QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4414|回復: 10

電視節目主持人的懶音

我是這個網站的新丁, 不知規矩(可能貼錯區),請勿見笑 !

近年來”無記“的資訊性節目越來越多, 可是在收看的每一分鐘都心驚膽顫,
無論是主持人,嘉賓以致各類專家包括醫生,教師,教授,博士(唔信?看看“最緊要正字”裏面的歐陽偉豪先生)
等等都一口懶音,簡直是懶得一塌糊塗。
當中尤以“最緊要健康-第二輯"裏面三位主持人最”攞命“,
講得眉飛色舞,旁若無人!唉 . . . . . . . . . , 簡直“毛管棟”!
其實”家陣“電視台的節目製作人是唔管,唔覺,唔敢, 唔識. . . . 還是唔夠時間去”執執佢“呢 ?
講句掃興話,要是各媒體的管理層都不聞不問不處理的話, 哪怕再多開幾百倍的粵語論壇都沒用。
我建議”無記“最最需要開一個節目叫做“最緊要正音”, 看看收視如何; 若然收視不理想,
就等於懶音風潮已達無可挽回的地步, 看不過眼也就是生命結束前的短短幾十年而已,
無謂為這些”偽文化“勞氣!
  睇嚟要開多個版叫做「傳媒任你講」至得咯。
應該係"傳媒任你插"

“傳媒懶音你嚟

开咗啦, 仲纠枉过正, 将正懒音变咗正读音.
確實,依個現象真係好鬼嚴重。如果電視臺再唔做下嘢就真係唔掂啦。
不如上TVB網站反映下。
相比電視臺,我覺得電臺DJ嘅懶音更加值得注意。
我係内地長駐工作,很少有機會聽到香港收音機。
以前都有上網聼大半天的, 可是内地政府很厲害, 網友彈一個新地址,他們就截一個。
順帶一問, 有否新的地址可免費聼商台1,2台呢?
以下是引用bjytly在2007-6-13 2:21:21的發言:
我係内地長駐工作,很少有機會聽到香港收音機。

以前都有上網聼大半天的, 可是内地政府很厲害, 網友彈一個新地址,他們就截一個。

順帶一問, 有否新的地址可免費聼商台1,2台呢?

直接去佢哋个网听咪得啰!佢哋个网依家喺大陆解禁咗,5使破网软件都可以上。

http://www.881903.com

[此帖子已經被作者於2007-6-13 14:08:45編輯過]
真的嗎? 又會神奇地解禁的?! 不過在囘貼的同時試試看還是聼不到,可能是他們的server太忙了吧!
不過還是多謝你告訴我 !