QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3234|回復: 13

[問音問字] 心声身神--粤语如何区别?

我最近边听歌边记录歌词,发现这几个字真的分不清

Re:心声身神--粤语如何区别?

sam1 心 sing1 声 san1 身 san4 神

再加问一个“生”

心:sam1 聲:sing1 (口語 seng1) 身:san1 神:san4 生:sang1 (口語 saang1)

唔~~~ 請問如果唔識粵語拼音...點分呢幾個字呀?

kathy在2005-05-13 00:13:10說道:[br]唔~~~ 請問如果唔識粵語拼音...點分呢幾個字呀?
試下喺英語單詞度揾啲發音接近嘅提示下,不过聲調从略(英語冇聲調,冇計): 心(sam1):some 聲(sing1):sing {口語(seng1):sang} 身(san1)神(san4):sun 生(sang1):sung {口語(saang1):}

可以去〈粵語審音配詞字庫〉嗰度聽吓﹐不過唔保證梗聽得清楚。 http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/lexis/lexi-can/ 首先喺左便指定想聽嗰個字﹕直接輸入繁體字﹐或選擇粵音。搵到個字之後﹐喺右便點擊“粵音”。

嘩~ 多謝晒jumpsey同dada提供既咁好既方法呀~!!!! 我諗poplar而家實識得分呢幾個字啦

好难啊

学习粤语的捷径是找到普通话和粤语之间的语音对应关系, 充分掌握这些关系,对学习粤语有莫大帮助啊! 我打算迟些有空写一篇专题介绍普粤两语之间的语音对应关系。 相信应该对粤语学习者有裨益。

呢衹網都唔錯喔,好多野學,多謝曬啦.

唔使多謝,您哋多啲嚟呢度同我哋討論粵語就係最好嘅回報啦!

desmond在2005-05-19 20:20:00說道:[br]学习粤语的捷径是找到普通话和粤语之间的语音对应关系, 充分掌握这些关系,对学习粤语有莫大帮助啊! 我打算迟些有空写一篇专题介绍普粤两语之间的语音对应关系。 相信应该对粤语学习者有裨益。
等紧你篇大作啊,你咪大只讲啊

highyun在2005-05-22 23:46:47說道:[br] 等紧你篇大作啊,你咪大只讲啊
大家拭目以待啦!不過呢排真係忙到黐肺! 同埋要寫篇噉嘅嘢,一定要借啲參考書嚟煲吓先至得……