QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4684|回復: 11

翻唱: 漫步人生路 by 東加豆

好多謝咁多位留言.

lhk - 這個版本是一些老牌歌手群星演唱會找到的. 我最喜歡懷舊歌.

highyun - 你不說,我真的不知道有這個版本, 若未見過你, 真的以前你比我年紀大呢...

samkong - 其實我也喜歡 '東山飄雨西山睛' . 不過還未認真唱過..^_^!!

有誰共鳴- 多謝你的讚賞, 我..唱歌真的麻麻..希望改些缺點吧...^^ 那個王老師,我也不知是誰, 只知道 video 那些歌手說出來吧..

多謝大家!

翻唱: 漫步人生路 by 東加豆 

下載網址: http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=D6961D3009BA9D90

漫步人生

曲︰中島美雪
詞︰鄭國江

在你身邊路雖遠未疲倦
伴你漫行一段接一段
越過高峰另一峰卻又見
目標推遠讓理想永遠在前面

路縱崎嶇亦不怕受磨練
願一生中苦痛快樂也體驗
愉快悲哀在身邊轉又轉
風中賞雪霧裏賞花快樂回旋

毋用計較快欣賞身邊美麗每一天
還願確信美景良辰在腳邊

願將歡笑聲蓋掩苦痛那一面
悲也好 喜也好 每天找到新發現
讓疾風吹呀吹 盡管給我倆考驗
小雨點 放心灑 早已決心向著前

路縱崎嶇亦不怕受磨練
願一生中苦痛快樂也體驗
愉快悲哀在身邊轉又轉
風中賞雪霧裏賞花快樂回旋

毋用計較快欣賞身邊美麗每一天
還願確信美景良辰在腳邊

願將歡笑聲蓋掩苦痛那一面
悲也好 喜也好 每天找到新發現
讓疾風吹呀吹 盡管給我倆考驗
小雨點 放心灑 早已決心向著前

[此帖子已經被作者於2007-6-4 23:09:05編輯過]

霸個頭位,支持豆豆先!

唔知係邊個Show嘅配樂呢....

多謝東加豆,我都好鍾意《漫步人生路》呢首歌。

但係可能好多人唔知,呢首曲嘅旋律原來重有另外一首詞,係張德蘭嘅《誰在欺騙我》:

夏雨灑萬山似沐浴,讓山中多少乾涸樹林變淺綠,
但這刻仍舊乾涸是我,任那千點水滴也洗不去木獨,
沒有痛楚或者也沒仇恨,但心中畢竟感覺到恥辱。
問句天誰在欺騙我?問清水怎會受到世間肆意混濁?

人地笑我有些處理似未成熟,難道我也會到他面前又痛哭?
若果今天我的方法錯誤,休妄想,他朝,我可輕輕屈服!
願保身心每刻嬌美翠綠,務求靈魂永在,不計怎麼結局。

歌詞最特別嘅地方就係押入聲韻uk,有興趣者不妨細細品味。

[此帖子已經被作者於2007-6-5 11:03:35編輯過]

第一次聽呢首歌,唔知會唔會係出自黃霑手筆呢?

不過淨睇歌詞,好似口語詞同書面詞混雜,夾埋呢首旋律覺得未必好流暢。

多謝豆豆分享靚歌先!喺鄧麗君演唱過嘅粵語歌當中,呢首《漫步人生路》係我最喜愛嘅三首之中嘅其一(另外兩首分别係《忘記他》及《檳城艷》)。
PS:H兄研究得真係够晒深入、細致!以前一直都冇留意過原來張德蘭都有唱過一首與《漫步人生路》同曲異詞嘅歌曲,又學到嘢嘞,哈哈。

東加豆楼主唱歌好好听!

点解段音乐开头好似有把人声话“比D掌声王老师”?莫非楼主就系Miss wong??

"漫步人生路",唱得好聽!好Like首歌!
以下是引用香城浪子在2007-6-10 19:14:03的發言:
"漫步人生路",唱得好聽!好Like首歌!

好多謝你, 香城浪子....

係咪因為現場版,唱得好快!!!

冇咗啲憂鬱感。。。。。。。。。。

以下是引用auyeung在2007-6-11 17:43:40的發言:

係咪因為現場版,唱得好快!!!

冇咗啲憂鬱感。。。。。。。。。。

呢首歌本身就唔應該有憂鬱嘅感覺。
多謝東加豆嘅《漫步人生路》呢首歌仔,唱得好投入!呢首歌要投入去唱先至有好嘅感覺!我鍾意呢首《漫步人生路》嘅歌仔,喺度多謝晒東加豆!