QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5270|回復: 13

要求增建“國學朗讀”區

相信大家都知道用粵語嚟朗讀古文喺好有韻味嘅。國學大師南懷瑾亦話過古文係唔可以用普通話嚟讀嘅,要用粵語或者閩南語正唅。但係我搵到好耐,都冇完整嘅古文朗讀網站。所以希望這過全球華人共建,最大嘅粵語網站能開此國學朗讀區。這個區提供古代私塾嘅教材例如《易經》、《論語》、《中庸》等嘅語音朗讀資料。不知此意見如何?
  有呢啲想法好耐啦,我係初級書院有兩張帖都發起過,有冇人出心出力去做又係一回事,始終冇收益回報嘅嘢喺現代社會好少人肯淨係出心去做。
俗語有話,一命、二運、三風水、四積陰德、五勤讀書,做呢種事利人利己、功德無量啊。
網站管理員正努力尋找經濟來源,代下半年換個更貴嘅服務器之後,開一個朗讀區嘅建議有可能實現。

应该索赔几多钱?
http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardid=112&id=7090

搞掂呢单嘢就有钱啦!

我正想找刘锦湖老先生教我如何用粤语朗诵经典,论坛入边嘅gz66同刘老先生应该有交往,希望识刘老先生啲网友提供一下刘老先生的联系方式。

如果可以,我地不妨学深圳倮个咩“大笑会”噉,定期到广州跟好似刘老先生噉嘅老师用粤语朗诵经典,然后再返返各地传播,为推广粤语尽一分力。

好呀好呀,我都有聽聞過刘锦湖老先生。不過,我係馬來西亞人,應該同佢冇緣。所以,呢個重任就交比你啦。我亦都會將经典朗诵传播畀當地,以將粵語發揚光大。

很好的建议.希望能够采纳

有意與劉錦湖老先生聯絡者,請於每週日上午10:00-11:30(下週日開始)到廣州市文明路市一宮老三多軒,粵協已有四位會員得到劉老先生親授傳統國學課程,獲益非淺。但劉老唔同意他人錄音,所以需要親自到現場聽課。

兮...佢估人人到咁嘅機緣咩...
强烈支持啊。

[b][強烈推薦]可將整篇文章轉換成粵拼嘅軟件[/b]

我地要提倡用粵語讀文章, 就需要幫D文章加上粵語註音, 咁有冇咩軟件可以自動做哩樣嘢呢? 答案係有嘅! 

哩個軟件叫HanConv, 可以將成篇文章轉換成粵語拼音, 強烈推薦! 喺哩度下載: 

http://www.users.on.net/~aliceyeung/

多謝Steph_fr提供: 

http://www.cantonese.sheik.co.uk/phorum/read.php?1,72867

原帖由 cantonian 於 2007-11-28 13:10 發表   我地要提倡用粵語讀文章, 就需要幫D文章加上粵語註音, 咁有冇咩軟件可以自動做哩樣嘢呢? 答案係有嘅!    哩個軟件叫HanConv, 可以將成篇文章轉換成粵語拼音, 強烈推薦! 喺哩度下載:  http:/ ...

仲有個叫做「粵音」軟件,出咗好耐囉,不過就好耐都冇新版本更新過。

「粵音」所採用嘅粵拼方案係香港語言學學會嘅方案。

若果想要,用GOOGLE刮刮喇,太平洋電腦網上高有得當。

真係多謝網友們提供的軟件,但係經典的粵拼與今不同,非軟件所能轉換的。我諗唯有似劉錦湖老前輩所朗誦的,先係最標準嘅(雖冇聽過)。能讀出經典的語氣,先能與聖人神交。可惜沒此緣份,再繼續找尋啦!