QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3705|回復: 10

[會員專欄] [原創]G肉佬之日常:Magnifying Glass

好話個個都鍾意聽,但唔係句句都可以信。——G肉佬(2007年2月2日)

「母親大人,咁得閒來我檔口吖,唔係去打馬吊咩?」

「哎呀,衰仔,食懵你咩,你阿媽我都唔識打麻雀嘅!」

老媽子親自來市場揾我,實冇好野啦!上次一嚟就攞咗我幾塊豬膶去比樓上六伯,六伯個仔四眼康成日來我屋企黐餐嘅。老媽子又耳仔軟,畀人氹兩句就又食又扐都冇「傷肝(相干)」,難為我咋。

「我想你陪我去買個放大鏡!」

「吓?唔係啩。你上次咪買咗個囉?」

「死人頭啦,嗰個老闆娘叫聲我靚女,我先買咂。點知五蚊買個放大鏡返來,都唔識放大嘅!」

我頂!真係搞笑,睇來嗰啲人做生意重無良過我。冇計啦,今日唯有提早收檔啦,鬼叫老媽子畀人水咩,順便去鬧下嗰條粉腸先得!

人就系噉咖嘞,明知係檫鞋,講得啱聽就個個都中意聽。但好似我老媽子噉嘅情況就真係……哎,都唔知點講。鬼叫我係佢個仔咩,點都要幫佢搞掂呢單嘢嗝啦!好在我冇咁容易畀人水啫,如果唔係就大鬼鑊了。

好話個個都钟意聽,但唔係句句都可以信。——G肉佬

「母親大人,咁得閒嚟我檔口吖,唔係去打馬吊咩?」

「哎呀,衰仔,食懵你咩,你阿媽我都唔識打麻雀嘅!」

老媽子親自嚟市場揾我,實冇好嘢嘞!上次一嚟就攞咗我幾嚿豬膶去畀樓上六伯,六伯個仔四眼康成日嚟我屋企黐餐嘅。老媽子又耳仔軟,畀人氹兩句就又食又扐都冇商干,難為我咋。

「我想你陪我去買個放大鏡!」

「嚇?唔係啩。你上次咪買咗個囉?」

「死人頭啦,嗰個老闆娘叫聲我靚女,我先買咂。點知五蚊買個放大鏡返嚟,都唔識放大嘅!」

我頂!真係搞笑,睇嚟嗰啲人做生意重無良過我。冇計啦,今日唯有提早收檔啦,鬼叫老媽子畀人水咩,順便去鬧下嗰條粉腸先得!

人就系噉咖嘞,明知係擦鞋,講得啱聽就個個都钟意聽。但好似我老媽子噉嘅情況就真係……哎,都唔知點講。鬼叫我係佢個仔咩,點都要幫佢搞呢單嘢嗝啦!好在我冇咁容易畀人水啫,如果唔係就大鬼鑊嘞!

商干? 定相干??
QUOTE:
以下是引用huang在2007-5-11 12:28:30的發言:
商干 定相干??

係“沒傷肝”。唔明二楼做咩要贴多次出来,而且有错字.

哈哈,支持豬肉佬之日常
QUOTE:
以下是引用gboss在2007-5-11 12:36:48的發言:

冇傷肝? 值得商榷..............
應該係“相干”,支持呢個原創!
QUOTE:
以下是引用gboss在2007-5-11 12:36:48的發言:

吖,好心帮你正字重咁多说话讲,唔知你错字多定我错字多呢?!

“来市场”、“没伤肝”……呢啲叫做口语化咩?冇厘虚心!

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-5-12 0:50:32的發言:

吖,好心帮你正字重咁多说话讲,唔知你错字多定我错字多呢?!

“来市场”、“没伤肝”……呢啲叫做口语化咩?冇厘虚心!

沒必要為咗一兩句話破壞討論嘅氣氛![em01][em01][em01]

大家都係嚟學嘢嘅...................

佢狗咬吕洞宾吖嘛,噉我咪趁母亲节来临之际,代佢阿妈教仔啰!

以下是引用卢总在2007-5-12 12:36:32的發言:

佢狗咬吕洞宾吖嘛,噉我咪趁母亲节来临之际,代佢阿妈教仔啰!

“来”同“嚟”都有人读嘅,呢個我觉得没咩所谓,反而“冇(沒)伤肝”我系一直都噉用,虽然我知道正字應該係”相干“,但我覺得有時語言嘅嘢都係唔好太死板好啲。

我唔明你嘅用意啫,唔係有意同你过唔去。多谢先!

[此帖子已經被作者於2007-6-8 15:35:20編輯過]