QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4861|回復: 10

[南派功夫] [转帖]詠春拳拳訣

詠春拳拳訣 橋來橋上往,肘來肘上消, 長橋逼身破,馬來馬爭先, 攤攔和耕膀,搭截與沈標, 癡摩兼燙盈,吞吐帶偷漏, 來留必去送,甩手要直沖, 直來曲中取,橫來直手標。 em6:

Re:[转帖]詠春拳拳訣

此類拳訣見就見過好多,基本上練詠春拳嘅人都識得講幾句,但喺有邊位可以就自己體會講解一下呢?~ em6:

來留必去送,甩手要直沖, 直來曲中取,橫來直手標。 呢四句感受最深,包含咗咏春最精粹嘅思想。我相信练咏春嘅人都明白呢四句话嘅意思。

讲到好似好有心得噤涡!~ em6:

highyun在2004-12-14 00:16:30说道:[br]來留必去送,甩手要直沖, 直來曲中取,橫來直手標。 呢四句感受最深,包含咗咏春最精粹嘅思想。我相信练咏春嘅人都明白呢四句话嘅意思。
古词同现代既译法会吾同架~~~~意思可能会相反

只要理解起身觉得有道理就得啦,话之佢古意系乜

岑能咏春!

呢几句话既意思应该系话人地只手打过黎!要尽量留住距只手!黏死距只手!因为黏住距只手可以感受对方道力!总之就系要黏死距只手!当如果人地吾比你黏既话!一甩手就要直冲!因为直拳够快!进攻同时又保护自己既中路~直来曲中取就即系卸力啦!将人地道力带偏!最后一句应该同直拳既原理一样啦!够快!够狠!同时可以保护中路!哈!我吾知有无讲错啊!讲得吾好既地方!希望大家指出!

深就一個字
訣字,五筆點輸入吖,有無人可以幫幫手,唔該
睇來High Hand兄係詠春高手來噃
利害利害