QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2785|回復: 3

[會員專欄] G肉佬之日常:Debt

有錢還錢,沒錢唔畀面!——G肉佬(2007年6月8日)

間歇嘅陣雨沖唔走廣州嘅悶熱,風扇吹出陣陣生豬肉嘅腥味,重夾雜住些少我身上嘅汗臭。於是我走咗出去市場門口透涼。

市場外面,一部紅色嘅「趕絕外母型」(兩座)跑車經過,車裡面條冚家富貴係盈盈嘅前任男友,今次可能會嚟還錢畀盈盈了掛。我借咗部單車跟住佢尾,因為已經同盈盈約好,唔還錢,就畫花佢部車!

盈盈係同我由細玩到大嘅朋友之一,佢雖然都算係個靚女,但性格就好男仔頭,細個嗰陣就鐘意同我哋班男仔玩僕匿匿。我記得我重同佢打過交,結果我塊面損咗成個星期,幾乎破相。但其實佢個人幾爽朗、幾活潑嘎,又沒乜架子,做朋友真係一流。

至於佢嘅感情生活,就認真遇人不善喇,就攞啱先呢個死仔嚟講,初時條友想做生意,盈盈就周圍籌錢畀佢,幫咗佢唔少。點知條友後屘同第個女嘅搭上咗,分手就沒提過還錢嘅事。但盈盈當時為咗條友借落人唔少錢,包括我都借咗啲畀佢,雖然後嚟盈盈逐啲還返畀我,但我一直沒要到,而且重決定同佢出返呢啖氣。

部車就停喺盈盈屋企樓下,我同盈盈發短信,知道條友想約佢食餐飯道個歉就算數,世上邊有咁著數嘅樹!大耳窿話齋:欠債還錢,天經地義!於是我又發條短信叫盈盈拖住佢先,然後喺附近鋪頭買咗只螢光綠噴漆,又係發揮我藝術天份嘅時候喇,哈哈。呢度嘅保安仔個個都買我怕,識死嘅都唔敢篤我背脊,乾脆借尿遁。我今次就喺部車度畫咗只前所未見咁醜嘅烏龜,而且紅襯綠,真係醜到篤!不過勝在同車嘅主人夾啊,大家都咁醜啫!

By the way:我最憎人借錢唔還嘎喇,但原嚟呢個世界好多呢啲人個喔,有啲表面重好風光添,邊個估到其實佢掙落人周身債啊!

車裏面~~~~

你梗係先寫簡體,再編碼轉換返繁體定喇~

其實哩個繫列既古仔繫作吖,定繫真野黎呢?

樓上唔該~~~~~~系列,定係~~~~心繫家國,繫安全帶(鞋帶)~~~~~

話明係人哋啲日記咯~