QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9741|回復: 8

[其它] “错字误音澄教处”业务说明

“错字误音澄教处”已经正式启用。

“错字误音澄教处”嘅设立,主要系为咗纠正我哋平时对某啲字词嘅读音、结构、用法等认知上嘅错误,提高我哋嘅文字、语音、写作等水平,同时亦都系为咗拨乱反正,唔好畀社会上,尤其是电视台、电台、报纸等传媒嘅歪风邪气侵害、污染我哋嘅语言文化。

所以,希望大家能够多啲参与“错字误音澄教处”嘅建设!

“错字误音澄教处”除咗系执字粒、揾错处之外,主要系在于“澄”同“教”。

澄,系澄清,澄清事实,搞清楚啲字词应该点读、点写、点用;

教,系教育,教学相长,通过教育,唔单止令学嘅人有进步,连教嗰个都会有得着。

因此,大家岂能错过呢个咁好嘅成长机会呢?

欢迎投诉、投稿

当你哋每日喺电视里面睇到字幕有错字,主持人、演员等读错音;

当你哋每日喺电台听到主持人或者受访嘉宾讲错嘢;

当你哋喺报纸杂志或者宣传广告单张见报到有人写错字;

当你哋喺各大网站、论坛(当然包括我哋嘅网站同论坛啦)发现有错字、别字;

当你哋行街、搭车、买餸、食饭、唱K……嘅时候,见到有用得唔啱嘅字……

欢迎你哋上嚟投诉,可以系文字,亦可以系图片,甚至录像片段,我哋通通都无任欢迎!

談服裝行業用語 服裝行業的母語是粵語,這就導致了很多使用國語的人在用語方面就出現了窘迫。橡筋,在服裝行業習慣簡寫丈根,講國語的人就用國語讀丈根兩個字,而我堅持講國語時一定講返橡筋,有一次一個無知人士問我到讓她拿“橡筋”還是“丈根”,我告訴她是同一件事,她說“丈根”你為什么說成“橡筋”,像這樣不懂粵語的無知人士我也費事解釋。還有黑色習慣寫成克色,簡直有人用國語讀克色,還有“士啤鈕”“畀圍”用國語都是沒法讀的,如果使用國語根本無法從業,希望無知人不要從業。
有咩计划?

哈哈..梗支持你咖~

我第一次發主題就係呢個版喇...

你睇我幾落力~~~~

嘻嘻~~~

撐硬
支持。但有冇人去發佈有權威嘅正確讀音同文字呢?
好唸頭,維護我地嘅傳統文化。