QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7793|回復: 18

[雜文] 张悦楷先生嘅一则随笔

睇咗楷叔生前嘅呢一篇随笔,我都觉得自己嘅眼泪有啲“混”晒“琼”,唔知诸君睇完会有啲咩感受!

希望即使唔授精都至少置顶数日,以勉励各位仁人志士:

我是芸芸众生之中的一个凡人,和老百姓一样毫无特权可享。逢年过节,到粮店排长龙买油买糯米;踩单车驮着石油气罐去买气;十天有八日做住家男人,挽着藤篮去买菜,因为面皮薄,不会讲价,常常买贵菜;还经常被人“呃”(讹)秤。

我喜欢热闹,嘻嘻哈哈,一班人玩得开开心心,我也喜欢沉静,深夜里独个儿坐着,啜着茶,好像在思索着什么,又好像什么也不想。孤独也有其凄清的美。

我没有宏图大计,可说是胸无大志之人。只能见一日做一日,有一样做一样。我是十足十的广州人,工作靠把口,广州话是我的生产工具。我演话剧、上电视、讲古、讲相声都离不开广州话。现时报上陆续有文章鼓吹广播、电视的节目都应以普通话为主,事关重大,对此我自然不敢妄加反对,惟有静待鄙人艺术生命终止之日的到来。但又不甚甘心,终于想出一招,学做哑剧。他日鄙人之哑剧如有成,岂止在中华大地上自由驰骋这样简单,简直可以飘洋过海,扬威于异国舞台赚其外汇矣!妙哉哑也!

楷叔之声岂止绕樑三日.
入得呢個論壇嘅人,就算未聽過楷叔講古都應該聽過楷叔個名。
因爲唔願意講一種唔屬於自己嘅語言,寧願做默劇,咁有骨氣嘅藝人,今日重搵到幾個?楷叔十年前走咗,如果林兆明、黃俊英呢啲以粵語爲職業嘅一輩藝人都走埋,以後廣東重有邊個?

三國演義,楷叔!--哎呀呀。。。

我今日晏晝覆唔到!

“楷書十年前走咗,如果林兆明、黃俊英呢啲以粵語爲職業嘅一輩藝人都走埋,以後廣東重有邊個?”

又錯。。。[em14]

英俊黃都老喇,邊重有人接手吖。。

應該培訓一啲年輕講古佬~

不過呢個好似唔係淨係廣州嘅問題,北方講古佬都係得個易中天啫~仲有好多民間藝術都面臨失傳嘅危機~

[此帖子已經被作者於2007-7-5 11:00:23編輯過]

易中天识鬼讲古呀?!

玩全球经济一体化吖嘛,全国语言要统一吖嘛,民间艺术唔死都好难啦!

张先生是含沙射影,无奈中表达自己的不满。
原文再续,书接上一回。话说楷叔在天堂机场刚下机,已有一种fans杀到,众仙家倒履相迎,天堂各商家、戏院、广场等相关赞助、表演、讲古、剪彩各种活动也相应铺开,楷叔签约签到手软!连上帝都要滥用特权优先book定位!

想请问,系边“一种”fans杀到?

上帝嘅“天堂”里面都冇仙家嘅,佢使唔使滥用特权啊?

你究竟知唔知“定位”为何物啊?

深切怀念楷叔!!
今朝饮凉茶,谂起佢老人家卖过唔多嘅一个告白:"楷叔楷叔,请饮星群夏桑菊".
[此帖子已經被作者於2007-8-15 9:02:21編輯過]
最钟意听佢讲古仔.
楷叔篇野 暗藏唏噓
我系特级楷叔古谜。。。。。
楷叔古仔值得一而再,再而三,翻听再翻听,每次翻听都有新收获。
城市之聲中午有 楷叔嘅 三國演義

原帖由 卢总 於 2007-7-3 22:29 發表 睇咗楷叔生前嘅呢一篇随笔,我都觉得自己嘅眼泪有啲「混」晒「琼」,唔知诸君睇完会有啲咩感受!希望即使唔授精都至少置顶数日,以勉励各位仁人志士:  我是芸芸众生之中的一个凡人,和老百姓一样毫无特权可享。逢年过节,到粮 ...

好在佢仙咗,見唔到而家嘅廣州,冇眼屎干凈盲。盧總,呢篇嘢我會轉去其他網站。

原帖由 羊城惜花人 於 2007-7-5 18:59 發表 應該培訓一啲年輕講古佬~ 不過呢個好似唔係淨係廣州嘅問題,北方講古佬都係得個易中天啫~仲有好多民間藝術都面臨失傳嘅危機~ [此帖子已經被作者於2007-7-5 11:00:23編輯過] ...

易中天从未讲过古,佢只系喺某文化论坛解说历史。普通话说书代表人物有: 袁阔成、单田芳、田连元,著名演员王刚亦系其中表表者。

我地係听楷叔的三国、水浒长大噶!