QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: auyeung

[討論]究竟而家重有冇人鍾意beyond啲歌?

以下是引用殺人王在2007-7-12 17:25:39的發言:

睇來你都算遲認職BEYOND.
<二樓後座>係一隻唔錯嘅碟,碟嘅整體風格同後期嘅BEYOND顯得比較柔軟.如果真係BEYOND迷會發現呢隻碟入邊係有驚喜嘅.
呢隻碟有幾首歌好明顯係為家駒而寫,因此曲調比較憂傷."總有愛"同"仍然是要闖"呢兩首歌都唔錯,歌詞延續BEYOND一向嘅精神,曲調旋律有家駒在世嘅風格,係新.BEYOND時代同舊.BEYOND時代兩個層面嘅接軌之作.碟內兩首情歌"傷口"同"愛得太錯"尚屬過關,不過比起家駒以前嘅"喜歡你","情人"等經典情歌,似乎重有一段距離."祝你愉快"呢首歌係家強為記念忘兄嘅憂傷之作,九六年演唱會此曲一出,全場落涙.

<BEYOND的精彩>好似已經係新BEYOND時代嘅第三隻碟?歌還可以,但係就係曲目小咗D.當年呢隻碟雖然得五首歌,但係入邊嘅BEYOND小册字卻令人感動,而且"想你"呢首歌重買揯廣告添,記得亞視重將"太空"作為中國申奧嘅歌曲?碟內五首歌,"活著便精彩"作為主打,而且我認為呢首歌的確係一首好歌,同第一隻碟嘅"總有愛" "仍然是要闖"一樣係有延續舊.BEYOND風格嘅歌,曲調有一種以前家駒在世時嘅滄桑感,歌詞亦一如即往有BEYOND不屈嘅精神.其他嘅歌,我認為只不過係95年家駒死後第二隻大碟嘅風格.

95年嘅大碟<SOUND>

可能聽慣家駒風格嘅歌會對呢隻碟嗤之以鼻,但係無可否認,此碟係我最愛嘅BEYOND大碟之一!如果話家駒死後嘅第一隻大碟為照顧廣大BEYOND歌迷同商業因素,重有遺留些許"家駒"痕迹嘅話,我諗,95年呢隻碟嘅BEYOND終於涅槃成"新BEYOND"!大碟嘅風格從過去BEYOND嘅"勵志" "滄桑"式一轉而成"憤怒"(有人話有BEYOND八年代初期嘅風格,但我認為兩者要表達嘅嘢有明顯嘅唔同).<SOUND>入面嘅歌係"真.搖滾",由初頭世榮個人嘅DRUM SOLO(鐵馬騮)開始就展現出來,全碟曲風偏向metal rock,"鐵馬騮(純音樂)→"教壞細路"→"聲音"→"困獸鬥"→"逼不得已"→"幻覺"首首震撼,一直ROCK到底,就連入邊兩首慢歌"嘆息"同"CRYING"裏邊嘅電結他都編曲得比較激昂.由歌曲嘅旋律同歌詞上睇,呢隻碟表達咗BEYOND三子對社會嘅不滿(又或者係樂壇?),主打歌"聲音"同"困獸鬥"兩首歌唱得聲沙力歇,歌詞重有一鼓政治嘅味道,發泄感十足.除咗ROCK之外,碟內嘅"缺口","阿博"同"門外看"都係我好鍾意嘅歌(BEYOND FANS應該知道"阿博"到底係邊個喇).此類型歌曲多數都係貫中寫出來嘅,可以睇得出貫中喺音樂上有著同家駒很不一樣嘅個人風格,而且佢都有一定嘅音樂天聰.

對留戀舊BEYOND時代嘅歌迷又或者從商業上來講,呢隻碟無疑係失敗嘅,因為佢擺脫咗家駒最後嘅影響,完全唔理會買碟嘅歌迷嘅需要.但係亦都係由呢隻碟開始,貫中,家強同世榮用自已嘅聲音唱出新嘅BEYOND,就算批評又好,嘲笑又好,佢地始終係用自己嘅聲音唱出自己,用自己嘅雙手寫下自己嘅歌.沒有家駒嘅BEYOND,承受太多嘅壓力,一步一艱辛,但係,佢地終於踏出喇.

