QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6102|回復: 13

[會員專欄] 之46: 锄大Dee!

八十年代中期, 岭南兴起纸牌新玩法: 锄大Dee. 查实其为旧时斗大之变种. (岭北素有讲政治之风, 争上游”.) 五十四张纸牌当中, 牌力最大当然系两张Jokers. 而紧随其后, “斗大葵扇烟(A)”, 锄大Dee”则为葵扇二(岭南俚称Dee)”.

岭南昵称家中阿弟为“Dee”. 一声Dee”, 顿生怜爱之情. 岭南亦俚称鸭为Deedee”, 有形容极度悲惨之歇后语苦瓜煮鸭, 苦过Deedee”. 至于何解称弟为Dee, 何解称鸭为Dee, 何解称苦过Deedee, 则恕在下孤陋寡闻, 至今未知. 而称纸牌之四张“Dee”, 则因阿拉伯数字之“2”, 其状如鸭.

锄大Dee及后流行至岭北. 不过改称锄大地”, 偏离原意. 不如, 改称更近音之除大底”?

在下一直未知晓锄大Dee”起源之详情. 但推测因其暗合香港社会之大众惯常思维, 故得以流行. Dee, 本于一般牌戏中牌力最小, 但今番山鸡变凤凰, 牌力几至最高, 颇似香港地位之变化. 又引入“Double”机制, 大赚大蚀, 颇似金融市场孖展等高风险买卖. 而锄牌时一眼关七, 留意上家下家对家之举动, 则似得中国国粹麻雀之真传.

旧日流行斗大之时, 岭南有俗语二仔底”, 意即力量渺小者. 锄大Dee”取代斗大之后, “二仔底一说亦随之消失, 代之以阶砖三”. 机构内, 社会中, “阶砖三比比皆是, 人尽可锄. “二仔终有出头天, 敢问: “阶砖三有否?

西關兄,關於Dee嘅來源,本論壇曾有詳細討論,請見:http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?boardID=108&ID=4937

另外,係咪各處鄉村各處例?鬥大入面,我哋係玩3仔最大個噃。而今鋤大Dee勢頭已經遠遠唔及拖拉機。

Highyun兄:

在下认同羊城惜花人关于"Dee"之见解. 又: 三仔最大, 有些许印象见人玩过.

無獨有偶,月初遊潮汕廈,汕頭當地地陪亦介紹潮汕話稱細路哥至未婚男子作「阿Dee」。

“斗大”,玩過。

都鍾意玩“升級”同“拖拉機”接。

[em03]

重有D其他嘅講法,如“鋤大髀”。

當然,“鋤大髀”系有D鹹嘅講法。

提個建議,西關兄第一段可以寫得嚴謹一點,鋤大Dee係抽起兩隻鬼先,得52張牌。同“鬼321”之類嘅鬥大稍有差別。

回覆:(lhk)提個建議,西關兄第一段可以寫得嚴謹一點,鋤大Dee係抽起兩隻鬼先,得52張牌。同“鬼...

系啊,鬼321,呢个系普通嘅斗大牌力顺序~我都系学到呢个咋~停我堂弟讲,佢识得十几二十种玩法添噃~犀利

多谢各位提醒, 卒之想起了, 童年时自己亦常玩鬼三二一, 三仔最大. 不过作顺时, 最多AKQJ十, 不可以321JK.

常听父母一辈谈论某某人之家势属"二仔底", 于今看来泛指所有牌戏, 偏偏不包括鬼三二一.

另外, 与今已或多或少名瞭部份起源:

苦过Deedee: 因苦闷之人嘴形与Duck甚为类似.

鸭Deedee: 兴许系象声词, 一如Goggog鸡.

阿Dee: 兴许系古越语等南方语言之遗留.

多谢各位!

以下是引用西关原居民在2007-5-30 18:48:21的發言:

Highyun兄:

在下认同羊城惜花人关于"Dee"之见解. 又: 三仔最大, 有些许印象见人玩过.

多謝睇得起~

西關興所講嘅“除大底”都非常有趣

除大底?除咗大底就真系净返Dee啰! 该煨啰!

關於dee 會唔會係因為平時去「長鴨」(放鴨)嗰時叫 dee1 dee6  dee 1dee6有關??

原帖由 鑊鑊金 於 2008-6-8 00:06 發表 關於dee 會唔會係因為平時去「長鴨」(放鴨)嗰時叫 dee1 dee6  dee 1dee6有關??    

咩叫长鸭?

嘚阿审餼鸭仔嘅时候,口中唔系係度叫「哋哋哋............哋」咩,嘚鸭子听到就会走埋去食嘢喇。

哋哋出在鸭仔处。