QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12010|回復: 24

[生活環境錯字] 火星文大遊街

本帖收集日常見到嘅令你作嘔嘅腦殘體(火星文),受害者可以將你見過嘅火星文擺嚟呢度示衆。

先抄兩段:

◇.___風筝永遠都囄卟開風.僦勨蝴蝶囄卟開錵.宇桀囄卟開妳___.◇

鰙粿﹎對唔住係大曬\嘅...·咁借問聲啲.︷ˇ吖sir要嚟做咩
▂﹖   講聲  吖sir 唔恏坩賗

睇得多腦殘體包你唔識睇中文正體。

唔會吖...

都睇得明吖...

只不過就係唔鐘意啲人亂咁用錯字喈~

忠嘩亻泯輁咊漍  ?﹏ 氹氹轉﹖             .﹫蘜誮園   ⒉嗰魜*躌繪 _'я.

.﹎綄羙緈諨   ≤、* 親耐德.

わ愛瀿濫、愛蘰涎!わ缡開苡後!      -/迩最珍贵。

‖寳唄          辉ぃ汰汰

?︴_[疍疍超亼]·/遈▄__{硪}の?蕞耐;ノ    ?尛儍苽ノ   ?{ 餹孒ノ   ?丿尛妞ノ  ?{尛尛声㎡﹌、

★°站在厡哋。/╱ 、 ____________x ?{提示:夲秂神坙覀兮}    ?{韩亞婭ノ

鳡覺苛苡出錯.ヽ
   鳡情卻無法出錯ノ

﹌、誰會荿爲{硪}の_[疍疍超亼]’

┹傻笑傀д     喜歡逃離現實噠胡思亂想.. 忽然間有嚸妒忌添            ˙`˙·.·★.· ?︶ㄣ?﹖*ミ↙

、讓我辵進伱噠心窩灬   ---囿緣無份`←┐  隻]眼[晤喺拿黎稱咖``

【幸冨);沒?個亽 能給皒!!        ┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
                         罘停旳消磨記憶 想忘記。
                ?個亽靜下來卻又罘經意旳,想起。

?°{峩微笑}*,℅{"{那湜因爲莪卜會哭}.}?      灬笨釹魜   ?{赱紅綉、  &"唖.莙ǐ   習慣ㄋ,漆黑y1爿,,    ./`·這個丗界,華麗到荒蕪   xχ╳ 」、这朶女孓,惢冇所薆)°       ?{笑臉℅ィ衣舊苦澀      *破碎d.心ɑ喓怎樣'拚貼[莞荃]?      ▂_ ˙峩d'緈輻由誰獨家贊助.˙*  

→皪叆━┑            ┕━          ㄩ躌躌岓儔┮     を籌╅酔ц      硪對吥對    圜饍№{Ⅱ}   詠遠吥繪變~┈┼

`;〣 伱噯dè那個天shi^ .゛oo      一生祗憘歡伱一魜◆     硪吥葙洅僞娤жへ. 丶;ˊ.         
     ˋ.﹫`:、        
      ˊ;丶╲.
             ¨;
         碁實硪┺吔
               Ξ脩━〓━ウ鬺杺

蔠魣,10.1蔠魣棶啦,恏嬹奮啊    峫惡の戦神  Ъu★學Ъu坏  (_鈊痛    輫蘹橢駱    朙兲d'朙兲`!ń还嗳伱

又下起雨忇    ?         丅辷踄;繪綆薸喨  *     ◇◆還涞卟彶※開始   竸╳╲ 洳啙 ▂▂罙·」 陥

m卟崽゛儍.      銓心投入08哖高攷..Try my best!      鈊 '︷*ˊ.≒  CHERRISH

ɑ。﹏令鉨笑锝最開心輠嗰魜℉ǎrèvér就系令鉨喊锝最伤心果嗰﹖    〣゛.囡囝楆`蠢蠢哋   銑覺嘚苛愛咖o︵...      ゛可以裝芐~↘佺卋堺﹏.ɑ     `卻裝.吥下﹎`.分手啲``︷゛眼綟    乜哩個世界仲有童话咩?-ゞ?妳信晤信吖?...ゞ就匴囿又メ可以ァ點啊?... oo妳真係会 ヽo信佢咩?.... ︶ㄣご- 其实^ō^/wǒゞ都想メ做公主傢ヾ..?_?  

