QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 羊城惜花人

關於“唱衰廣州”

以下是引用Wai在2007-8-3 13:01:17的發言:

Edisonzero,你講得好有point。

廣州市唔好嘅一面亦係中國嘅一個縮影。

廣州嘅本土文化亦未到要被人唱衰嗰頭,我哋重可以去飲茶,廣州重有粵劇,重有上下九。。。。。。

除非有一日廣州冇晒茶樓,冇晒腸粉店(例子嚟啫)。

我話《唱好廣州》值得聽。

有话要“唱衰”广州嘅本土文化咩?

唔通要到咗广州冇晒茶楼,冇晒肠粉店,你先安乐?

到咗嗰个时候先开始“场衰”广州?

《唱好广州》系垃圾,垃圾之中嘅垃圾!

以下是引用卢总在2007-8-3 15:00:37的發言:

有话要“唱衰”广州嘅本土文化咩?

唔通要到咗广州冇晒茶楼,冇晒肠粉店,你先安乐?

到咗嗰个时候先开始“场衰”广州?

《唱好广州》系垃圾,垃圾之中嘅垃圾!

我要講嘅都講過。你亦唔使歪曲我講嘅嘢。

我個人係唔會接受你啲觀點。

亦唔想同你再講落去。

我点歪曲你讲嘅嘢法啊?
我呢个傻仔或者讲太多令人难受噶野,如果我有D字眼用得唔恰当,请包涵,毕竟我太年轻,阅历少,见识浅。如果觉得刺眼,可以无视,删除。不过逃避,系解决唔到问题噶。
以下是引用edisonzero在2007-8-3 2:48:00的發言:

我始终觉得用「唱衰」会带比人一种唔够公正噶,偏向负面噶感觉。既然几位版主有心,点解唔用一个客观D噶词呢?虽然有D时候的确令人好气愤,不过你写噶野系要如实甘反映,公道自在人心嘛~

《唱好广州》张碟几位版主可能睇得稍微偏激,但系的张碟确带到D好噶影响。至少张碟出街之后,唔少广州年轻一代听左有翻D广州人噶自觉,唔会话唱K噶时候就识得点《香港地》,老D噶就点《狮子山下》。至于掠水噶问题……商人逐利,最基本噶常识拉。广东人作为中国商业最发达噶地方之一,唔通净系比其他人掠水,唔比人地唱片商掠水?假唔假广州人,我霖,心态黎噶o者。广州,难听讲句,有几多系土生土长嘎?最起码,东山少爷的确有D唱功,唔似的香港D所谓歌星,五音不全都敢去红馆开演唱会。

以上观点,纯属半夜唔训随便乱吹,欢迎各位指教。

卢总发言:

噉就等我嚟指教下你嘞!
你觉得用「唱衰」就系「唔够公正」、「偏向负面」--莫非「唱好」就一定公正,偏向正面?

我哋用「唱衰」呢个字眼就系根据客观现实有感而发--你都知「公道自在人心」啦!

《唱好广州》带咗啲咩好嘅影响出嚟啊?唔该举啲实际啲嘅例子嚟睇下!

你呢句「至少张碟出街之后,唔少广州年轻一代听左有翻D广州人噶自觉,唔会话唱K噶时候就识得点《香港地》,老D噶就点《狮子山下》」,我都唔知你想讲乜,你想表达乜嘢意思!莫非呢啲又系听得佢只碟多,受佢影响?

商人逐利系冇问题,但唔好当我哋系白痴!唔系广州人就唔好冒认系广州人,系咪想学埋广州电视台嗰套--逢人都叫「街坊」,眼见个个都系「市民」?

嗰个所谓「东山少爷」有咩唱功咁巴闭呀?你真系未见过大蛇屙屎定嘞!人哋香港嗰啲所谓歌星五音不全(尤其是嗰个垃圾嘅「天朦光」)都可以去红馆开演唱会,嗰啲系人哋嘅本事,你哋呢啲有咩可以同人比啊?你追捧嘅呢个所谓「东山少爷」喺广州开演唱会,又有几多人肯买菲入场睇呀?

