QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4586|回復: 15

新鮮出爐:舊歌新詞之《繼續尋夢》

豆豆昨日推薦我聽一首阿B鍾鎮濤早期嘅靚歌《讓我坦蕩蕩》,小弟我見首歌旋律優美,而且感覺頗為清新,我一時興之所致,就將其重新填上同樣係勵志類型嘅廣東歌詞,希望大家鐘意啦,Thanks!

《繼續尋夢》

原曲:《讓我坦蕩蕩》
作曲:鍾鎮濤
原唱:鍾鎮濤
重新改編廣東歌詞:Samkong

遍野碧綠滿堂紅* 引發我的感動
炎炎夏季 徐徐漸遠 借雲彩 繼續尋夢

縱隔山脈似牢籠 卻聽燕鶯歌頌
豪情未變 昂然踏上 征途中 心曲飄送

陽光伴那清風 輕輕將這希望種
流星劃破高空 趕走黑暗驅病痛
實踐我心內夢 懷著虔誠 世間終呈現大同

戰勝饑餓脫貧窮 笑對蒼天捉弄
圖強勵志 全無懼意與惶恐 快樂融融

注解:*滿堂紅,乃紫薇的別稱,產於中國亞熱帶地區及美洲大陸。其花色艷麗,花期長,又值夏日缺花時節開放,在炎夏群花收斂之際,唯有紫薇繁花競放。故有“盛夏綠遮眼,此花滿堂紅”之贊語;也因其花朵繁茂,花色艷麗,花期特長,獲“紫茼開最久,爛熳十旬期,夏日逾秋序,新花繼故枝”之贊詩。(見下圖)

[此帖子已經被作者於2007-4-21 0:19:06編輯過]

ba......個頭位先^^

真係無諗過丫 Sam 一日間就起都貨....好厲害....

我先給大家這個原唱版. >> http://goowy.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&file_id=f_56959928

我會再打字....

這首讓我坦盪盪, 我自己十分喜歡, 更開心的是 Samkong, 仲一日就起貨了..^_^!!

不過自己要消化一下的歌詞, 因為我手頭上有很多歌詞...@~@!!

有排練..好怕唱得唔好...@~@!!

[此帖子已經被作者於2007-4-21 21:25:11編輯過]
各位在演繹此新詞時,在某個別字音長短處理上要注意與原曲略有區別:
1、“流星”2字的節奏長短處理,與上一句的“陽光”二字一樣;
2、“與惶恐”三字的處理中,“與惶”二字長短時值相當於原唱歌曲的“奮”字,“恐”的時值相當於原唱歌曲的“鬥”字那么長。
[此帖子已經被作者於2007-4-20 23:40:54編輯過]

Samkong真係有效率~~

雖然唔熟呢首歌,不過感覺好勵志。

Samkong兄寫情歌、寫實歌、勵志歌都有一手,好o野~!

雖然對呢首歌唔熟,不過一聽旋律,對住Samkong嘅歌詞就可以好容易哼出成首歌。旋律同歌詞配合,渾然一首80年代經典嘅勵志歌。

《繼續尋夢》,又揭開新一輪粵語歌詞改編嘅序幕!

犀利~有埋滿堂紅既注解添~~

不如samkong 參加cash 比賽啦~搵tonkabean 唱~搵人作埋曲添~哈哈

QUOTE:
以下是引用Kathy在2007-4-20 23:16:47的發言:

犀利~有埋滿堂紅既注解添~~

不如samkong 參加cash 比賽啦~搵tonkabean 唱~搵人作埋曲添~哈哈

這是一個好主意!

好一个满堂红,继续寻梦一直是我的座右铭,既然S兄作词,就让我来寻梦吧!

Cash....!?? 我地咁丫 ...Sam...咁 80年代..會唔會超齡 ga!? >*<!!
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-4-20 23:16:07的發言:

雖然對呢首歌唔熟,不過一聽旋律,對住Samkong嘅歌詞就可以好容易哼出成首歌。旋律同歌詞配合,渾然一首80年代經典嘅勵志歌。

《繼續尋夢》,又揭開新一輪粵語歌詞改編嘅序幕!

比H兄讲出咗我想讲嘅野添~~

SamKong兄又一佳作,必定会带起又一轮填词嘅热潮~~

同时,呢首词嘅名字相当之意义,可以话系点精之笔~~期待边位仁兄拿拿声唱返两嘴啦~~~

期待老伍兄做伴奏音樂出來,我哋又可以盡快掀起新一輪嘅寫詞熱潮。
SamKong兄又一佳作,小弟在感受、学习中!

昨日有朋友問小弟,寫此歌詞嘅創作意念究竟係乜?為回答呢個問題,小弟就特別將自己當時寫呢首歌詞嘅意念道出嚟:

創作意念:此歌曲是借炎夏將去、初秋將至之際,爛漫的滿堂紅盛開并點綴於遍野綠草間的情景,寓情於景,借物抒懷,鼓勵世人積極向上,樂觀進取,勵志圖強,不畏懼各種困難險阻,努力去追尋和實現自己心中的夢想。這是一首旋律優美、節奏明快的典型的勵志歌曲。

QUOTE:
以下是引用samkong在2007-4-23 2:16:35的發言:

昨日有朋友問小弟,寫此歌詞嘅創作意念究竟係乜?為回答呢個問題,小弟就特別將自己當時寫呢首歌詞嘅意念道出嚟:

創作意念:此歌曲是借炎夏將去、初秋將至之際,爛漫的滿堂紅盛開并點綴於遍野綠草間的情景,寓情於景,借物抒懷,鼓勵世人積極向上,樂觀進取,勵志圖強,不畏懼各種困難險阻,努力去追尋和實現自己心中的夢想。這是一首旋律優美、節奏明快的典型的勵志歌曲。

S兄创作呢首词既意念直成就系写出我个心照~~哎~"革命未成功,同志须努力"......上啊!

词靓~曲靓~~唱更靓~期待更上一层楼.~~

[em05][em05]
支持!希望有更多0既原創作品發表.
[此帖子已經被作者於2007-4-24 12:51:02編輯過]
D词真系够晒励志啊。