QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4618|回復: 20

[南派功夫] 红花义咏春拳

http://www.hungfayi.com/ 红花义咏春拳 各位前辈参考看看 红花义咏春拳

Re:红花义咏春拳

可唔可以介绍吓呢个分支?我对佢了解甚少。

系啊~~介绍下啦~~~~~~~

台湾嘅?~ em6:

ping师弟在2005-02-07 22:29:37说道:[br]系啊~~介绍下啦~~~~~~~
http://www.wingchunkuen.com/what/systems/hungfayee.html http://www.wingchunkuen.com/what/systems/hungsuen.html http://www.wingchunkuen.com/what/systems/heiban.html 順便跟大夥介紹這個網站,資料很詳細的 http://www.wingchunkuen.com/

依个流传好少听涡,一开始就响台湾架哪?~ em6:

属边支水??

ping师弟在2005-02-11 23:37:46说道:[br]属边支水??
乜你只喺識問人哋屬於邊支水架?!~ em6:

high_hand在2005-02-12 15:17:44说道:[br][quote]ping师弟在2005-02-11 23:37:46说道:[br]属边支水??
乜你只喺識問人哋屬於邊支水架?!~ em6:[/quote] 因为分支太多了,有的拳师用自己既名字来命名,所以好混乱~~

毋需深究!只不過係自我創作,係美国揾食。 唉。。。。真作假時,假变真! 呢個世界係坩。

ling在2005-02-16 14:04:04说道:[br]毋需深究!只不過係自我創作,係美国揾食。 唉。。。。真作假時,假变真! 呢個世界係坩。
因为知道属于边支水,就大概可以知道风格系点~~

听个名真系觉得同红花会有关

我哋真喺聽都未聽過!~ em6:

大家無為再費神。紅系的詠春是土生土長的美国式雜碎功夫。朱君是學太極的。後來知道詠春好揾食,便買了張卓與的绿影芾自學並開始授徒。所以?好少提及其師承和來源。 點知張卓與的詠春係自己編出來的朱君咪學到一模一樣。重有張係香港及外国的同門眼中是精神有問題的。自已作完的拳便活係葉問教佢,連葉問d仔都唔識。佢的詠春是獨一無二除了朱君從他的带學來。最痛苦是朱原原本本咁教番d鬼佬。唉.......講下講下又谂返自己咪一樣上過擋!所从好憎呢挺人。

其实如果佢创嘅拳打得,直接令立门派教新拳好过啦,点解一定要借咏春嘅光。

有兩個簡單的供求解釋: 1)食住詠春個名,免確很多宣傳费。要知道開宗立派要幾耐先有人識! 2)好多人係因為詠春個名而學詠春。尤其在外国李小龍効應影响之下。 朱君打唔打得一回事,但自我創作來欺骗弟子的感情和光陰就太缺德(錢已经不提了)要知道想打得未必要學詠春,買個沙包練好one two以足夠。練得国術多多少少有傳承精神,但給人利用了便很可悲。 睇番广州一脈咪一樣有自我創作,不過某某君是打着先人的名号罷了。 見笑。

未见过其人唔敢乱落定断,不过江湖入的确有好多依d人,所以有好多高手都宁愿隐姓埋名,自娱自乐,唔同依d人争,可能我哋身边一个裁缝、一个整面佬同一个咕哩都可以喺高手吖,仲有你嘅包租公同包租婆其实喺… em6:

high_hand在2005-02-26 13:28:46说道:[br]未见过其人唔敢乱落定断,不过江湖入的确有好多依d人,所以有好多高手都宁愿隐姓埋名,自娱自乐,唔同依d人争,可能我哋身边一个裁缝、一个整面佬同一个咕哩都可以喺高手吖,仲有你嘅包租公同包租婆其实喺… em6:
好似咁熟咁嘅!系咪周星星讲比你听嘅?

唔喺,喺我讲仳周星星听架!~ em6:

high_hand在2005-02-28 22:28:11说道:[br]唔喺,喺我讲仳周星星听架!~ em6:
原来编剧是你!