QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4637|回復: 7

[我手寫我口] 07中考作文:心中的紅綠燈

為方便我寫兼方便你睇,將原文譯作粵語版fficeffice" />

心中的紅綠燈

唔單止一個人,連一個城市嘅心中都應有盞紅綠燈

——題記

廣州係全國最早引入西醫嘅城市,但當內地某啲人話中醫係偽科學,應該廢除嘅時候,走出嚟維護中醫嘅仲係廣州(詳情請於網上搜索“廣州宣言”)

呢啲就係廣州文化嘅特徵,面對外來文化會打開綠燈,但當危害到祖宗留落嚟嘅嘢時,會毫不猶豫地打開紅燈,

呢個令我諗起近牌廣州文學界最紅嘅一人——廣州日報記者文遠竹。佢“紅”並唔係因為佢啲文章寫得精彩,相反,係因為佢寫啲嘢犯咗眾憎,講咩嘢“推普誓要吞下廣州這塊硬骨頭”。陳揚老師對此評論曰:“方言唔係普通話嘅敵人,請推普工作者唔好將方言當成普通話嘅敵人。”講真,如今嘅推普早已違反咗方便人民群眾交流嘅初衷,而演化成要消滅方言嘅霸王行為。

根據《聯合國公民權利與政治權利國際公約》使用母語係基本人權,即係話你可以叫我講普通話,但唔可以唔畀我講我嘅母語,千祈唔好同我講話中國人嘅母語都係普通話,《現代漢語詞典》對“母語”嘅詮釋係:“一個人最初學會的語言,一般情況下係某地標準語或方言。

相信如果推普可以溫柔啲嘅話,廣州係會好樂意為佢開綠燈嘅。(寫到呢度,啱好踩住600字條線,想收筆,又驚佢話我唔夠字數,就加多咗句)呢個亦都係孔夫子“過猶不及”嘅道理。

後記:大家都知我講嘢簡潔,而且一向懒慣,寫多個字都嫌嘥力,所以篇嘢就確係簡短咗啲。其實我本來係預咗寫小說嘅,當然唔係寫而家啲垃圾小說,係仿照明清體寫。(就好似我話寫詩,唔係寫而家啲垃圾詩,而係寫唐詩一樣。)寫小說既可以表現文學性,又可以體現思想性,喺考場上要攞高分一啲都唔難,而且我思路已經諗好晒,只係套唔到題目,有機會整理埋出嚟供大家點評!

[此帖子已經被作者於2007-6-18 22:30:06編輯過]

《現代漢語詞典》對「母語」嘅詮釋係:「一個人最初學會的語言,一般情況下係某地標準語或方言。

若干年後將會改成:“一個人一出世就要學嘅統一語言--“譜”語,是為母乳!”

呢個亦都係孔夫子「過猶不及」嘅道理。

呢句好似唔係好襯。。

唔係老襯![em01]

其實好應該帖埋試卷嘅普語原文出嚟嘅,有對比。
睇完,好服你可以回憶返篇文出嚟,重翻譯埋添。不過如果個改卷嘅人係外人,或者係某啲推普積極份子,你篇文章好可能會被壓分。因爲你衝咗呢啲人心中嘅紅燈——所謂嘅“立意唔健康”——改卷呢啲嘢根本就好主觀,尤其當你踩親佢條尾嘅時候。。。。。。懇切希望爲你改卷嘅係一個熱愛嶺南文化嘅本地人。。。。

文远竹呢啲噉嘅垃圾,点可以称之为系“文学界”嘅“红”人啊?

米以为佢有个所谓“文学硕士”嘅名衔就一定系“文学界”人士先得嘎!

边个会承认佢啊?睇佢写嘅垃圾——嗰啲不知所谓、狗屁不通嘅文章就足可怀疑佢学历嘅真伪啦!

好勁

今年呢篇嘢我係亂寫噶。。。

以下是引用highyun在2007-6-18 23:28:00的發言:
睇完,好服你可以回憶返篇文出嚟,重翻譯埋添。不過如果個改卷嘅人係外人,或者係某啲推普積極份子,你篇文章好可能會被壓分。因爲你衝咗呢啲人心中嘅紅燈——所謂嘅“立意唔健康”——改卷呢啲嘢根本就好主觀,尤其當你踩親佢條尾嘅時候。。。。。。懇切希望爲你改卷嘅係一個熱愛嶺南文化嘅本地人。。。。

虾仁此言不与认同!

虽则佢可能会因为呢篇文章嘅主旨被扣分,甚至影响其学业,但系,“求学不是求分数”,我哋读书系为乜呢?为父母嘅颜面?为老师嘅声誉?都唔系!我哋读书系为咗要明事理、知是非黑白曲直。所以佢能够写得出呢篇文章,佢够胆喺自己嘅升学考试上写呢篇文章,足见佢真系有读书,而且读啱咗书,冇畀人误导到,冇读死书,冇读坏脑!因此我哋绝对应该为佢而高兴!我卢总绝对支持呢种行为!

人嘅一生系需要有啲嘢去值得自己骄傲嘅!假使你一世人咩成就都冇,但至少你有呢个经验可以值得骄傲,值得你嘅亲人、你嘅朋友为你自豪!

何况家下评卷制度严谨,并唔系一家之言,两个老师嘅评分如果相差悬殊,系要重新评估过嘅!而且如果你不满分数,可以要求查卷,大把申诉途径!

绝对唔需要为此后悔,更加唔好为此造成嘅破坏性影响而耿耿于怀,我哋以你为荣!

记住:成功人士嘅前半生,条路一定唔平坦!所谓“天将降大任于斯人……”

言简意洁,唔错,应该讲出咗唔少广州人嘅心声!