QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leon_jeng

[其它] 你认为对广东话的发扬与贡献那些地方人的功劳最大?

"就算周星星祖籍係撈又點?喺日常生活裡頭乜佢有講過一句撈話咩?佢有冇話過佢自己係一隻撈吖?咁多年,當年嘅遷港恐共走難撈嘅後裔乜都粵化晒喇!妳估仲係真正意義上嘅撈咩?"

周星馳唔同張雨綺講撈話,佢點拍新戲呀,廣東撈!

周星在被日本人侮辱個段片,佢話佢自己係上海人架,呢d唔係叫自認撈,係咩呀?係撈就要認,打就要企定.
[此帖子已經被作者於2007-8-19 1:49:00編輯過]
以下是引用barryshawn在2007-8-19 1:19:47的發言:

收皮啦,大圈仔,唔識香港d0野咪亂吠啦?

執笠喇妳!香港出咗妳呢隻噉嘅撈狗真係抵妳香港折墮!

香港啲嘢就係我哋大粵啲嘢!除非香港唔講我哋粵語!

喺大粵,我哋廣州認第二冇人敢認第一!香港最多做亞二!

唔服吖!粵語英文叫乜妳唔係唔知咖!

再唔服!除非香港獨立喇!不過睇怕香港冇噉嘅魄力同膽識!

齋鬧人冇意思嘅!有料嘅寫啲嘢出嚟駁番我囉!

[em05]

你廣州第一,第一白痴仔

以下是引用barryshawn在2007-8-19 1:49:58的發言:

你廣州第一,第一白痴仔

呢啲叫做豪邁氣魄!若果我痴,喺廣州大把人仲痴過我!

為左證明你傻,我打一句,你咪打一百句0羅,我又唔會睇既,唔服呀?過來打我呀笨
以下是引用barryshawn在2007-8-19 1:56:36的發言:
為左證明你傻,我打一句,你咪打一百句0羅,我又唔會睇既,唔服呀?過來打我呀笨

乜而咖粵協搵埋晒啲噉嘅友咖!講嘢好似個細路哥!!!

認真Q!

[em31][em31][em31]

係cute 呀, 唔係Q 呀,

以下是引用粵嚟粵掂在2007-8-19 1:47:57的發言:

執笠喇妳!香港出咗妳呢隻噉嘅撈狗真係抵妳香港折墮!

香港啲嘢就係我哋大粵啲嘢!除非香港唔講我哋粵語!

喺大粵,我哋廣州認第二冇人敢認第一!香港最多做亞二!

唔服吖!粵語英文叫乜妳唔係唔知咖!

再唔服!除非香港獨立喇!不過睇怕香港冇噉嘅魄力同膽識!

齋鬧人冇意思嘅!有料嘅寫啲嘢出嚟駁番我囉!

[em05]

做乜尻嘢啊你又,鬼打鬼啊?

認乜尻第一嗟,畀你第一噉又點啊?識飛啊?

香港冇你啲叔伯兄弟咩?冇你啲親戚朋友咩?狒狒哋,想唔發火都唔得嘅。

建議將呢個帖全部刪哂佢。

以下是引用芬1012在2007-8-19 22:05:52的發言:

做乜尻嘢啊你又,鬼打鬼啊?

認乜尻第一嗟,畀你第一噉又點啊?識飛啊?

香港冇你啲叔伯兄弟咩?冇你啲親戚朋友咩?狒狒哋,想唔發火都唔得嘅。

建議將呢個帖全部刪哂佢。

妳話刪就刪吖?乜水吖妳?同我講唔好老皮?我唔好皮老過妳一百倍!我就嚟好驚妳搵火焰噴射器嚟噴我吖?!!

芬記!老實講,喺粵協裡頭,我同妳嘅政治立場可謂極為相近!可謂同道中人!既係同道中人,我諗有啲嘢不妨同妳講明講白!

我知妳好睇重粵族兄弟團結呢樣嘢!不過呢個世界一種米養百樣人,妳冇可能團結到絕大部分!我哋係粵人之中嘅右翼,要團結到,或者講爭取到親撈嘅粵人左派聽我哋右翼支笛,係好難好難嘅事,基本上係冇可能嘅。皆因政治取向呢樣嘢同個人嘅血緣種族,經歷際遇,家庭背景,就業就學,經濟收入來源,文化薰陶,處世哲學等諸多因素息息相關!除非有好大嘅變故發生,否則一但確立就好難更易。

左派同右翼嘅鐵桿支持者基本係好穩定嘅,左右互為爭奪中間派嘅支持,喺粵協,經常有唔少親撈嘅粵人左派發表一啲走狗奴才言論,喺呢陣時就要針鋒相對!而唔係一味毫無原則噉“團結”“團結”“團結”!因為佢哋呢啲噉嘅言論會影響到中間派嘅抉擇,為免右翼陷於被動,呢啲嘢一定要爭鬥到底!小至一個論壇係噉,大至一個社會亦會係噉。當年革命嘅孫中山同保皇嘅梁啟超就有過多番激烈嘅論戰!

