QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10190|回復: 43

你希望增加或者改变边啲版块?

新嘅论坛正喺后台密锣紧鼓噉搞紧,不日就会同大家见面。

新嘅论坛将会增加一啲全新嘅版块,亦都会改革一啲原有嘅版块。

你哋对此有乜意见或者建议,请在此提出,我哋会就大家嘅意见或者建议作深切考虑。

另外,未来我哋都会需要更多人参与论坛嘅管理,请有心帮手嘅人积极援手!

去西夷化應係粵協論壇改革之首要

首先,我会建议增加一个专门嘅版做图书角,将我哋睇过嘅好书都攞出嚟分享,同时可以提高大家嘅水平。又可以介绍一啲古旧嘅典籍,为其他人提供一啲参考嘅方向同信息。

其次,我会建议增加一个饮食版,介绍我哋两广及海外华人嘅特色美食。

再次,我会建议增加一个见闻版,将大家喺海内外见到嘅粤/越式风景、建筑、风土人情或者游记趣事记录落嚟,同大家分享,以增广大家见闻。当然,唔可以漏咗两广人民及海外侨胞、华人后裔嘅生活同精神风貌。

建议增加嘅就讲住咁多先,其它请大家继续发挥你哋嘅想象力。

以下是引用嶺南之南在2007-9-5 14:11:45的發言:
去西夷化應係粵協論壇改革之首要

算罢啦你!搞好你自己嗰个论坛再讲啦!

闭关锁国、固步自封,有乜嘢好处?

建议改革嘅版块主要有三个:

“南粤文化”应该分拆上市,过去冇乜人气系过去嘅事,家下人员壮大咗,就可以重新分开,并且去除前面嘅分类,方便大家阅读。

“粤语文库”应该分多一个独立嘅“会员原创”版块出嚟,唔使搞到咁乱。

“时事光明顶”可以增加两个专门嘅版,一个系讲娱乐八卦煲水新闻,另外一个就专门登时事评论。

有八卦嘢嘅地方就一定有人气,聚集到人气嘅话,对我哋嘅宣传、教育、推广工作都相当有利!

有专门嘅时事评论,既方便管理,亦可以提高水平,更加可以减轻“粤语文库”嘅压力,唔使搞到满堂好!

而且“时事光明顶”最好能够从“休闲娱乐”独立出嚟,以示专业!

以上种种乃一己愚见,志在抛砖引玉,惟望各位不吝才思,大胆发言!

以下是引用卢总在2007-9-5 14:36:54的發言:

算罢啦你!搞好你自己嗰个论坛再讲啦!

闭关锁国、固步自封,有乜嘢好处?

去西夷化就係追求文明,係人類社會之進步。

喺你嗰个暂时只有两个会员、一张帖都冇嘅“皇粤论坛”试验成功咗之后再嚟推广你嘅经验啦!

好多谢你嘅意见!寡人家下要去揾周小姐,冇咩树唔好打扰!

我希望有独立一个粤语字的来源的权威字典库(唔知噉样表述啱唔啱?),无论系以独立版块模式还是以其他模式。

用以充分证明粤语用字嘅古汉语来源,夯实粤语来源于古汉语嘅地位,同时亦系对煲冬瓜是一个致命的打击。谢谢。

以下是引用卢总在2007-9-6 2:25:56的發言:

喺你嗰个暂时只有两个会员、一张帖都冇嘅“皇粤论坛”试验成功咗之后再嚟推广你嘅经验啦!

好多谢你嘅意见!寡人家下要去揾周小姐,冇咩树唔好打扰!

呵呵,閣下何以固步自封呢?皇粵論壇是日新月異的,貴閣下的目光豈可以停留在皇粵論壇前幾日剛剛建立的時候?

加個飲食板系咪又講埋曬劏劏殺殺, 唔多好啵~ 加個素食板我就支持.

要增加廣州嘅福氣, 粵語先可以發揚光大咖. 劏劏殺殺D嘢會嚴重損傷福德咖

[此帖子已經被作者於2007-9-6 12:46:29編輯過]
以下是引用libran在2007-9-6 12:36:46的發言:

加個飲食板系咪又講埋曬劏劏殺殺, 唔多好啵~ 加個素食板我就支持.

要增加廣州嘅福氣, 粵語先可以發揚光大咖. 劏劏殺殺D嘢會嚴重損傷福德咖

加饮食版都未必一定系劏劏杀杀嘅,好多两广嘅特色食品都系素食嚟嘅,东南亚好多华人嘅美食都系以生果蔬菜为主嘅,所以你唔使咁悲观!

http://general-lo.blogcn.com/diary,9504143.shtml

反而我哋可以借此去宣扬素食,岂非快哉?

阿盧總系同道中人, 推薦個論壇畀你:

http://www.povchina.org/bbs/forumdisplay.php?fid=41

建議增加個粵語誦經板, 推行用粵語來朗誦古籍經典、唐詩宋詞等, 令大家切身體會粵語嘅音韻之美.

重可以組織大家喺公開場合(譬如公園之類)一齊用粵語誦經, 吸引更多人加入、提高粵協嘅知名度.

欢迎你到时同更多人出嚟支持同表达更多意见/建议!

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=119&replyid=17040&id=7452&page=1&skin=0&Star=3

去西夷化?如果西夷有优点,吸收成为粤文化0既一部分都未尝不可...

以下是引用yokt在2007-9-7 21:55:13的發言:

去西夷化?如果西夷有优点,吸收成为粤文化0既一部分都未尝不可...

冇錯,正如借助白蠻拼音字母幫助粵語正音,這一點尚是可取的。

但是,單純移植白蠻文字像cantonese.org,像每個版塊的副標題等就是不可取的。

所以,我們希望新的粵協論壇能擺脫白蠻的文化殖民,令粵文化更加自主。

白蠻係指咩??
以下是引用护粤人士在2007-9-8 10:03:10的發言:
白蠻係指咩??

白种蛮夷

加情色版,方便啲咸味帖有碇落腳。

加地理版,或者旅遊版,方便發表有關大粵地理或者旅遊嘅資訊。

另外喺粵語文庫下低加開漢文粵譯版,以方便粵漢對譯文章嘅歸一發表。

哈,我钟意有地理版.