QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5692|回復: 6

粵語文庫名家專欄每日更新宣告休刊

喺過去嘅半年時間裏邊,在下每日起早貪黑,堅持更新港臺名作家嘅專欄文章,每個專欄冇一篇漏網,從未間斷過圖片剪切、加水印、發帖。雖則辛苦,但每有沾沾自喜時,試問放眼大千網絡,何人有此種堅持(當然就粵協論壇嚟講,Dada堅持每日更新與粵語有關之古詩詞實屬難得),亦總算達到考驗自己耐力嘅目的。

天下無不散之筵席,由於在下為兩餐計,閒暇時間查實極少,頻於應付種種事務未免勞心竭力,當於適當時候歇息癱唞吓,值新版論壇運行之時,名家專欄暫且忍痛話別。雖則難捨難離,然所有過往需用粵幣購買嘅帖子現時免費公開瀏覽,亦未嘗唔係一份厚禮。對於過去有支持過名家專欄嘅版友,在下尤表感激。當諸君睇帖嘅時候,若蒙閣下想像到曾有條傻友喺處有過半年嘅堅持,即可謂「金風玉露喜相逢,便勝卻人間無數」。

PS:在下會繼續關注新論壇嘅運行,粵協係我網上嘅家,一個對家有承擔嘅人就算喺外邊點漂泊流浪,總有一顆戀家嘅心,但願對粵文化懷有深厚感情嘅會友亦如是,以粵協為網上精神家園且時常呵護珍愛之。

OK喺呢半年嚟嘅堅持真係難得,你轉載嘅專欄好有taste, 啱晒我嘅口味。

多謝你轉載咗咁多正嘢畀我哋睇。

事業真係好重要。

等你得閒嗰時,再轉載啲好文章我哋睇喇。

辛苦了.无比感谢开拓了我的视野.转载了你的文章,开始,或者一直没有经过你的同意,真是很抱歉.

祝你一切都好.

在事业辉煌的那一刻,如果能够再传些文章上来,则是更加功德无量.

谢谢你!

OK做咩搞到告別儀式噉啊?

休刊都好嘅,辛苦咗耐,你都係時候休息下。

而且每日都有新朋友加入,連載嘅精彩文章容量咁多,大家都需要時間慢慢消化。

最重要嘅係多謝你份大禮,希望大家好好珍惜,唔好浪費OK一番心血啦。

最後祝你一切順心。

雖然唔情願見到休刊呢個消息,不過你堅持咗咁耐,辛苦咗咁耐,確實要休息下。
我好明白「勞心竭力」呢句話。其實我自己都起過退意﹐經過上個月傷心之旅﹐更加冇晒心機。不過﹐我見每日都有幾十個人睇個帖﹐放棄亦都好可惜﹐唯有繼續撐落去。
希望你繼續關注粵協﹐OK﹖

本嚟諗住唔每日更新就隔日或隔幾日先更新,放輕啲、輕鬆啲,但其實噉樣更加唔好,冇咗連續性,更唔符合我對喜歡做嘅事皆追求完美嘅性格,乾脆休咗佢,亦標誌一個奮鬥時期嘅ending,後人有冇可能延續此種奮鬥甚至超越之就拭目以待喇。

另外,陶傑早前嘅專欄文章我會繼續收集齊並陸續補充完整。