QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15783|回復: 28

《難忘您的音韻》CD主要成員作客佛山電臺音樂節目

許冠傑音樂聯盟、粵語協會等四網聯合製作、發佈之《難忘您的音韻》CD的其中5位主要成員,於2007年8月1日晚作客佛山電臺,喺《俊情一點》呢個音樂夾Band節目中擔當一期節目嘉賓。今次亦係本CD喺電臺嘅正式首播,節目中5位成員與主持人談及CD製作過程、粵語歌詞創作、及時下之懶音問題,節目中亦播放CD部分歌曲,另外5位成員亦同2位主持人大玩夾Band,演繹幾首阿Sam名曲及改編版本。

該節目已於8月3日上午喺FM90.6播出,下面提供錄音回顧版本,多謝大家支持!(分上中下三段)

[此帖子已經被作者於2007-8-3 17:34:39編輯過]

正喎,上電臺。

個節目好聽。

現場夾band正。

參與節目者有本論壇ID嘅:Samkong、LHK、藍色街燈、繼續微笑同Highyun。

不過錄音過程出咗問題,中途cut咗我嗰段。

[此帖子已經被作者於2007-8-3 18:14:26編輯過]
以下是引用highyun在2007-8-3 18:05:22的發言:

參與節目者有本論壇ID嘅:Samkong、LHK、藍色街燈、繼續微笑同Highyun。

不過錄音過程出咗問題,中途cut咗我嗰段。

呢个要同H兄讲声唔好意思...中途网络出左问题~断左分几钟..

呢次认真好玩,夹BAND好过瘾,同时,希望行开有条路...

哈哈哈!好一句“行开有条路”!

好可惜啊~~今次~~~

为实现四个现代化~~下次一定努力.........

哇~~个个咁有型~`劲啊~~~~~

[em17][em17][em17]
  三水電臺?今次嘅節目氣氛十分之活躍,好嘢。
嗰晚,粵語協會、許冠傑音樂聯盟、許冠傑珍藏網及愛K翻唱博客四網網友同時於佛山電臺接受有關《難忘您的音韻》CD嘅采訪,主打歌曲《難忘您的音韻》電臺版仲首播出街,并即時夾BAND,即興唱番幾首Sam歌,令人興奮!認真過癮兼好玩!正如上面一位朋友所講,順開就有條路,希望日後粵語歌創作能夠全面復興,粵語歌嘅明天會更好![em44]
[此帖子已經被作者於2007-8-4 3:09:46編輯過]
以下是引用老伍一派在2007-8-3 20:47:37的發言:

好可惜啊~~今次~~~

为实现四个现代化~~下次一定努力.........

哇~~个个咁有型~`劲啊~~~~~

[em17][em17][em17]

关“实现四个现代化”咩事?

家下重有冇人可以正确讲出边“四个现代化”?

各位快嚟佛山電臺主持人黃俊嘅<俊情一點>博客呢度支持一下報道同我哋呢次采訪有關嘅嘢啦!

網址連接:

http://906jqyd.blog.163.com/blog/static/1183196220077311730771

以下是引用samkong在2007-8-4 4:57:07的發言:

各位快嚟佛山電臺主持人黃俊嘅<俊情一點>博客呢度支持一下報道同我哋呢次采訪有關嘅嘢啦!

網址連接:

http://906jqyd.blog.163.com/blog/static/1183196220077311730771

寡人经已系第一时间走去踩场嘞!

但奈何去到乜都见唔到,所以都唔知佢讲过啲乜。

建议Sam狂叫黄俊去163反映下,并唔系所有人都用IE6.0以上嘅版本。

不错,不错!看照片上的五位大侠,摆的姿势很有特点,呵呵。

哎....如果你們在香港就好了....

我又要唱難忘你的音韻丫........

正!電臺專訪,搞搞新意思。
记得个日听电台播音,首先第一首就係《难忘你的音韵》,心情真係好激动。回想起当日录歌嘅艰辛,终于得到回报,无论几辛苦都觉得係值得。
  有完整版錄音未呢?
以下是引用余OK在2007-8-17 20:40:15的發言:
  有完整版錄音未呢?

具体要睇samkong兄

雖然小弟幾乎每日都努力住,但具體仍要睇佛山電臺嘅人員。
粤协又有新搞作,要支持下!
哇  正啊  上埋电台玩添