QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5161|回復: 8

[會員專欄] G肉佬之日常:Where Does This Ocean Go?

天下無不散之筵席,應走時候決定放手。——G肉佬(2007-8-22)

今日喺我檔口前,企咗一個又高又靚嘅黑衫女人,好明顯,佢同周圍環境好唔夾。佢除咗付黑超,露出一雙明眸,同一個不可思議嘅表情。不過,呢個女人絕對唔係嚟揾我找過夜數嘅。

「I didn't care what kind of job it was, though.(不過我並唔在乎揾到嘅係份乜嘢工)。」

冇幾耐,黑衫女人卒之出聲。我聽到呢句話,嘴邊嘅牙籤跌咗落地,我竟然放低把刀,然後好自覺噉接住講:「Just so people didn't know me and I didn't know anybody.(反正只要人哋唔知我係乜水,我又唔知人哋係乜水就得——《麥田裏的守望者》第25章)。」

「果然係你,Ocean,真係估唔到,你居然會匿埋喺呢啲地方!組織宜家需要你,重有你嘅能力,跟我返去啦!」

「你認錯人喇。My name is Tom, Tom G……」

「知唔知我為咗揾返你,受咗幾多苦,你點解係都唔肯見我?唔通你重為嗰次嘅任務……但根本就唔係你嘅錯!」

「噓……」我冇畀佢講落去,佢好似好清楚我性格,停住咗。

「你走啦,我唔會再返去嗰度,我要做生意!」

「你都知道,組織嘅勢力有幾大,要停你個營業執照話都冇咁易,不過,我重未向佢哋講你喺呢度。你都係跟我走喇。」

「你點揾到我嘅?」

「無意中喺網上見到一篇文章,覺得講嘢語氣好似你,就追蹤你嘅IP囉!不過有兩次都畀你呃到,搞到我去咗第個城市。不過後嚟睇返裏面啲內容然後再推算,就嚟咗呢度囉。一個會喺豬肉檔用咁先進設備上網嘅豬肉佬,真係令我眼前一亮!」

「我果然退步咗,居然畀你揾到……你再畀一日時間我得嗎?」

「好!但若然你又偷走,下次我就唔會同你客氣嘎喇!」

事實上,我並唔打算走返以前嘅路,亦都唔想提以往發生過嘅事,所以都唔會跟佢走。今晚收擋,洗乾淨咗張豬肉台,望吓市場周圍,心情好沉重。老實講我唔捨得呢度,但我冇辦法唔離開。當聽日嘅晨光再次射入呢個市場嘅時候,G-007檔呢度已經冇「G肉佬」呢個人,豬肉臺上只會留低一個用刀刻住嘅「G」字樣。

或者第日,你會喺第個市場見到一個朋克頭、Hip-hop裝、滑板鞋嘅街市佬;或者佢已經唔再賣豬肉,改賣其他嘢;或者佢重會寫一啲關於佢嗰個市場嘅爆笑生活;又或者,佢就喺你身邊……

下...........................豬肉佬要離開???????????????????????????????????????

你听佢讲啦!

你几时见过姣婆可以守得到寡?

不过几搞嘢..

hehe
有这么好的故事,怎么可以轻易停手。舍得?

G肉佬个名叫 Tom G,即系「劏猪」,哈哈。

哈哈 好過癮 G肉佬想象力認真豐富
上班,揾普通話廣東話教程,揾到你D文章,好搞笑·····呵呵····