QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8312|回復: 22

点解香港电影要翻译成普通话啊?!

好多人用个屎窟去谂嘢,我哋当然唔会明啦--因为我哋唔会用个屎窟去谂嘢吖嘛!

我系学校下载果D香港电影大部分都被人翻译成普通话,好似《双子神偷》,《门徒》,《伤城》,《父子》等等!

最嬲系,之前一个星期去市一宫《十分爱》,有一pair外省情侣一知道系港版粤语就即刻掉头走,仲话“, 港

产片来到大陆都不翻译成普通话”甘,激到我把几两把火,我即刻上去驳距“哩度系广州,唔系外省,你要睇普通话版唔

该你翻屋企啦”,冇捻到距居然可以用好怪鸡广州话答翻我,“有冇搞错,广州话大晒咩而家”,我话,“你甘钟意讲有

冇搞错,你知唔知哩距话系港产片来咖,冇港产片你识鬼讲有冇搞错啊,你有冇搞错啊!”距即刻冇声出,望定我一阵

就走左啦。

真系唔明,系我个场,食我地广东D饭,饮珠江D水,打广州工,仲甘鬼死串,唔通连睇港产片都要翻译成普通话至

睇,你唔识广州话由至可,你明明识听识讲,仲要系度搞烂个市,你地话条由仔系咪摆明博“小”啊!!

因为L人唔识听啰.
我一贯嘅论调都系:睇港产片唔系听广州话,犹如被人强奸!
我都唔明啊,點解人哋本來係粵語,如果唔識嘅話學下就得啦,係都要將人哋改成煲冬瓜,嗰啲鬼佬嘅都唔見班撈佬改喎,都唔知佢哋點諗嘅

最諷刺係唔少外省網友網上求片竟指定要粵語版,係人都知普通話出版和粵語版出入超個百分之50

強烈支持粵語原音!!!!

我之前就一直諗緊,<細路祥>普通話版會點搞笑法.

有咩辦法喎,内地係鈡意搞埋曬呢啲嘢噶喇,好哋哋一出廣州話嘅戯,硬係要配成普通話!!!配咗就算喇,重要喺廣州上映喎,搞到想睇原版都唔得!![em03]
以下是引用y2kderry在2007-7-11 22:23:05的發言:
有咩辦法喎,内地係鈡意搞埋曬呢啲嘢噶喇,好哋哋一出廣州話嘅戯,硬係要配成普通話!!!配咗就算喇,重要喺廣州上映喎,搞到想睇原版都唔得!![em03]

见过唔知广州电视台定广东电视台,买套普通话版嘅香港电视剧(唔知边道配音嘅),然后配返广州话,再喺电视台播出——有冇咁变态兼屎窟痕啊?

我真係好想問一下撈人,唔通你哋又真係人人都識英文?點解原音西片你哋就睇,原音港產片就死都唔肯睇呢?

用滿文再問一次:

我真的很想問一下北方人,難道你們都懂英文的嗎?你們為什么看原音西片,但就是不肯看原音的港產片呢?

广州由痨头统治啊

因为冇人权!咁*简单!成日见到啲广州人好似怨妇埋怨老公咁埋怨政府。

因为广府人埋首金钱,放弃价值和理想,还美其名曰“务实”。广府人没有去争取人权,没有争取民主同自由,这是自取灭亡。

以下是引用Jake_ct在2007-7-15 16:37:33的發言:

因为冇人权!咁*简单!成日见到啲广州人好似怨妇埋怨老公咁埋怨政府。

因为广府人埋首金钱,放弃价值和理想,还美其名曰“务实”。广府人没有去争取人权,没有争取民主同自由,这是自取灭亡。

好想知道:“咁*简单!”当中嘅“*”是否被自动屏蔽?

以下是引用Jake_ct在2007-7-15 16:37:33的發言:

同感。

你都咪話,有好大部分嘅廣東人以呢種"不問政治" "埋首金錢"嘅生活態度而"引以為傲"呢!

我对于翻译成普通话的港产片,一向拒绝
我都是外省嘅,我度南寧本地人又係講粵語,港片唔是粵語唔睇
强烈支持楼上两位!!