Φ國   Do枳绌銫→肱吇  廣 岽

ɑ| 蟕硬ゞ芯軟︷      鐡Si & 鯟 闤  ▓瀞瀞de眞dē很┈⊕怕︷囿①天┏  wǒ.会o失詓鉨   ^oo^瀦瀦
蕞想● -.|&_.喺1.薺   醅靽沵,娛樂沵

等待啲ㄖ孓恏漫長~~!莪知伱地茴問莪等待緊乜~!其實莪等待緊噶系┅佽轟轟烮烮啲愛情*-*  ^●_●^

〆壞簲愾тε  婲都  籏嶺  〆sky滢…◆   ミ╬↘   ↘對伱→我永遠 都不會放棄↙ ║╮℡↘愛我所愛↓↑¢無怨無悔↙℡           ﹎亜寶`

罓リ罓リオズ人ズ只至リ"テ良タ夕東Сズ丼ろロ未dào會變"オろ繲Me白勺乡力zhì..…~```     ㄗㄖシエ

┈→廣崬﹎   中華人民共和圞      ·#¥纚奒齵*……%

这個秋兲尛期待噢!!`   ′_ō尛唏     ′煞筆.   "潩能哘者¨    ‘給我⒈個伎奌.む我能撬动地球.︵o

︷ 這⒈秒卟矢望﹏丅㈠秒就會有希望嚒?o︵

. -皒/罘能沒冇迩。 Z.zヽ°                                                 ー—┈-ー- - --ー┈﹥>

- 皒心有所屬.]         (、睋悳世界吥能沒有伱,

?‘伱给鹅  、ノ                            ﹣{-?‘罗曼蒂克の嘚嗳忄青 ?、     寎   |苡泾莣ㄋ怎嚒κυ    茓习礌丰   貝半反佬厷lupingqw    洅一倎一兲等s!

剪弆苁前对祢嘚那份折着,也許僦放德丅。      惡魔兲使    茳茜   贛喌   : |.莪視亇如命  ?: |.莪和亇 ?: |.倖福

-[e]疯肋?     .ˊ秂    丅羋.孒   ﹣從偂之偂、  ﹣以後之後、  ‐[-]直辵、  ﹣對尔冭在乎、

唏朢伱Dê承諾.﹎┊ ..  ﹎不會Sんī.'.゛".美麗.ε乄﹏~﹎啲謊言~~┈o骗伱+傷伱+气伱=喜歡伱┭Faith┶

⒈丗dê眞芯   ミ〓紸碇   ā霸佔ηǐ   ゛②oo7哖7鈅.開始^詠逺.De想袮→  メ瀟灑緟鉎   *.. ωǒ..﹎懟袮dē鑀鰹錠鈈謻   ..*  ?茹菓袮給Wo.1oo﹪啲眞芯ˇωǎ噲還袮,☆1oo﹪啲緈鍢┾0觜﹎.親ㄖ勿di瞬閒ヽo
F〇rΕνeR [Wǒ]㊣ér㈧經`發Sんī
┈o骗伱+傷伱+气伱=喜歡伱
ㄒo:想回到過去oo.試著譲故事繼續┈︷.

莪,迷惑众玍   蕾哈娜,狠狠崇拜祢唷   -﹥>其实ヘ個人也没什么不好..      [筅生]

ヘ瞬间峩們从彼此相爱.
           到現甾悳彼此陌生.

《或許·バ〉関于伱峩也只能这様勒.

祢媽叫妳長大後嫁給我 !    ≮鐦鈊憮敵

:娿/1、C            -罒,     苡後,甾難過乜罘哭。

∩,,﹏∞
                   (=0.☉=)         
                    ︸︶~~︶   ┉ぱ*
                  峩,不再做无谓的挣扎。

不属于莪的,不再期待。

┘ㄨ_ 嘿.'Бābby .'硪们性茭吧. 』..'__…       э'蔯尛儛.   х_蔯儛卅_    ﹂個[轉/身]

就眞旳昰永遠旳別離。            

莪們甾見,甾也不見。

ㄗs:﹎o祗﹎o噯﹎o白﹎o豬﹎o豬﹎o    也禧欢伱   伪葚麽?.難過﹎dě時

葸,莪門繪佷幸福。    旳、   ?峩旳那個祂℅,   ?係,\ 琪、  自始自终,芯不甾焉  莪想,
這一刻莪恴笑容
是多麽美.

…氹氹轉〓篝埖圜.哘哘街〓拖住祢只手.喜歡僦讁樣伱抱抱…┋┓┝┫≡●...ЪāЬУ━ξОγё Уōǚ

Sаy,уоū'Love,Meˊ:|m: 孤独嘚等待.    ●s.Εx 味噵

メ   楠笙 丶  .対卜起,峩愛袮丶.!   .·˙·要麽愛峩,,╰?要麽毀ㄋ峩    (-ィ尓肆峩噶?.

(~衿鈤體完汏結局,                                  覺得距地恏倖福.!~※        夠辣.
   硪受夠辣.
   硪一次一次坩相信沵.
   疸糸沵又匕硪體到d`乜?? 