97之後

96年嘅演唱會雖然無咗家駒,但係依然非常成功!CONCERT嘅結尾,場面動人之極,可稱經典.可能係乘著演唱會嘅成功,之後推出嘅<請張手放開>亦買得唔錯.呢隻碟封面係卡通,歌曲無<SOUND>嘅"憤怒",轉變得有D商業(可能係入邊用情歌來做主打,同埋有一首為動物協會而寫嘅歌--歌名為"誰命我名字")值得一提嘅係一首叫"舊曆"嘅音樂,雖然入邊係無歌詞,但係用心去聽一樣可以了解BEYOND到底要表達D乜.

之後BEYOND三子到99年解散之前,每年都有推出過一隻碟,<驚喜>→<不見不散>(正!!)→<GOOD TIME>
<驚喜>呢隻碟我個人感覺一般,特別印像深刻嘅歌只有主打歌"驚喜","回家"同"霧"呢三首歌.但係由呢隻碟開始,BEYOND開始做出一D新嘅嘗試,就係喺ROCK中加入電子元素!因此部分歌雖然聽上去好一般,但係都有一種好fresh嘅感覺.與此同時,BEYOND都推出咗一D將家駒嘅舊歌自己重新翻唱,重新編曲,一樣加入咗電子風格.(如國語大碟<這裡那裡>)
其實由<不見不散>呢隻碟開始BEYOND三子嘅曲風都無乜點變,而貫中嘅音樂創造能力亦逐漸超愈世榮同家強,上文曾經提過嘅貫中作品"阿博","門外看"重有<BEYOND的精彩>裏嘅"太空"同埋我好歡喜嘅大碟<不見不散>入面嘅"星期天","蚊"都有著好強烈嘅"貫中"風格.佢嘅作品有時會好激昂,但係更多嘅時候係特點係"喺旋律輕快嘅曲調下用低沉嘅嗓子配合幽怨頽廢嘅歌詞"唱出.本來"輕快"同"幽怨"好難喺同一首歌結合,但係貫中嘅作品卻好巧妙咁將佢地融合喺一齊,而且重産生咗唔錯嘅"化學反映"("星期天","十八"為例).
散BAND前嘅大碟<GOOD TIME>,老實講呢隻碟我有D失望,並唔係話呢隻碟差,而係用BEYOND樂隊名義出嘅碟,反而變成貫中嘅"個人表演",碟中出色嘅曲目多由貫中所作如"十八","洗衣粉","進化論"同"荒謬".(或者貫中嘅成長同才華都係佢地散BAND嘅原因之一)

96-99期間,BEYOND三子一樣推出過國語專輯,不過其實係同樣嘅歌,只不過係國語版.95年嘅<愛與生活>98年嘅<這裡那裡>.而98年都推出過一隻EP<打不死>(轟天炮4主題曲),商業之作......
值得一提嘅係<真的BEYOND>系列,入面全部都係以前BEYOND嘅原聲舊作又或者係佢地練歌嗰陣嘅聲帶(好多都係未公開嘅),重有幾首家駒無公開嘅作品(我只收1-3輯,唔知重有無)

千禧年之後,BEYOND三子再次碰頭,以家駒舊作"抗戰二十年"為主題掀起全球演唱會嘅序幕.不過呢首歌雖打著家駒嘅旗號,但係曲風都係以前"不再猶豫"嘅延續而已,而家駒嘅歌都未必首首係經典.不過演唱會以家駒"同場演出"為買點係好成功嘅.

BEYOND嘅舊作,我嘅熟悉程度不亞於呢度嘅任何一個人,自己都有好多BEYOND嘅唱片.可能我同粵協部分"BEYOND FANS"有D唔同,佢地多數係只聽舊歌,但係我新舊都有聽,而且新舊嘅BEYOND都愛.
家駒嘅死,我都覺得好遺憾同無耐,但係佢畢竟已經去咗,而且以後都唔會再返,亦都無可能再為我地寫出更好嘅歌.但係BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在.

