QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4780|回復: 12

金像獎張靚穎失禮街坊

唔知金像獎組委會點解咁鍾意請國內啲人去頒獎,又悶又講國語,完全唔啱channel。最衰嗰個睇怕都係嗰件超女,頒第一個獎唔識讀個“國”字,窒晒喺度,頒第二個獎又唔識讀人哋個英文。如果有心搵佢嚟唱歌,噉咪畀佢唱囉,何必要叫佢出嚟講嘢獻醜。

PS:香港金像獎頒獎禮越嚟越悶,越嚟越冇香港特色,與其要遷就北方胃口,不如以後搬上北京開好過啦。

可能香港人特登稳大陆人嚟出丑,寸大陆人

又話今次會用多啲粵語,點知重係噉。

真係完全唔啱Channel。

睇咗張靚穎食螺絲嗰段喇...

鄒字唔識都情有可原,連國字都唔認識...

真係服咗佢 好彩我唔睇超女嘅 呵呵

係咯~又唔事先做定功課!起碼都要讀熟候選人啲名吖!

佢唔識個"國"字的原因很簡單,是共產黨一手做成的, 多數”北野""國貨"都不懂。
唔能夠100%怪佢本人。佢應該佔30%左右; 因爲她沒有為此次頒獎做好功課。

搵佢都係貪佢靚同多人識.
叫佢返屋企嗑蕉啦
QUOTE:
以下是引用qkfriends在2007-5-1 5:37:26的發言:
搵佢都係貪佢靚同多人識.

佢有几“靓”啊?你估个名里面有个“靓”字就一定“靓”嘅咩?

须知道:

⒈喺普通话里面,“靓”字系读“静”音嘅,只有喺方言里面先读“亮”;

⒉中国人起名都喜欢用补足法,即系用字去补充条命或者外形方面嘅不足,所以点解会用个“靓”字就好容易理解——我就认识一个生得五大三粗嘅同龄人(男嘅),佢阿爷当年就帮佢起名,单一个“艳”字。

不过,话讲返转头,佢嗰晚点衰极都唔及周迅——周迅就向我哋示范咗咩叫做“丑人多八怪”嘞,佢嗰晚嘅造型就完全符合晒嗰啲老土人士嘅特征!

查實呢,都係因爲佢唔識繁體字
唉,没眼看
[em01]