QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10836|回復: 30

[詩詞歌賦] [原創]再度獻醜:水調歌頭

水調歌頭

南岸風纏柳,把盞為君優。今宵歌罷一闕,相聚是何年?我願陪君一醉,又恐嫦娥妒怨。清角吹更寒,風送落花損,絃斷夜闌珊。

臨高閣,身倚望,更無言。一江鞦月、沉沉萬裏楚天連。

塵世悲歡何纍?但借今辰共對!此夢苦流存。夜越難長守,天曙露雲耑。

06年7月15日

蘇軾原作:《水調歌頭》就是明月幾時有,把酒問青天那一首。還請多指教,謝謝!

更正:繫“苦畱存”

水調歌頭

南岸風纏柳,把盞為君優。今宵歌罷一闕,相聚是何年?我願陪君一醉,又恐嫦娥妒怨。清角吹更寒,風送落花損,絃斷夜闌珊。

臨高閣,身倚望,更無言。一江鞦月、沉沉萬裏楚天連。

塵世悲歡何纍?但借今辰共對!此夢苦畱存。夜越難長守,天曙露雲耑。

似乎係用簡轉繁軟件批量轉換,所以好多錯字。

想問何謂“把盞為君優”?

另外,再請作者帖埋所參照嘅詞出嚟,方便對照。

是憂愁的優,又打錯啦。sorry!

蘇軾原作:《水調歌頭》

明月幾時有,把酒問青天。不知天上宮闕,今夕是何年?我慾乘風歸去,又恐瓊樓玉宇。高處不勝寒,何似在人間。

轉硃閣,低倚戶,炤無眠。不應有恨、何事長嚮別時圓。

人有悲歡離閤,月有隂晴圓缺。此事古難全,但願人長久,仟哩共嬋娟。

蘇軾原作:《水調歌頭》

明月幾時有,把酒問青天。不知天上宮闕,今夕是何年?我慾乘風歸去,又恐瓊樓玉宇。高處不勝寒,起舞弄清影,何似在人間。

轉硃閣,低倚戶,炤無眠。不應有恨、何事長嚮別時圓。

人有悲歡離閤,月有隂晴圓缺。此事古難全,但願人長久,仟哩共嬋娟。

"仟哩共嬋娟"都唔啱啦!

劝你都系唔好乱用嗰啲咩简体转繁体嘅软件嘞!

[em08][em08]

南岸風纏柳,把盞為君憂。今宵歌罷一闕,相聚是何年?我願陪君一醉,又恐嫦娥妒怨。清角吹更寒,風送落花損,絃斷夜闌珊。

[平仄平平仄,仄仄仄平平。平平平仄仄仄,平仄仄平平?仄仄平平仄仄,仄仄平平仄仄。平仄平仄平,平仄仄平仄,平仄仄平平。]

臨高閣,身倚望,更無言。一江鞦月,沉沉萬裏楚天連。

[平平仄,平仄仄,仄平平。仄平平仄,平平仄仄仄平平。]

塵世悲歡何纍?但借今辰共對!此夢苦流存。夜越難長守,天曙露雲耑

[平仄平平平仄?仄仄平平仄仄!仄仄仄平平。仄仄平平仄,平仄仄平平]

明月幾時有,把酒問青天。不知天上宮闕,今夕是何年?我慾乘風歸去,又恐瓊樓玉宇。高處不勝寒,何似在人間。

[平仄仄平仄,仄仄仄平平。仄平平仄平仄,平仄仄平平?仄仄平平平仄,仄仄平平仄仄。平仄仄仄平,平仄仄平平。]

轉朱閣,低倚戶,照無眠。不應有恨,何事長嚮別時圓。

[仄平仄,平仄仄,仄平平。仄平仄仄、平仄平仄仄平平。]

人有悲歡離合,月有隂晴圓缺。此事古難全,但願人長久,千里共嬋娟。

[平仄平平平仄,仄仄平平平仄。仄仄仄平平,仄仄平平仄,平仄仄平平。]

平仄不對。

兩首詞嚴格說來不能屬於同一詞牌。
宋詞通常係詞牌名+詞名,詞牌名就規定了平仄,而且幾乎固定。所以如果兩首詞的平仄不對,就可以是分屬不同的詞牌了。所以樓主一詞不能算作是《水調歌頭》。

楼上领教了,回去要恶补。衷心多谢你的指教!

南嶺日高照,把盞為情牽。此宵歌盡絃後,相聚是何年?我願和君齊醉,亦願嫦娥同醉。她自亦不知,今醉是雲煙。fficeffice" />

上高閣,身倚望,更無言。一江水月,天海為隔實相連。

塵世悲歡常有但盼今辰無淚!此夢苦流存。夜越難長守,天曙露雲耑。

幫樓主改了點東西。

bobo得紫凤凰指导甚多,妒忌!

[em03]

有人呷醋。哈哈哈!

卢总你有所不知喇,其实紫凤凰系我师父嚟噶,我一早就拜咗佢为师喇,虽然我年纪大过佢,但系我份人好尊师重道噶,对师父毕恭毕敬噶,我明明好想跟佢学嘢,都唔敢出声呀,系佢面前,连个乞嗤都唔敢打嘎,向佢请教果时,时时怕烦亲佢闷亲佢阻住佢啲休息时间呀,问完即刻闪噶喇。所以呢,睇见佢噤细致教bobo,真系手指拗出唔拗入喔,我摆明系好有理由呷醋啦,何止呷醋呀,我仲想典地呀!

[原創]再度獻醜:水調歌頭

[原創]再度獻醜:水調歌頭

嗯!睇嚟。。。我都要适当作番啲唔怕献丑嘅嘢,放上嚟等师父教导教导,噉先有徒弟feel噶!一于噉话!

[此帖子已經被作者於2007-8-1 22:13:50編輯過]

佢只不过系个“师傅”,当然唔会特别对你好啦!

有机会你问下我个徒弟,睇下我呢个“师父”会唔会噉样对佢?

[em01]哦!!又写错字啦我~~无脸见人LU~~

哈哈哈!知道错重唔改?莫非你“师傅”系噉样教你嘅?

不如弃暗投明,过嚟跟我好过!

哈哈卢总丫!紫凤凰帮过我好多,我唔可以食碗面反碗底嘎,我衣家都入咗你档啰,你一定要照住我呀![em01]
[此帖子已經被作者於2007-8-2 10:27:09編輯過]

“食碗面返碗底”即系咩呀?

入得我档嘅,当然就会好好照顾啦!

所以第一样嘢就系教你做人唔好“食碗面反碗底”嘞!