淚水嘩劃過天   遼甯   撫順

".孽鮽″    櫞.′[.. 淫人妻女者其妻女必被人婬\'!。.]

-ヤ^.离開硪^伱會卟會恏壹點..洅説硪愛妳.钶螚Yu吥會楟    o︵.`在硪鈊裡~` ̄﹎  ︵〣.. .沒宥朲螚.〣代替你得     ℡ *&﹖ 硪Shi妓娚祢會糘給硪嗎﹖   ゛呯呯淡淡認識祢..吥知吥覺嗳上伱゛
   ﹍現實卋界﹎+┈始終沒︷囿童話o...゛般的綄羙...'ヾ.¨童話般美麗的結局從不屬於我.σゞ

睇咩锕睇佄耐   関伱鳥亊  関伱**亊  茹果您傌被草  士多啤梨┅翼天使;(_煙嘴┽亂酷;я`尐ы兲使.Còm
  `_.厷主▎;     宫°; Seven.孒。     壆笙

好攰...唔復制了...下次有機會再復制喇...攰死我喇...復制咗成個半個鐘...重有好多..下次繼續~

苁呲苡後``蕪懮芜逑``鸪亊鲆啖疸铛舯侑祢``圯茎哫韝

洳輠吩離是唯壹de解脫

剉鉃;.- 夳哆
                   遺芐  對你啲感覺 _"

鱫繻喓兩個秂麳維護....幸福繻喓兩個秂麳爭取....在鱫的世界沒有誰譵吥起吥誰....咫有誰吥珍惜誰....

硪掵絔僾嘚樾鰺殤樾鰺   纞嘚鮢鮫~鈣藛暸鐻鯖~   惘繎觝驫樸~~~   讓硪擔擋鉃

ノ未曾僞誰[┈動訫'.....+...oo
          .┈⊕゛却因妳┊峩格外認眞[︵..篵來未曾僞誰[┈認眞oО°─→┈⊕゛祗因妳〃峩懓嘚嘬深. 

愛冭深┍≥o≤會讓魜┍≥ ≤瘋誑の愑敢﹌┍?≥︵≤ゞ 高攀﹏不qi伱||▋||▋▕||▋|ˋの′

依啲可以叫文字咩....

原帖由 guoaen 於 2007-10-13 23:32 發表 依啲可以叫文字咩....

可以係普通輸入法中打得出嘅字...

當然係文字喇...你個字庫都支持吖~唔係咩?

驟眼睇落去,以爲成版亂碼。系統轉咗big5,更加亂,真係名副其實嘅火星文。

重惨过睇粤拼罗马音方案~起码都读到个音啊~呢堆唔知叫唔叫中文的东西~部份连音都唔知发~赵某甘认读得书少~

原帖由 饅饅 於 2007-10-14 12:13 PM 發表 可以係普通輸入法中打得出嘅字... 當然係文字喇...你個字庫都支持吖~唔係咩?
系就系文字,不过正如中药噉样,你乱咁将啲药材摆埋一齐,灵芝都变砒霜啦!

原帖由 卢总 於 2007-10-15 20:51 發表 系就系文字,不过正如中药噉样,你乱咁将啲药材摆埋一齐,灵芝都变砒霜啦!

有招叫做以毒攻毒~~~

不過一個唔小心,都可能會死~~~

「以毒攻毒」呢招唔可以立乱用,用得呢招通常都系兵行险着,颇有两败俱伤之势,而且用呢招必须要「快、狠、准」,否则好容易就会「出师未捷身先死」。

眼下火星文之泛滥虽未成洪水猛兽,但亦非一时三刻或者三招两式可以扭转得到,所以「以毒攻毒」呢招暂时都唔系好适合使用!

oоО 告诉伱我眞dê...ぐ.很爱你 ?.ヤ ら如果愛祢﹀ァsんī壹穜錯.︷.Wǒ.ミ情願..①錯再錯x

[‘男秂铕夲事脱芐女人d'衣服  … 僦应该侑夲事幇祂瑏丄婚纱。] 

﹎硪的生活咫為妳存在.シΤíηg ! 〈恨鐹方知情深〉      -  ℡「;噯鐹方知情重'ì.﹎

啲火星文真係睇得好唔顺眼~

尤其係啲僆仔僆妹,唉……

好喇,大家都应该清楚知道何谓「火星文」嘞,唔好再转贴火星文过嚟,以免污染环境!

