QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3966|回復: 8

醒悟 by 東加豆

首先我好多謝丫Sam.... 真係非常之多謝....

呢首歌..我自問唱得真係...好麻麻....

但係都好希望你們..笑住接受....

因為錄了幾十次, 唱了百幾次... 變化中..很多不順耳..不配合...

唯有這個比較好的.

咁多位...比 d 時間我丫...^_^!! 我會努力練習 ga la..^^

《醒悟》
原曲:許冠傑《春夢》
作曲:許冠傑
重新改編廣東歌詞:Samkong

聽少陣 失咗魂 堂上老師講學(我)瞌緊眼瞓
前途冇乜諗 「熟食」變「生滾」
一於懶溫功課 通處亂咁混
瘟瘟燉 驚衰運 明日要趕科場周身猛震
難題占幾分? 唔明又懶問
深宵死「咪」書我總算入神
尤恨以前貪玩實在太放任
隨后猛然醒覺光陰重千斤
原來學嘢必須憑刻苦浸
懶惰其實最蠢笨
金榜臨 皆辛勤 遙望滿天星辰不想再自困
學業更專心 落力去開墾
知識掌握手裡 當有用人

[此帖子已經被作者於2007-4-30 16:53:23編輯過]
歌者唱得很有感情,词也作的很好,係学生仔的写照。

哈哈,我感觉到你一边唱一边想偷笑,仲有一种好似好无奈嘅状态。

不过总体都发挥得几好,有机会要多啲向你学习。

以前我录一首歌,反复录几十次,已经觉得好吃力,

而你居然为咗唱好一首歌可以反复成百次,呢种忘我精神值得我学习。

[em23][em23][em23][em23][em23][em23]
豆豆嘅聲音好清純,演繹小弟嘅陋作,頗為感動!聽落感情好投入,而且真係夠晒學生FEEL,好嘢![em23][em17]
樓主0既精神值得我地欽佩.好好聽啊!

好多謝大家既支持....

我會努力的....

事實...一開始練習..我就邊唱邊笑....

其實呢首鬼馬歌係應該有種笑嘅感覺架,阿豆爲錄一首歌而練習百幾次,試錄幾十次嘅精神,實爲吾等業餘填詞人最大嘅動力。

QUOTE:
以下是引用highyun在2007-5-4 20:21:58的發言:

其實呢首鬼馬歌係應該有種笑嘅感覺架,阿豆爲錄一首歌而練習百幾次,試錄幾十次嘅精神,實爲吾等業餘填詞人最大嘅動力。

highyun,

好多謝你!

因為我知道你們花了心機去填詞, 所以我希望能力範圍內做到最好.

有追求先至有進步!東加豆,你嘅努力會有好嘅回報嘅!支持東加豆,繼續努力!東加豆