QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: highyun

你是否贊成粵協論壇開設英文討論版?

QUOTE:
以下是引用neogeo在2007-5-15 19:28:51的發言:

外語論壇就系畀外國人學粵語嘅, 哩個定位好清楚啦~

要著手準備用英文寫嘅粵語教材啦~

如果有需要,呢個板塊當然可以包括用英文寫嘅粵語教材。但需要清楚嘅一樣嘢係,目前論壇裏面99%以上都係華人,開呢個板塊嘅主要目的都係供大家討論粵語之餘,順便討論下外語(同粵語有關嘅外語更好),而唔係如neogeo網友所講,主要係畀外國人學粵語。

當然,我都希望日後可以吸引更多外籍人士嚟呢度學粵語,到時我哋絕對會樂意用英文教佢哋粵語,有賴各位駐外國大使向身邊嘅外國友人宣傳我哋嘅母語喇。

睇嚟到時開版都要設埋好專題好啲。
QUOTE:
以下是引用libran在2007-5-15 10:15:59的發言:

哩個系粵語國際化嘅重要一步, 強烈支持!

順便講下, 而家哩個論壇要允許ActiveX先發到貼, 外國人安全意思比較高, 可能會禁用ActiveX同Java咖, 咁就會搞到渠地喺哩度發唔到貼.

其實發貼功能系根本唔需要用ActiveX同Java嘅, 好多論壇禁用ActiveX同Java都發到貼咖, 希望壇主改善下~

論壇發帖應該唔使用ActiveX同Java

QUOTE:
以下是引用余OK在2007-5-14 21:32:57的發言:
  或者叫外語版好啲,唔限定英語,論壇都有唔少小語種高手喺處嘅,唔好忽略埋呢部分網友。

附議!但方向應該以“用外語推介粵語”為主咁話囉!!!

冇所谓,我乡下佬一个,5识英文。不过有时都可以偷翻一两句当学嘢,等我喺班老友面前扮下鱼虾蟹。

QUOTE:
以下是引用Ultra在2007-5-15 21:54:37的發言:

論壇發帖應該唔使用ActiveX同Java

你試下去IE->Internet選項->安全->自定義級別,

將ActiveX嘅項全部禁止, 睇下發唔發到貼?

QUOTE:
以下是引用噹噹在2007-5-15 23:37:54的發言:

附議!但方向應該以“用外語推介粵語”為主咁話囉!!!

講得好啱, 粵協嘅定位應該系向全世界推廣粵語.

目前冇外文版, 來嘅梗系華人多啦, 等開咗外文版, 大家落力D宣傳, 就會有外國人來咖啦~

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-5-15 21:07:23的發言:

如果有需要,呢個板塊當然可以包括用英文寫嘅粵語教材。但需要清楚嘅一樣嘢係,目前論壇裏面99%以上都係華人,開呢個板塊嘅主要目的都係供大家討論粵語之餘,順便討論下外語(同粵語有關嘅外語更好),而唔係如neogeo網友所講,主要係畀外國人學粵語。

當然,我都希望日後可以吸引更多外籍人士嚟呢度學粵語,到時我哋絕對會樂意用英文教佢哋粵語,有賴各位駐外國大使向身邊嘅外國友人宣傳我哋嘅母語喇。

目前冇外文版, 來嘅梗系華人多啦, 等開咗外文版, 大家落力D宣傳, 就會有外國人來咖啦~

粵協嘅定位應該系向全世界推廣粵語.

據相關新聞, 目前大陸嘅惡性推普正在昇級, 大家喺努力喚醒本地民眾之餘, 真系要開拓海外"市場"啦. 新馬識粵語嘅人都唔少, 但渠地普遍對Mandarin盲目崇拜, 渠地根本唔知粵語同Mandarin嘅真正來歷. 大家真系要努力下, 喚醒全球講粵語嘅華人啊~
[此帖子已經被作者於2007-5-16 9:46:35編輯過]
以下是引用libran在2007-5-16 9:27:49的發言:

你試下去IE->Internet選項->安全->自定義級別,

將ActiveX嘅項全部禁止, 睇下發唔發到貼?

因爲要做XHML規範檢查,已經去除檢查,你再試試。

以下是引用Ultra在2007-5-16 18:24:26的發言:

因爲要做XHML規範檢查,已經去除檢查,你再試試。

試過, 得咗, 多謝曬~
以下是引用余OK在2007-5-14 21:32:57的發言:
  或者叫外語版好啲,唔限定英語,論壇都有唔少小語種高手喺處嘅,唔好忽略埋呢部分網友。

幾大工程嘅噃。

既然暫時冇人毛遂自薦,在下推薦自認適合版主之職嘅人選:

資深型:Malsony & 茗荷介(或其他身處海外嘅朋友);
  勤力型:YJP & Derry(或其他對外語有一定認識、能經常上網處理版務嘅朋友)

已經試開新版“外語角”。
  第一時間將《征服英语》專欄移師先。

建議外語論壇嘅界面改成英文, 以方便識講粵語但唔識中文字、或者冇裝中文系統嘅人.

我已經去外國論壇宣傳咗:

http://www.chinahistoryforum.com/index.php?showtopic=17525

啱啱宣傳咗, bbs.cantonese.asia 就訪問唔到, 認真甩須...等咗好耐先上得番黎

訪問唔到討論區已經有幾日喇,而且速度好鬼慢.所以我從一開始我就係用廣州IDC嘅Proxy嚟訪問,每次登入都好鬼麻煩啊!!!

我始終認為, 粵語協會應該系國際化嘅, 粵協嘅職能就系向全世界推廣粵語.
以下是引用neogeo在2007-5-25 12:44:33的發言:

建議外語論壇嘅界面改成英文, 以方便識講粵語但唔識中文字、或者冇裝中文系統嘅人.

同意. 另外, 本論壇顯示英文詞有D問題, 換行時英文詞會被切開, 可否修正?

多謝樓上幾位嘅意見,論壇成日訪問唔到呢個問題,如果可以加錢買新空間,就有望徹底解決,到時唔單至換新空間,而且換埋論壇程序。而家重喺度攷慮緊呢筆投資嘅費用問題。