QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

10月6號搞聚會兼集體清理街頭文字垃圾【官方聚會】

原帖由 卢总 於 2007-9-30 04:28 發表 十月五号上昼十点半,喺北京路步行街南面入口(即惠福东路口嗰边)集结。然后根据现场人数分成两至四个小组,按照不同嘅路线向北进发,重点系北京路步行街商圈里面嘅大型商场。最后嘅会师地点喺中央公园吉祥路一侧,总结当日嘅 ...

惠福路係邊咖?????

有冇咩建筑物標志咖?????

例如潮樓或者M記之類嘅....

不過嗰邊都有好多間M記...

如果“北京路步行街南面入口(即惠福东路口嗰边)”呢个位置都唔知喺边嘅话,噉就要打屎窟嘞!

如果系六号,就可以。

原则上嚟讲,各个版主都应该要出席。

实在赶唔到嘅,可以中途加入我哋嘅大军。

关于午膳问题,其实根本唔需要担心——使惊北京路一带冇得食?再者,当日上昼各位基本上都系九点几十点先食完早餐,到一两点完成任务之后再去食个下午茶餐,边食边讨论又如何?!

五号有嘢做,暂时未定时间,亦都唔知忙到几时。若到时,嚟得彻,就搵返大队。

原帖由 卢总 於 2007-9-30 23:03 發表 如果“北京路步行街南面入口(即惠福东路口嗰边)”呢个位置都唔知喺边嘅话,噉就要打屎窟嘞!

本人路癡...你同我講路名...基本上我冇一處識嘅...

因為我從來都唔留意路名

就算次次行街都經過......

我都唔會記得係邊度......

因為冇呢個記路名嘅習慣.....

原帖由 余OK 於 2007-9-25 14:39 發表   

時間:10月6號下晝兩點正

地點:地鐵一號綫長壽路站(具體出口稍後定)

活動:西關文化之旅以及街頭錯字“大掃除”。具體行程稍後公佈。

注意事項:

1、下午兩點活動開始,請有意者最遲兩點出現

2、如對聚會事宜唔清楚,請於Q群或本論壇咨詢

3、請各位帶備數碼相機、紙、筆、最好帶埋字典

4、聯絡人:蚊瞓(電話 31506336)    Highyun(13702743690)   請有意參與者事先致電聯絡人報名,以便统筹

以上錯字應更正爲:稍候、諮詢、統籌

原帖由 Anl 於 2007-10-2 23:17 發表   以上錯字應更正爲:稍候、諮詢、統籌

多謝A生意見,“諮詢”、“統籌”已作修改,不過“稍後”係表示later,作副詞,而“稍候”係表示wait a minute,作動詞。所以原帖用“稍後”冇錯。

噉咪好囉,有兩個option畀啲版友揀擇,詏咁多無謂。查實我嘅睇法係,論壇得閒就耐唔耐搞吓聚会(尤其是港州人,比較集中,而其他地方嘅出嚟一趟都唔容易,主題唔一定局限於粵語方面嘅,當係一班有共同興趣嘅朋友出嚟開心吓就好喇),有人號召有人召集(最好搞手唔好做死一兩個人,而係多幾個或者輪流plan,有統一意見先定落細則,今次就差在冇做好呢一part所以多紛爭),大家合拍,玩熟咗自不然到咗呢類咁有意義嘅活動嘅時候,唔使大嗌都會好多人響應。

哈~~噉下次組織行下白雲山、鳳凰山、帽峰山都得啊~~~~有益身心~~~

如果10月6號個日得閒,我都會過去。

我經已記低咗聯絡電話。

....

我2個都參加~~~~

講下笑喈...........

冇咁好體力........

我参加星期六嘅~

好想參加協會活動。。。

不過今次又就唔岩。。。

精神上支持~~~

春節有無可能搞個聚會?

係佛山搞的話我幫手籌劃都得~~~~

5、6號都有事,點辦啊

可惜!

原帖由 Anl 於 2007-10-2 23:17 發表   以上錯字應更正爲:稍候、諮詢、統籌

「咨詢」並無用錯,咨諮二字相通

又是「繁者必正」心態作祟~

《說文》咨:謀事曰咨。从口,次聲。字亦作諮。

各位謹記聽日密切留意錯字同嗱嗱冧影相嘅同時,一定要mark低錯處所在嘅具體位置(紙、筆係必不可少嘅),以免畀媒體話我哋係白撞。分組解散前務必提醒到每一個組員。