火星文可以突破关键字封锁。

原帖由 bajatvj 於 2007-10-20 21:19 發表 火星文可以突破关键字封锁。

噉睇唻都重有啲用喎

不來唔好成篇嘢都用呢啲「腦裂殘體」就得啦

除咗90後嘅人,80後嘅人都越嚟越多鐘意用火星文做簽名,或者呢啲就係一種時尚。好多人雖然理解唔到,但係亦都有好多人去崇拜佢。我哋呢種「老餅」同僆仔僆妹始終有代溝……我其實唔係咁贊成用「腦殘」形容呢個羣體,只係時代變遷。

係九十後至興,同埋咩非主流…而我至今都都未搞得清咩係非主流,莫非呢啲都算係非主流??
原帖由 highyun 於 2007-10-13 20:24 發表 本帖收集日常見到嘅令你作嘔嘅腦殘體(火星文),受害者可以將你見過嘅火星文擺嚟呢度示衆。

先抄兩段:

◇.___風筝永遠都囄卟開風.僦勨蝴蝶囄卟開錵.宇桀囄卟開妳___.◇

鰙粿﹎對唔住係大曬\嘅...·咁借問聲啲.︷ˇ吖sir要嚟做咩
▂﹖   講聲  吖sir 唔恏坩賗

睇得多腦殘體包你唔識睇中文正體。

简直系虐待自己个脑。

原帖由 tonybean 於 2008-7-2 00:19 發表 除咗90後嘅人,80後嘅人都越嚟越多鐘(應該係意用火星文做簽名,或者呢啲就係一種時尚。好多人雖然理解唔到,但係亦都有好多人去崇拜佢。我哋呢種「老餅」同僆仔僆妹始終有代溝……我其實唔係咁贊成用「腦殘」形容呢個羣體,只係時代 ...

呢啲火星文就係所謂嘅潮語,家陣香港啲細路都用埋呢套腦殘體。

關于「意」呢個詞,我真係冇點留意,可能就係google輸入法嘅問題,連火星文都搬埋出嚟……

其實火星文呢樣嘢既然出現咗,單憑我哋嘅力量(就算係一羣專家)都改變唔到,因為要嚟嘅始終要嚟……就好似想當年婚前性行為都一樣畀人當作極端邪惡嘅事物,到而家就變咗家常便飯。但係守護好傳統,就係我哋個個人都可以而且應該做嘅!

我一般写钟意,故此冇乜问题。

<名>
(形声。左形,右声。鐘:本义:古代打击乐器,青铜制)
同本义 [bell]
钟,乐钟也。――《说文》。杨树达曰:「钟者,可捶之物。」
钟,铃也。――《广雅·释器》
垂之和钟。――《礼记·明堂位》
钟音之器也。――《左传·昭公二十一年》
大钟鼎。――《淮南子·本经》
细钧有乐,钟兑音也。――《国语·周语》
声如洪钟。――宋· 苏轼《石钟山记》

钟磬置水中。

独以此钟名。

如钟鼓不绝。
又如:钟磬(两种古代乐器);钟鼎之家(宴享时列鼎、击钟奏乐的古代贵族家庭);钟石(指乐器中的钟和磬);钟板(钟和云板);钟乳(古钟面隆起的饰物。在钟带间,形似乳,故叫钟乳);钟室(悬钟之室);钟师(古官名。掌击钟奏乐);钟鼓(钟和鼓,两种乐器名。指演奏音乐);钟吕(乐钟);钟鼎(钟和鼎。上面多铭刻记事表功的文字);钟鼓之色(欢欣喜乐的面色);钟铭(钟上的铭文)
专指佛寺悬挂的钟 [bell]。用以作报时、报警、集合的信号
姑苏城外寒山寺,夜半钟声到客船。――唐·张继《枫桥夜泊》
又如:钟定(寺庙在一日既终以后,钟声止息不再敲打);钟鱼(形同鲸鱼的撞钟大木);钟梵(寺院的钟声和诵经声)
泛指一般报时的钟 [clock]
来是空言去绝踪,月斜楼上五更钟。――唐·李商隐《无题》
又如:时钟;石英钟;警钟;挂钟;摆钟;钟漏(古代报时的漏刻和钟声)
指时间、钟点 [o'clock]。如:早晨七点钟

见「钟」④~⑧。

<动>
集聚 [concentrate]
泽,水之钟也。――《国语·周语》
又如:钟萃(汇集);钟聚(汇集,集聚);钟泄(蓄洪和放水);钟美(集美);钟秀(聚集灵秀之气)
介词。适逢,当 [meet]
方今钟百王之季,当阳九之会。――刘越石《劝进表》
又如:钟祸(惹祸,遭祸);钟值(遭逢)
寄托 [find sustenance in]
经危履险阻,未知命所钟。――《磐石篇》
又如:钟心(钟情,感情专注);钟念(钟爱)