家阵呢个题目系讲紧点样反映广州真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅一面,并唔系讲嗰只垃圾碟--不过咁多人对一只打住「广州人」旗号嘅假冒作品咁趋之若鹜,又的确几真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅!
以下是引用edisonzero在2007-8-3 10:50:53的發言:

我冇话唱好就系公正,而且我自问唔算追捧。反正讨论噶题目唔系张碟,而系广州本身,我跟返你个话题,广州D衰野系要反映,不过,做记者都要客观噶~我承认你噶贴大部分都写得好到肉,不过就系个题目令人睇得唔爽。我唔系好大,20出头,生长系老西关,但由细到大,「唱衰」呢个词,系用响想个被「唱衰」果个越黎越差。你系希望广州越黎越差?顶系你抱住个希望,希望广州真系能够比人闹醒呢?如果你觉得张碟垃圾,甘你又何必抄桥黎个twins题目呢?我唔系唔赞成你噶行为,而系觉得未够好,比D意见。偏激唔系人人接受,你如果真心想广州好,点解唔用D能够比更多人接受噶方法呢?或者你觉得广州真实而丑陋、荒诞兼无聊嘅一面唔偏激唔得,不过,如果真系想令更多人接受你噶观点,你就唔偏激得!偏激噶后果就系日日去差馆饮茶~我附近间小学有个老师,早几年反日最高潮果阵上网号召D人去游痕,结果就要请去饮茶(最后当然冇事,反日人人有责嘛)。返转头,我唔系话你怕请去饮茶,不过,你换个冇甘偏激用去差馆饮茶噶时间继续宣传,效果你话会唔会好D?火气个个都有,对住广州,我都系哀其不幸,怒其不争……

请各位指教。

卢总发言:

后生仔即系后生仔,睇问题太过流于表面!我点解要用「唱衰」,你当然唔明白啦!
我系觉得张碟垃圾,但你凭咩话我抄桥呢?佢「唱好」就得,我「唱衰」就叫做「抄」?!
我系真心想广州好,但点解系要用啲比较容易接受嘅方法呢?有冇听过「苦口良药」?
你唔偏激,又点会觉得我偏激?你睇到嘅嘢浅窄,我讲紧嘅嘢非你视线或者想象范围之内,你就话「偏激」。
你讲嗰个老师猪兜啫,叫佢学下我点样「抵制普通话」先讲啦!
你单系每日「哀其不幸,怒其不争」,又有何用?
以下言论部分应要求比较偏激,如果我有D字眼用得唔恰当,请包涵,毕竟我太年轻,阅历少,见识浅。如果觉得刺眼,可以无视,删除。不过逃避,系解决唔到问题噶。
第一:如果你觉得我睇野片面,请问你睇到噶系咩内在啊?如果你认为我唔明白,你可唔可以讲得明白D?
第二:张碟垃圾唔垃圾,各花入各眼,我冇强逼你接受我意见。如果你唔算抄桥,甘中国就可以大声同其他国家讲:「我国冇侵犯版权,我国冇造假。我个商品名明显同你个商品名有一个字母唔同,比如你地日本狗噶sony,我地有s0ny。」就算你话概念唔同,甘中国发明噶但系冇申请专利而比D外国申请晒专利,转头返黎中国收专利费果D现象算咩啊?你唔想抄,但你唔可以保证冇人觉得你唔系抄。
苦口良药呢个词系安慰自己噶o者,忠言逆耳你听过拉挂?唔好话古代拉,近代现代死左几多甘苦口良药噶人啊?我唔系否定你行为啊,系想你忠言可以入耳啊,良药可以入口啊!
第三:我讲噶偏激,系觉得你唱衰广州噶行为噶偏激。而你讲噶偏激,请问,除左指责我同你噶观点相反而提出意见噶时候,你又会讲我乜行为偏激呢?
第四:老师猪兜?你点认为距猪兜啊?人地起码得到重视,有啊sir请饮茶。应你要求偏激甘讲句,“甘你呢?”讲到抵制普通话,我地要噶系令广州话发扬光大,而唔系一味抵制,比借口其他省、其他国去将粤语人群从中国人入面划分出去。而且,识普通话唔得咩?你讲普通话同发扬粤语有冲突咩?甘你学英语做咩啊?你去其他省市做生意,你讲广州话同人倾生意啊?现实D讲句,你赚边个D钱啊?好,当你一世做个冇得出头噶打工仔,又或者为国争光去赚外国人D钱,你好意思对住外国人(无论系黎你间公司/企业又或者系国外)噶人讲非中国目前认定官方语言咩?讲上面果句噶时候,我响度霖(白字sorry),你肯定会话我唔热爱广州话,唔热爱广州文化。但系,大佬啊!你代表紧中国啊!国家尊严、国家利益面前所有野都要行开啊!我地系广东人,但首先,我地系中国人!有本事你将粤语搞到变官方语言,我跪响你面前写个服字!
第五:我冇话净系识得怒其不争,哀其不幸。只系我宜家系学生,我噶社会责任系做好自己,而唔系去改变社会现状。有机会噶话,我会去尝试,按照游戏规则做人大,尽力去令广州更好。你宜家履行紧反映社会现象噶社会责任,我绝对赞同。
最后,讲翻卢总版主本身,我承认,你以唱衰广州为名噶文章噶观点好独到,好到肉,见过,或者经历过你所写噶广州黑暗面噶人都会深受同感,我个人非常赞成你继续写,继续揭露。但我唔认同你处理其他人意见噶态度。难听讲句,你就系识得否定人地,但你有冇去肯定人地?《唱好广州》你觉得唔好,觉得系掠水圈钱噶作品,甘麻烦你回答以下问题:你有冇认真听过啊?你凭咩去否定其他人噶观点啊?我甚至有D怀疑你噶语文水平,人地一直都系唱紧D广州噶事物,比如长堤拉,中山纪念堂拉,拆左噶东方乐园拉,改篇下细佬果阵噶儿歌之类噶,距边度踩你条尾啊?你话距唔系广州人打住广州噶旗号,话坤友,你又话比我听,广州有几多人真系广州人啊?你祖籍又边树啊?张碟改呢个名用呢个概念噶出发点啊咩啊?一个掠水就否定晒距?你话距唱功差,甘试问目前广东话系流行曲,又有几多个好过距啊?施文彬沉左,张敬轩就无视噶拉,因为距走左去香港啊嘛。唔好讲香港乃至东南亚拉,因为距地唔系广东人!
我前面两次发言,都系比D建议,希望你同惜花人个idea可以搞得更好,不过,令我心凉噶系,卢总永远都系否定其他人善意噶意见,而且系全面噶否定,结果就系越演越烈。我承认我唔够客观,唔够冷静,社会阅历唔够深,见识浅薄。如果够客观、够冷静、阅历深、见识厚,我就唔会企出黎提出同你唔同噶意见拉,第一个反应:痴线;第二个反应:做埋晒冇用功;第三个反应:举报噶话我有几多钱分。两次对我噶回帖,一次整个发火噶表情,一次整个打头噶表情。虽然话果两个表情只系表情,不过反映左你噶一种心态,一种唔接受其他人噶意见噶心态。作为一个论坛噶版主,首要噶任务唔系去否定其他人,而系去考虑、接纳别人噶意见,一齐搞好个论坛。你甘样做,同暴君有咩分别?我只能讲两个字,失望!
呢张回帖我会发两次,即跟你贴一次,新建贴一次。
再次重申:
我呢个傻仔或者讲太多令人难受噶野,如果我有D字眼用得唔恰当,请包涵,毕竟我太年轻,阅历少,见识浅。如果觉得刺眼,可以无视,删除。不过逃避,系解决唔到问题噶。
欢迎指教 
[此帖子已經被作者於2007-8-4 2:34:04編輯過]

