QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4515|回復: 12

翻唱: 黎明 - 孤單的人孤單的我 by 東加豆

很喜歡這首歌, 但明顯的自己唱得很差...
希望可以有進步空間...

download link

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=6F9AC9026A466BAB

作曲: Toshiyiki Tachikawa
編曲: 蘇德華
填詞: 向雪懷

孤單的人孤單一個 感覺不到夜美好
而遠我去的令我心煩燥 這個世界不好
令你令我多苦惱 美夢完了這時還有愛慕

孤單的人孤單一個 失去感覺是最好
何以再見總易惹起煩惱 盼你永遠都好
在你夢中輕鼓舞 我像迷失不懂你預告

△一時情 不能明 誰知道得不到那些是最好
 一時情 不能停 許多一生一世等不到像某些△

▲孤單的人孤單一個 等這感覺是最好
 而你我與他在世間無數 過去永遠都好
 又等另一些苦惱 這是人生終於會遇到▲

Repeat △▲▲

莫再悲 這個世界不好 像有許多不知道
你願付出得不到回報

[此帖子已經被作者於2007-8-2 11:26:34編輯過]
原聲音軌做咗升key處理?搞到啲和聲好怪。有時間自己做配樂效果會好啲,用乜咪錄??效果一般般咋。
其實我以前未聽過呢首歌,第一次聽阿豆唱,幾好聽啊!

我确得豆豆呢个咪几好啊~~`或者系音乐原因拉~~系女声个KEY当然好拉个音乐~

細品歌曲中嘅每一字每一句,可以聽出豆豆非常之用心嚟演繹,感覺到豆豆喺演繹過程中傾注嘅嗰一份深情。正係呢種全情嘅投入,令我覺得作為一個聆聽者所能夠引起嘅共鳴,勾起咗對一個時代嘅集體回憶,觸及心靈深處~~
再次多謝豆豆嘅分享!希望你繼續發多啲靚歌上嚟,我哋仍一如既往噉支持你!

[em17][em23]

呢首以前聽得少,不過豆豆都唱得幾好~~

繼續支持!

好多謝你地每一位支持我!  這首歌實在唱得不好, 只因為自己很喜歡, 也有用心, 不想浪費了它...所以 Post  了.

Ultra, 是的, 是升調唱, 因為不懂做音樂, 加上日常不大會選定歌曲假期唱, 只是假期隨找碟即隨錄咁...所以..張就下了.  

Samkong - 好多謝你, 實在聽得很細心, 也包容了一大堆缺點. 我會繼續學習唱好的.

靚歌聲,當然要支持 0下。
多謝你..香城浪子....最近我找了 '香城浪子' 這劇集...希望有時間看它...^^
类型: 翻唱作品 歌名:
语言: 粤语歌曲 人气: 289
原唱: 黎明 翻唱: 华声唱片
上传: 华声唱片 上传日期: 2006-8-10

我而家先发现同豆豆有共同点,好多你唱过嘅歌我都唱过。

[此帖子已經被作者於2007-9-4 21:53:37編輯過]
楼主唱得很好,感情丰富。

微笑兄得闲可同豆豆合唱一首嘛

这是向生填既词,不错。

東加豆呢首歌仔,佢會令到你靜靜噉回憶往事,值得一聽!多謝東加豆!