有人認為93年之後嘅BEYOND無需討論,而呢D人當中,又有幾多個真係細心去感受過佢地嘅音樂呢?又或者,喺粵協嘅BEYOND FANS太小喇,搵唔到共鳴(好多稱自己為BEYOND FANS嘅人其實只不過係"家駒FANS"又或者係"偽BEYOND FANS"---嗰D聽一兩首BEYOND嘅歌,感覺有D共鳴就出來舉牌嘅人,呢D人根本就唔懂BEYOND嘅音樂同佢地音樂背後嘅靈魂)

香港樂壇容得落遍地嘅商業垃圾同千篇一律嘅幼稚情歌,卻裝不下沒有家駒嘅BEYOND!

香港粵語樂壇早喺家駒在世嘅時候就病咗,而家家駒走咗咁耐喇,市場上一樣允斥劣質嘅粵語音樂,幼稚嘅明星同歌曲.粵語歌嘅創作人,唱片公司故然有責任.但係廣大嘅粵語歌聽眾呢?如果市場唔係有呢個需求,唱片公司又點會咁專注於呢種音樂?(大陸人稱香港為"文化沙漠",音樂上我認為咁樣稱香港樂壇一D都唔過分).
將心比心,93年之後BEYOND嘅音樂比起一D劣質嘅"流行音樂"又如何呢?係咪比某幼稚嘅歌星更加"幼稚"???如果用某人所講嘅話,失去家駒嘅"BEYOND三條友"係廢人嘅話,咁而家功成利就嘅幼稚歌星又算得係咩呢?咁嗰D攞外國嘅歌曲改兩下然後寫上自己嘅名嘅創作人又係咩呢?香港樂壇容得落遍地嘅商業垃圾同千篇一律嘅幼稚情歌,卻裝不下沒有家駒嘅BEYOND!咁嘅情況底下,粵語歌衰落係必然嘅!試問而家粵語樂壇有靈魂嘅音樂又有幾多?唔通粵語歌真係靠網絡上一D識填幾個詞,會改幾個曲嘅人來救?來撑?

S:平日甚少來呢個版玩,見有BEYOND嘅帖過來趁下熱閙,算係喺呢個版留低自己嘅腳毛,"報答"SAMKONG"投我會員之星一票..哇哈哈哈哈......

殺人王呢張帖講中我嘅感受。

我係好遲先開始聽Beyond,好似係97年嗰排,《想妳》(嗰時電視臺日日都播呢隻MV)。《活着便精彩》呢啲歌,我就開始鍾意聽佢哋。

當然之前亦睇過家駒時嘅beyond嘅節目。同《喜歡你》,《天空開闊》。。。。。。啲碟。

《驚喜》呢張碟,嗰時電視啲告白買得好勁。『這是誰的路。。。。。』啲歌詞好寫實。

加上佢哋開始加入一啲音樂元素,好似你講嘅迷幻,電子,大膽咗好多。當時香港樂壇,得佢哋開始堅持玩呢類(另一隊LMF前身,亦係我好鍾意嘅 亞龍大。)。嗰時我聽開AMK,佢哋喺89-90年代初先出道,但都玩嘅嘢前衛好多。亦同當時嘅beyond有比較。所以當時嘅《驚喜》呢張碟喺主流同indie中徘徊,幾實驗嘅碟。我幾鍾意呢啲嘢。嘗試新嘢,先會有進步,有驚喜。

同你一樣,我都好鍾意《不見不散》呢隻碟,概念上嚟講成熟咗好多。亦睇得出佢哋分到位置,阿paul啲唱嘅嘢同家強嘅可以相互配合,一重一和。歌詞亦好有主見,唔會太過偏向潮流,偏向媒體。做咗佢哋想做嘅嘢。世榮好穩,亦有表現。

《Goodtime》,畀我嘅感覺係佢哋有啲停留喺創作上。歌詞上好多回歸現實。

當時香港重有邊隊band堅持呢啲嘢。亞龍大冇咗,變咗LMF。AMK,回歸前就解散。樂隊風格亦開始轉返indie,地下。亦可以話係返返以前beyond地下嘅年代,一個循環。

之後我都係聽返beyond《驚喜》,《不見不散》呢幾張碟。煲返AMK啲碟。

音樂有時會停留,有啲歌,係作畀第二個十年嘅人聽。

[此帖子已經被作者於2007-7-12 19:04:12編輯過]
以下是引用highyun在2007-7-10 23:21:53的發言:

93年之後嘅beyond已經唔係beyond,嗰三條友冇咗家駒之後形同廢人。

我以前寫過呢篇懷念家駒嘅文章,遲嚟嘅朋友可能錯過咗:

