QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Yuok

想為粵語同粵文化作貢獻嘅你可以做啲乜?

支持!
[此帖子已經被作者於2007-6-2 10:11:36編輯過]
This is really a good place, we should let more people know!

9. 文筆佳者:可以創作多啲同粵語、粵文化相關嘅文章,參考吓粵語文庫版幾位會員嘅原創作品。

必要的时候,我可以帮忙做这个。

[em09]

我平時都好經常宣傳粵語噶,雖然有時候比人話我無聊,但系有人講錯嘅粵語,而我自己又識講嘅,我一樣會指出!!

--------------------------------------------

其實有樣野``我好想講,但系唔系甘好意思,其實我好耐無系粵協發表過啦,唔系我唔想上黎發表,不過礙于我覺得我注册個陣嘅呢個名有啲問題,大家可能會稱呢啲叫"火星文",所以我一陣唔系好敢發表,借問聲,如果我再申請一個帳號得唔得噶?感覺自己好對唔住粵語啊!!!而且我自己嘅粵語水平真係有限,好多粵字我都唔知道噶!!所以..............如果有時候講錯野,或者寫錯字,希望大家原諒下~~

祇要能發揮自己長處,相信提出過咁多種idea應該有適合自己且有能力去做嘅,又或者提出更多更好嘅idea可以實踐到就最佳嘞。
以下是引用?逗+莎靤灬在2007-6-7 22:55:16的發言:

其實有樣野``我好想講,但系唔系甘好意思,其實我好耐無系粵協發表過啦,唔系我唔想上黎發表,不過礙于我覺得我注册個陣嘅呢個名有啲問題,大家可能會稱呢啲叫"火星文",所以我一陣唔系好敢發表,借問聲,如果我再申請一個帳號得唔得噶?感覺自己好對唔住粵語啊!!!而且我自己嘅粵語水平真係有限,好多粵字我都唔知道噶!!所以..............如果有時候講錯野,或者寫錯字,希望大家原諒下~~

都唔太緊要嘅,若果眞係覺得個名礙眼註冊過新嘅ID亦未嘗不可,鄉里鬼鬼多啲上嚟發帖支持啦。至於用字方面,有咁位大佬大姐睇住個場,實會熱心幫妳指出錯誤並且教埋正確用字嘅。

以下是引用tea在2007-6-7 22:11:25的發言:

9. 文筆佳者:可以創作多啲同粵語、粵文化相關嘅文章,參考吓粵語文庫版幾位會員嘅原創作品。

必要的时候,我可以帮忙做这个。

不如我哋搞返個隨筆形式嘅專欄啦,由眾成員你寫一篇我寫一篇,內容可以涉及粵語及粵文化嘅方方面面,唔要求過於專業嘅嘢,祇需寫出自己個人對身邊文化嘅感悟即可。

平时出街都讲粤语就最实际!!!
无错,到第个论坛发帖既时,系签名栏留粤协个网址系最简单既宣传方法。

而我自己就响自己网站既首页加上粤协的链接。
      我觉得我地可以同其他团体合作搞一D联仪活动,顺带宣传我地协会,又或者系特定节日搞D会员活动,例如跳蚤市场,大家都罗D野出黎义卖,又可以籌集到經費
我目前斋識吹水 只想找一吹水之舞台 以泄我心中所抑

原帖由 fktrip 於 2007-7-4 04:35 發表 平时出街都讲粤语就最实际!!!

我頂你!不要幫襯說撈話的人 讓他們感到水土不服!

我一直都有同D外國朋友promote廣州同廣東文化,教佢哋廣東話~
要多D發展海外粵語媒體啊, 萬一HK頂唔住仲有得剩吖嘛

原帖由 Yuok 於 2007-5-31 23:39 發表   7. 創意佳者:為粵協創作口號、宣傳語等等,同埋諗啲好玩得嚟又喺能力範圍內嘅主題活動等。

各适其适,广州话你识唔识?

有型有格,唔讲母语最贱格!