无论点讲都好,我都要多谢卢总你比个机会我同你辩论。

另,我非常讨厌个bbs程序,居然连自带噶颜色代码都可以话可能出错。

小子好胆!寡人欣赏!
明白~多谢卢总欣赏~乱码呢样野我要认真稳下你张贴了~不过我已经冇心论战了~今日发生噶事真系搞到我一额汗,我霖,冇必要争落去,反正大家其实目的一致,做战友好过做敌人。只不过我唔会用唱衰广州呢个title去写我该写噶野~至于今日发生咩事,我整理好D思绪,再去水区写。我同你真系冇必要去吵。

本来就冇人逼你去“唱衰”广州,你要去“唱好”就自己唱到饱,我哋要“唱衰广州”系我哋嘅事--唔关你嘅事唔知点解你系要“加拿大”!

呢个世界最好嘅嘢就系你有你做,我有我做--搞好广州并唔系只得一种方法,听过“殊途同归”未?

小子闯天涯,有勇无谋,轻则到处碰钉,重则粉身碎骨,希望你日后睇问题、谂嘢唔好咁单一化,试下从人哋嘅角度大胆假设,小心求证--人哋谂得到、讲得出嘅嘢一定有其道理嘅!

有D明,有D未明~不过各有各观点系好噶~我讲甘多野都系share观点而已。好过我果日接触果班人甘……唉……
如果一味搵缺點 米又盞D外省佬乘機鬧我哋~ 都時候想反駁都冇得駁喇 佢哋都會話: 你哋廣州人都咁樣話自己囉. 我哋都係講事實喈. 唔係個話,可以睇XXX嘅歌詞.

原帖由 卢总 於 2007-8-4 12:00 發表 小子好胆!寡人欣赏!

乜連“寡人”呢啲字眼都出埋嚟?!!

邊度有得睇阿??、

你想睇乜?

唱衰广州?

原帖由 卢总 於 2007-11-1 00:10 發表 你想睇乜?唱衰广州?

系阿  邊度睇?

都冇人发主题贴嘅