QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4230|回復: 8

[媒體錯字] 教而不善嘅眼镜直通车

我哋10月5号喺北京路大川百货嘅眼镜直通车发现佢哋嘅店内招牌里面将眼镜嘅量词写成「付」字,并且当场向其驻店管理层指出及作详细解释,而且喺佢哋铺头里面揾到正确嘅写法——「副」。

但点知眼镜直通车教而不善,依然故我,登喺10月15号《广州日报》A3版嘅广告仍然系「一付眼镜」,真系唔知佢哋想点!

http://gzdaily.dayoo.com/html/2007-10/15/content_64648.htm

但作为传播媒介嘅《广州日报》把关不严,又或者对广告客户嘅错误采取不闻不问、听之任之嘅态度,则有不可推卸嘅责任!
而家啲公衆媒體好多都唔多負責任,為咗錢,咪話「每付眼鏡」啦,連火星文佢都照登出街。

我哋嗰組都發現咗吖...

佢仲唔畀我哋影添...好衰格吖...

畀佢付飽佢囉~

等佢快啲執笠~

继续教而不善!!

10月24号《广州日报》A3版

http://gzdaily.dayoo.com/html/2007-10/24/content_69423.htm

盧總你應該直接到佢哋嘅網站插!!!

不過我始終我認同你將個「係」正成「系」!!!!!

呢個冇乜必要!!      我哋要逐步用番繁體字!!!

唔知可唔可以高抬貴手放過「係」字一馬??

去佢个网站插,人人都可以做得,唔一定系要我去!

我在此系作一个示范,揾啲典型出嚟畀大家注意下。

如果正字只有我卢总一个人去做,噉呢个「正字运动」就冇晒意义嘞!

只要佢哋一日喺简体字嘅场合乱用繁体嘅「係」,我都会继续正落去!

「矫枉必须过正」呢句说话系我讲嘅——放虎归山就会后患无穷!

哈哈。

冇文化到噉嘅程度都敢出嚟獻醜?