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=110&ID=8&page=17

睇咗你篇文,冇乜共鳴。

可能同我此刻心情有關。。

WAI少果然係浸過鹹水嘅人,接觸過西洋音樂,遠離咗香港樂壇呢個咁烏煙漳氣嘅地方,見識的確唔同.94年之後嘅BEYOND鼎住家駒離去嘅衰痛,做出一D佢地應該做嘅嘢同音樂.而呢D喺西方係理所當然嘅音樂,但喺香港卻少不免被套上"另類"兩個字!而家,堅持咗咁多年嘅BEYOND終於倒下,佢地真係散咗BAND.

往年六月三十日,唔少論壇都有記念家駒嘅帖.我同在天嘅家駒同在世嘅BEYOND三子一樣,喺電腦旁默默地睇佢地懷念(有時甚至係對新BEYOND嘅蔑視)並無參與討論.嗰D未真正深入了解BEYOND後期嘅歌卻滿口"垃圾"嘅人,喺我眼中都只不過係一班同幕後造星,制造劣質音樂,一同扼殺樂壇嘅凶手而已!!沒有你地嘅支持,呢個市場又點會搞成咁!?

粵協人少少,我喺呢度亦都唔否認----我,真係好憎你地!
我上邊嘅POST都講過
"家駒畢竟已經去咗,而且以後都唔會再返,亦都無可能再為我地寫出更好嘅歌.但係BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在."
作為一個聽BEYOND嘅歌長大嘅人!
作為一個真正愛著BEYOND(無論新舊)嘅歌迷!
最痛苦嘅事唔係家駒離去,唔可為我地寫出更好嘅歌!
而係
喺"BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在"嘅情況底下,BEYOND卻不能再為愛佢地嘅歌迷地寫出更好嘅歌.
喺"BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在"嘅情況底下,被一班曾經愛過佢地嘅"樂迷"無情地抛棄!

呢種類似"塵世間最痛苦的事不是找你不到,而是你在我旁邊卻不知道我愛你"嘅痛,嗰D"偽BEYOND FANS"又點會了解!又點會明白!!

BEYOND最後都要散,我唔甘心!!!我為香港樂壇感到悲衰!!

[此帖子已經被作者於2007-7-12 21:00:11編輯過]

好與唔好通常體現喺被人嘅認同程度,直到而家,家駒嘅作品依然廣為流行,而佢過身之後嗰啲,不提也罷。冇錯,三人的確精神可家,家駒死後忍住傷痛重可以堅持咁耐,無奈能力有限,除咗靠食老本不斷翻唱以前嘅歌(甚至改成國語版再搵多次錢)之外,佢哋自己創作嘅歌,基本冇咩人認同。當然,任何種類嘅音樂都有人會欣賞,鍾意後Beyond時代嘅歌嘅人一樣有,但唔鍾意嘅人絕對無罪,佢哋大多都係因爲太鍾意家駒時期嘅beyond,所以後期嘅變質beyond畀大家太大嘅反差,正所謂愛之越深,恨之越切。

另外,想講嘅就係,討論要理性,對事唔對人,有人鍾意,有人唔鍾意,樓上唔需要用到“憎”呢個詞,亦唔應該主觀噉斷定,唔鍾意新beyond嘅就唔係真正嘅beyond迷,噉會傷害大家感情。相較之下,阿Wai嘅討論理性好多,係從音樂方面討論,講自己點解鍾意後期嘅歌

[此帖子已經被作者於2007-7-12 21:32:14編輯過]

我所"憎"嘅係對一D未曾了解過新BEYOND嘅歌嘅人卻滿口"垃圾"嘅人,絶對唔係針對論壇入邊唔鍾意後期BEYOND嘅人.

我POST講得好清楚,當然,如果真係有人係自己對號入座我亦都無辦法.

關於討論我一直都好樂意,唔係都唔會打咁長嘅POST出來.但係我所講嘅,亦都係我要表達嘅.

我都唔相信一個"憎"字會破壞"感情".畢竟大家有大家嘅立場,而且大家都係成年人有自己嘅想法.

