QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4053|回復: 13

[其它] “钉子户”粤语应如何表述?

呢個係北方發明嘅詞彙,粵語冇對應嘅講法,就用返“釘子戶”,相當於外來詞。就如“涮羊肉”“饃饃”呢啲,冇必要強行轉成粵語詞。
如题,“钉子户”粤语有咩词形容?
[此帖子已經被余OK於2007-6-13 18:19:21編輯過]
“釘子戶”係乜嘢意思?
香港叫「棺材釘」
以下是引用Wai在2007-6-13 10:58:50的發言:
“釘子戶”係乜嘢意思?

啫係唔肯搬嘅拆迁户

呢個係新式名詞,諗唔到有乜粵語詞對應。
"攋死唔走"户?
以下是引用highyun在2007-6-15 22:01:12的發言:
呢個係北方發明嘅詞彙,粵語冇對應嘅講法,就用返“釘子戶”,相當於外來詞。就如“涮羊肉”“饃饃”呢啲,冇必要強行轉成粵語詞。

同意呢個觀點。
以下是引用殺人王在2007-6-18 10:28:37的發言:
"攋死唔走"户?

應該諗一個中性詞。
我本來住得好好的,你來就想拆我的房子,我拒絕是理所當然的事,結果卻被你說成“釘子戶”,天下那有這樣不講道理的事?
當年日本人在中國也搞拆遷,建隔離區,堅持與之抗爭的人被我們黨和政府譽之爲“堡壘戶”,不過在日本人看來,大概也是“眼中釘、肉中刺”的“釘子戶”。
然而,在甚麼時候開始,我們的社會也把我們自己的老百姓視爲“眼中釘”了?
居然還說“攋死唔走”,難道他們霸佔了別人的房子嗎?住在自己的家裡,算甚麼“攋死唔走”?
他們是“拒遷戶”,因爲拒絕別人拆遷自己的家,是人之常情,也是身爲公民的權利。
一個敵視那些守護自己家的人的國家,難道就不怕將來沒有人守護它嗎?

夢星羽講得啱。

家阵有好多嘢都系有强权冇公理咖啦!睇下班契弟几时折堕嘅啫!

建筑于小谷围村民痛苦之上嘅广州大学城风光

http://general-lo.blogcn.com/diary,4261185.shtml

以下是引用夢星羽在2007-6-25 21:24:30的發言:
我本來住得好好的,你來就想拆我的房子,我拒絕是理所當然的事,結果卻被你說成“釘子戶”,天下那有這樣不講道理的事?
當年日本人在中國也搞拆遷,建隔離區,堅持與之抗爭的人被我們黨和政府譽之爲“堡壘戶”,不過在日本人看來,大概也是“眼中釘、肉中刺”的“釘子戶”。
然而,在甚麼時候開始,我們的社會也把我們自己的老百姓視爲“眼中釘”了?
居然還說“攋死唔走”,難道他們霸佔了別人的房子嗎?住在自己的家裡,算甚麼“攋死唔走”?
他們是“拒遷戶”,因爲拒絕別人拆遷自己的家,是人之常情,也是身爲公民的權利。
一個敵視那些守護自己家的人的國家,難道就不怕將來沒有人守護它嗎?

國情如此,幾多國人因此對自己國家失望啊

[此帖子已經被作者於2007-7-4 1:08:30編輯過]
以下是引用highyun在2007-6-15 22:01:12的發言:

你呢種只不過係偷懶嘅藉口。

“釘子戶”不係物件,而係事件,我哋應該有自己嘅講法嘅。