至於香港人現時乃至將來會有幾多政治上作為,我個人並唔持樂觀態度。以我睇嚟,香港人根本就係溫室裡頭嘅花朵,照顧好自己就經已好唔錯,要將大粵嘅未來交托畀香港,係一個好差嘅選擇!

香港人,甚至包括廣大嘅海外粵僑,佢哋根本就唔了解亦未經歷過大陸粵人嘅悲慘苦況,所以佢哋唔會明白亦唔會體味到我哋大陸粵人迫切向往自由迫切向往獨立自主嘅心境!我哋大陸粵人嘅將來要由我哋大陸粵人自己嚟話事!港澳同海外嘅粵僑唔應該諸多事實嚟掣肘我哋大陸粵人作出自己嘅抉擇!因為佢哋根本唔清楚亦冇親自感受過我哋大陸粵人嘅切膚之痛!

首先,喺呢度對你表示支持。

我覺得人係會變嘅(既得利益者除外),記得我讀高中嘅時候亦都係極度“愛國”嘅,當時睇咗一啲近代史,亦為此拍過枱,激動過。高中畢業前夕,后嚟出嚟做嘢,所見所聞所思之后,我嘅思想突然嚟咗個180度嘅轉變,對大陸所有事都冇咗感覺……

而家,只係想為自己嘅文化做一啲嘢,日后可以向祖先有個交代。相信大家都知道呢路唔好行,力量太懸殊,真係前路茫茫,有洪水猛獸、亦都有奸險小人、重有鋪天蓋地嘅蝗蟲,而我哋身邊、我哋啲同胞亦都有好多功利主義者……如果我哋唔互相信任、互相團結,真係唔知我哋可以做得啲乜嘢,重行得幾遠。

暫時啲蝗蟲重唔可以大規模噉侵入香港,但係已經集結喺門口(深圳)多時,亦都已經吸咗香港大量血液,已經壯大,只等一聲令下……希望香港啲叔伯兄弟提高警覺。

喺呢度亦都提醒某啲功利嘅香港人,當年我哋俾強逼轉用“普語”教學嘅時候,喺佢哋用一種卑鄙無恥嘅手段向我哋啲細路落手嘅時候,我哋冇感覺到危機已經嚟到,冇即時抗爭,而家已經既成事實,我哋將后繼無人……

希望香港人記住一句話:歷史係唔可以用“如果”嚟改寫嘅。

明白了,.你們要保衛粵語就先要把國家分裂.............

[此帖子已經被作者於2007-8-22 10:52:36編輯過]

首先,你嚿石頭真係好大,唔該你唔好隨便攞出嚟,會責死人咖。

另外,請問你有何高見呢?

以下是引用barryshawn在2007-8-22 10:51:14的發言:

明白了,.你們要保衛粵語就先要把國家分裂.............

我哋粵民族同撈族根本就係兩個歧異極大民族!

撈國係撈族嘅國家!並唔係我哋粵民族嘅祖國!

撈國喺粵民族嘅地方進行統治係不折不扣嘅殖民行為!

我哋粵民族有權利喺我哋粵民族嘅本土創建我哋粵民族自己嘅獨立國家!

創建我哋粵民族自己獨立國家嘅行為係一種粵民族覺醒!粵民族解放!粵民族復興!嘅正義舉動!

撈國嘅國境僅限於撈族嘅地方!我哋粵民族嘅地方根本唔應該屬於撈國!所以我哋粵民族獨立建國根本就唔係咩“分裂”唔“分裂”!

明冇?細路!

[此帖子已經被作者於2007-8-22 19:35:54編輯過]
以下是引用大陆灿在2007-8-19 1:41:08的發言:

佢係个地方主义者,佢对人唔对事,但凡唔係粤人,唔佢都睇唔顺眼。

我係對撈同埋佢嘅走狗發炮!絕唔會對有志氣嘅粵民同胞唔魯禮!