[此帖子已經被作者於2007-7-12 21:42:00編輯過]
以下是引用殺人王在2007-7-12 20:56:28的發言:

WAI少果然係浸過鹹水嘅人,接觸過西洋音樂,遠離咗香港樂壇呢個咁烏煙漳氣嘅地方,見識的確唔同.94年之後嘅BEYOND鼎住家駒離去嘅衰痛,做出一D佢地應該做嘅嘢同音樂.而呢D喺西方係理所當然嘅音樂,但喺香港卻少不免被套上"另類"兩個字!而家,堅持咗咁多年嘅BEYOND終於倒下,佢地真係散咗BAND.

往年六月三十日,唔少論壇都有記念家駒嘅帖.我同在天嘅家駒同在世嘅BEYOND三子一樣,喺電腦旁默默地睇佢地懷念(有時甚至係對新BEYOND嘅蔑視)並無參與討論.嗰D未真正深入了解BEYOND後期嘅歌卻滿口"垃圾"嘅人,喺我眼中都只不過係一班同幕後造星,制造劣質音樂,一同扼殺樂壇嘅凶手而已!!沒有你地嘅支持,呢個市場又點會搞成咁!?

粵協人少少,我喺呢度亦都唔否認----我,真係好憎你地!
我上邊嘅POST都講過
"家駒畢竟已經去咗,而且以後都唔會再返,亦都無可能再為我地寫出更好嘅歌.但係BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在."
作為一個聽BEYOND嘅歌長大嘅人!
作為一個真正愛著BEYOND(無論新舊)嘅歌迷!
最痛苦嘅事唔係家駒離去,唔可為我地寫出更好嘅歌!
而係
喺"BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在"嘅情況底下,BEYOND卻不能再為愛佢地嘅歌迷地寫出更好嘅歌.
喺"BEYOND嘅精神還在,BEYOND其他三人還在"嘅情況底下,被一班曾經愛過佢地嘅"樂迷"無情地抛棄!

呢種類似"塵世間最痛苦的事不是找你不到,而是你在我旁邊卻不知道我愛你"嘅痛,嗰D"偽BEYOND FANS"又點會了解!又點會明白!!

BEYOND最後都要散,我唔甘心!!!我為香港樂壇感到悲衰!!

冇咗靈魂人物嘅樂隊,仍然咁堅持落去。只可惜個環境好難畀佢哋生存。

Beyond呢個名太大,好多時被人定咗形。冇一個好舞台畀佢哋發展落去。各自發展可能會好啲。起碼唔使背住咁大個名。

Beyond喺地下走到主流,當時香港樂壇有好多樂隊,而家都冇晒。

Beyond前期影響咗好多地下樂隊走出台前。而家反而都沒落晒。冇呢個市場,冇呢個包容。

本來我都唔想跟呢張帖(講咗話只討論家駒嘅Beyond)。

我睇到你嘅寫嘅嘢。諗真啲,點解冇多幾隊好嘅樂隊畀我哋聽呢?而係要講以前嘅Beyond,唔通而家嘅Beyond唔得?答案係唔係,只係有冇呢個心去聽。歌曲係好個人感覺嘅嘢,但係專輯嘅概念,佢哋製作嘅心意,係可以聽得出,睇得出。

佢哋唔係唔得。佢哋嘅碟,咁多張都有概念,睇得出佢哋要做得好,做好Beyond呢個名。我今晚聽返佢哋啲歌,新舊對照,聽得出,過渡期裏便佢哋嘅努力,Beyond風格嘅延續,表達佢哋要做嘅嘢,到成個樂壇嘅轉型,佢哋嘅妥協,到最後嘅而家。

聽返佢哋嘅呢首歌,我感動。家強佢哋嘅努力,也許係佢哋嘅寫照:

『看一看 天地 到處太昏暗』

『越渴望傳奇 深呼吸 空氣 』

『懸崖臨近了 敢於衝過生死 』

『這個世界太多界限 我要愛到更加燦爛 』

『即使這犧牲太大 愛得痛快』

[此帖子已經被作者於2007-7-12 22:34:07編輯過]
千万不要忽略了Beyond幕后的最重要作词人:刘卓辉

遥远的东方
辽阔的边疆
还有远古的破墙
前世的沧桑
后世的风光
万里千山牢牢接壤
围着老去的国度
围着事实的真相
围着浩瀚的岁月
围着欲望与理想

迷信的村庄