QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6115|回復: 10

[生活環境錯字] 如果因為讀錯<酷辣>抵制M記...請入嚟睇下喇...^^

咁我哋係米應該更加抵制<酷兒>呢?

因為個個都將<酷兒>讀成"Cool"兒o架喇~~~

無論係電視廣告定電臺廣告,都係讀"cool"兒個噃~~~~~

我從來都未聽過有人將飲品<酷兒>讀成<kuk6兒>

嗰日5號...我同Anl一組,當時喺萬寧買嘢飲,我買咗隻蘋果味嘅<酷兒>

我讀咗<Cool兒>但係Anl居然都冇發現...并且冇矯正我嘅讀音...

哇哈哈...實在係太神奇喇...

我第一次主動發貼,

講得唔好都唔好刪我貼吖~~~~

呢個讀音已經根深蒂固囖

慶幸我從來未聽過呢隻飲品,更加未飲過。

原帖由 highyun 於 2007-10-14 13:51 發表 慶幸我從來未聽過呢隻飲品,更加未飲過。

唔係呱?

<酷兒>都未飲過??

其實語言發音不斷變化,唔出奇,「酷」字受普通話影響,多咗個同英文「Cool」一樣嘅發音同意思,其實個「酷」字喺好多地方都固定咗讀「Cool」,例如「酷狗」英文「KUGOO」等等,如果你夾硬話呢個字只可以讀「HUK」噉冇辦法啦~

花仔所讲嗰个系普通话读法,同广州话嘅读法冇必然嘅关系。

读错咗就系读错咗,冇得好讲!

嗰只咩「酷儿」我从来冇饮过,即使见到都唔会叫「箍而」。

至于「KUGOO」,我冇用到,而且我只会读英文,唔会讲咩中文——话之佢系「箍九」定「酷狗」!

更有甚者, 将Intel嘅Core 2 duo 双核处理器读成 "英特尔'cool睿'处理器",听到我无意见!

系佛山呢边读Hok睿

原帖由 饅饅 於 2007-10-13 21:43 發表 咁我哋係米應該更加抵制<酷兒>呢? 因為個個都將<酷兒>讀成"Cool"兒o架喇~~~ 無論係電視廣告定電臺廣告,都係讀"cool"兒個噃~~~~~   我從來都未聽過有人將飲品<酷兒>讀成 嗰日5號...我同Anl一組,當時喺萬 ...

查實佢個樣係點?畀張圖嚟睇下好嘛?

其实不知不觉,「酷」字喺粤语里面已经多咗一个读音,就系ku1

呢啲就系语言嘅发展。

将「酷」读成「kouk6」,貌似是按足古字典来读?

但我自细都是读hou6.。。

另外人家产品的英文名是「Qoo」,可以在广话里面找到什么字对应??
"箍" XDD
btw 酷 以前有人讀浩 而家讀斛 我會讀斛兒 (如果夾硬要讀)
一係就讀ku1