QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8030|回復: 13

喺粵協發表高論,係咪應該自覺用粵語行文?

喺粵協發表高論,係咪應該自覺用粵語行文?

尤其係“管理階層”,係咪應該以身作則嚟弘揚我哋嘅母文呢?

單選投票, 共有 35 人參與投票
77.14% (27)
8.57% (3)
14.29% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
语言文字只系用嚟表达自己嘅情感。。。个人认为只要清楚同准确表达自己嘅意思就得喇。。。汗喔,尽量啦。。。
其實呢個要睇下係乜嘢情況同場合先得嘅。
正規同公開場合一定要用粵語, 就系咁簡單.
粵協發表高論喎,自然唔用都唔得啦.
重使讲,肯定要喇!

既然我有权用粤语行文,何解冇权去用书面语?再唔係用番文都得咖,我思故我在;我思う、故に我あり;Cogito, ego sum;Je pense, donc je suis……唔係咩吖!

今時今日噉嘅要求係唔夠嘅

豈止要用粵語行文?自己做得嚟嘅,都應該採用最清純嘅「雅言」,而唔係赤化過嘅粵音普語,一齊行動
我係選擇咗「一定要」嘅,但係我嘅態度係:
1。要求自己喺絕大多數情況下使用繁體粵文,喺部分情況下使用簡體粵文,喺少數情況下使用正規書面語,全力杜絕使用撈語嘅情況。
2。對於他人,不強求對方用繁體字,對方偶然使用正規書面語時不干涉,對方長期唔用粵文時加以關注,對方使用撈語立即加以勸止!!

以上態度基於:
1。粵人唔單止應該喺口頭上講粵語,即使喺書面語時亦都應該使用粵文,因爲一種語言嘅書面化係一種語言走向現代化規範化嘅首要條件。
2。但基於粵文尚未得到官方正式承認,喺日常正式場合唔使用正規書面語的確係強人所難,所以粵人冇可能亦都冇必要同正規書面語劃清界限。因爲正規書面語作爲一種通用工具,如果粵人唔考慮實際情況盲目排斥,只會令到自己固步自封,且亦都與粵人傳統嘅「實用主義」相悖。其次,正規書面語喺整個中華文化圈裏面嘅通用語言,唔係撈人專屬,粵人作爲中華民族嘅一員,亦都唔應該唔去學習好掌握好自己國家嘅通用書面語。
3。撈語既非全中華民族所屬,亦非正規書面語,更非粵文化之所屬,所以粵人完全冇必要亦都完全冇理由去學習或者使用撈語。

呢幾個選項,我無從落手,所以我唔選。

我嘅觀點為:唔好將目標宗旨定為要求,每人根據自己能力盡力即可。

呢處嘅成員應當包容各區嘅人士,而唔單止粵語區。除咗以粵語為母語之士,其他人嘅粵語能力各不相同,所以對於非粵語區人,以「盡力以粵語行文」要求之較為妥當。即使係粵語區人士,我相信各人嘅行文水平同文字修為都有落差,只要不停學習就會進步,盡力即可。

我就覚得版友発言就最好唔一定啦,因為可以令到更多唔識/唔多識粵語の網友都可以参与!! 從而更能推広到粵語文化!! [ 本帖最後由 丹尼王子 於 2009-8-16 06:05 編輯 ]

法西斯啊吓,人地中意用咩就用咩

除非有比较确定的正字,不要动不动就加一个口字。
點樣投票架