亞燦!所謂「地方主義」係一種以撈國視角嚟睇嘢嘅論斷,撈國用呢種噉嘅字眼試圖嚟貶低我哋大粵嘅地位!

大粵根本就唔應該係撈國嘅某一個「地方」,妳用「地方主義」呢個詞係對我哋大粵地位嘅刻意矮化!!!

以下是引用芬1012在2007-8-22 0:59:01的發言:

首先,喺呢度對你表示支持。

我覺得人係會變嘅(既得利益者除外),記得我讀高中嘅時候亦都係極度“愛國”嘅,當時睇咗一啲近代史,亦為此拍過枱,激動過。高中畢業前夕,后嚟出嚟做嘢,所見所聞所思之后,我嘅思想突然嚟咗個180度嘅轉變,對大陸所有事都冇咗感覺……

而家,只係想為自己嘅文化做一啲嘢,日后可以向祖先有個交代。相信大家都知道呢路唔好行,力量太懸殊,真係前路茫茫,有洪水猛獸、亦都有奸險小人、重有鋪天蓋地嘅蝗蟲,而我哋身邊、我哋啲同胞亦都有好多功利主義者……如果我哋唔互相信任、互相團結,真係唔知我哋可以做得啲乜嘢,重行得幾遠。

妳嘅論壇短信我收到!不過我喺論壇短信平臺冇辦法回覆!話有錯誤!唯有發封EMAIL落妳嘅163郵箱!

今天廣州話在香港已成為佔絶對優勢的交際語,但廣州話並非香港的原住民語言。香港原住民可分四大民系,即客家、圍頭(又称“本地”)、鹤佬和蜑家(以客家与围头占大多数,原住民中纯客家村落和纯围头村落分别占54%和32%[9]),各族群皆有自己的方言。香港開埠後,市區除原住民外,更湧入來自四邑、東莞、潮州等地的人民,各族群沒有形成統一的交際語。至太平天國戰爭漫延至廣州,大批廣州市民湧進香港市區,才使廣州話開始立足香港。由於當時說廣州话的都是经济地位較高的人,加上來港定居的廣州人中不乏商人和知識分子等上流社會人物,使廣州話很快成為香港市區的通用語。這種情況到第一次世界大戰前已基本定型。然而,在新界和今日九龍北部(新九龍)的農村和海上艇戶,各種方言依然是當地的主要語言。二次大戰後至國共內戰後的一段時期,大量難民湧入香港,其中包括數量極多的非廣州話人口,使香港市區於1950年代變得方言紛陳,其中以隨資本家來港的上海話和隨政要來港的官話勢力較大。由於平民社會中各種方言都不佔優勢,因此彼此間要以廣州話為交際語,而本地出生的移民第二代便多轉用廣州話,使廣州話逐步從不具壟斷地位的主流語言變成佔絶對壟斷地位的華人慣用語言,而各種方言則只保留在家庭內部使用。

Zhang Zhenjiang(2003年):Language and society in early Hong Kong (1841-1884),香港大學哲學博士論文

[此帖子已經被作者於2007-8-23 4:52:56編輯過]

請問你講呢啲嘢嘅目的係乜嘢?分化我哋?里應外合?粵語死咗對你有乜嘢好處啊?

我哋已經喺嶺南大地上共同生存咗幾千年,從嚟都係相安無事嘅,而家大家都面對同一命運。粵語喺嶺南亦算係老大,因此理所當然行喺前邊,做咗其它人嘅擋箭牌。如果粵語亡,其它人亦唔會幸免 —— 呢樣嘢先至係關鍵啊。

我哋粵民族同撈族根本就係兩個歧異極大民族!

撈國係撈族嘅國家!並唔係我哋粵民族嘅祖國!

撈國喺粵民族嘅地方進行統治係不折不扣嘅殖民行為!

我哋粵民族有權利喺我哋粵民族嘅本土創建我哋粵民族自己嘅獨立國家!

創建我哋粵民族自己獨立國家嘅行為係一種粵民族覺醒!粵民族解放!粵民族復興!嘅正義舉動!

撈國嘅國境僅限於撈族嘅地方!我哋粵民族嘅地方根本唔應該屬於撈國!所以我哋粵民族獨立建國根本就唔係咩「分裂」唔「分裂」!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

你癜咗定扮嘢?....我好想知道...

粵民族???你講多次???乜話???

你想祖國分裂?定係???

唔該你收皮喇..成日喺度亂噏..

中國多得你!

[em06]