QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9949|回復: 39

[討論]征集网站slogan做衫

由于本“煮”日理万机,百务缠身,可能未必有胸讨论,特将本“煮”嘅意思表述如下:

第一,黑衫(或者深蓝色都得),有领(唔好用圆领,因为太冇格调),短袖(因为四季都可以着得,冬天可以套于长袖衫外面,送畀热带人士都啱着);

第二,正面整句精警啲嘅口号,下款为“HTTP://粤语.cn”;

第三,背面就整“粤语协会”,下面系“http://www.cantonese.org.cn”或者“全球华人最大粤语社区”之类;

第四,字体适宜以黄色为抢眼夺目。

大家有乜意见可以跟帖讨论,本“煮”觉得现阶段去设计个LOGO或者图案已经赶唔切/彻/撤嘞,唔好再浪费时间去争拗!以后有时间,环境好转,我哋再整过几款靓嘅,或者举办设计大赛都可以!

我首先谂一句,大家可以运用“脑海大激荡”,各自发挥思维创作,暂时唔好作出任何批评意见,以免扼杀创作——因为批判系创作最大嘅杀手!

我爱妈妈,我爱母语!

HTTP://粤语.cn

语言呢句嘢充分表达到我哋对自己母语嘅深情,有感染力之余又不流俗套!

后面“HTTP://粤语.cn”嘅字体应该系细一啲嘅。

大家可以创作一啲鬼马啲、精警/景啲嘅句子!

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-4-3 12:37:54的發言:

我首先谂一句,大家可以运用“脑海大激荡”,各自发挥思维创作,暂时唔好作出任何批评意见,以免扼杀创作——因为批判系创作最大嘅杀手!

我爱妈妈,我爱母语!

HTTP://粤语.cn

语言呢句嘢充分表达到我哋对自己母语嘅深情,有感染力之余又不流俗套!

卢总度出嚟嘅slogan果然系另舍与众不同嘎啵,唔系"抵制普通话",就系"我爱母乳",哈哈.[em01][em01]

着住"抵制普通话"行出街嘅话,人地会以为精神病院放假;着住"我爱母乳"行出街嘅话,人地会以为幼稚园放假.

哈哈,纯属讲笑,得罪莫怪.[em01][em01]

[此帖子已經被作者於2007-4-3 14:25:50編輯過]
呢两日觉得“爱我母亲,爱我母语”都系可以嘅!

支持支持熱烈支持

我嘅口號係:「 飲母乳, 講母語。」

军仔细个一定饮唔少嘞!

你个slogan比我个重要出位,睇怕采纳嘅可能性……

[em01][em01][em01]

啊廬總個口號有啲唔知點講

我嘅係 正面:

????? The Power of
??????? Cantonese

???????? ?粵語協會

www.cantonese.asia

背面:

Cantonese association

?????? 凝聚粵語力量

????????? 粵語.cn

[此帖子已經被作者於2007-4-15 5:30:14編輯過]
QUOTE:
以下是引用馬萬千在2007-4-14 23:38:29的發言:

支持支持熱烈支持

我嘅口號係:「 飲母乳, 講母語。」

越地月下講粵語

穴中悅目讀粵經

QUOTE:
以下是引用Lucciora在2007-4-15 5:28:43的發言:

啊廬總個口號有啲唔知點講

我嘅係 正面:

The Power of
Cantonese

粵語協會

www.cantonese.asia

背面:

Cantonese association

凝聚粵語力量

粵語.cn

呢個都work啦,暫時用住先,嗱嗱聲整返幾件畀盧總着住去啦。

粵講粵精彩

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-4-3 12:31:26的發言:
由于本“煮”日理万机,百务缠身,可能未必有胸讨论,特将本“煮”嘅意思表述如下:

第一,黑衫(或者深蓝色都得),有领(唔好用圆领,因为太冇格调),短袖(因为四季都可以着得,冬天可以套于长袖衫外面,送畀热带人士都啱着);

第二,正面整句精警啲嘅口号,下款为“HTTP://粤语.cn”;

第三,背面就整“粤语协会”,下面系“http://www.cantonese.org.cn”或者“全球华人最大粤语社区”之类;

第四,字体适宜以黄色为抢眼夺目。

大家有乜意见可以跟帖讨论,本“煮”觉得现阶段去设计个LOGO或者图案已经赶唔切/彻/撤嘞,唔好再浪费时间去争拗!以后有时间,环境好转,我哋再整过几款靓嘅,或者举办设计大赛都可以!

應該要有一啲可以代表我哋大粵嘅標誌性圖案印喺T恤上高!

比如五羊石像,紅色嘅木棉花,喺南越皇陵裡頭發現嘅犀角杯,我哋大粵嘅開基聖祖趙佗像,鎮海樓等。

T恤最好以海藍色調為主,黑色太沉唔好!字體用白色。

QUOTE:
以下是引用余OK在2007-4-15 9:38:33的發言:

呢個都work啦,暫時用住先,嗱嗱聲整返幾件畀盧總着住去啦。

老实讲,我觉得露尸屙喇嗰句比我嗰句更加hard sell !

QUOTE:
以下是引用Lucciora在2007-4-15 5:33:52的發言:

越地月下講粵語

穴中悅目讀粵經

“越地”对“穴中”唔够工整,“月下”对“悦目”就更加之,至于“粤语”同“粤经”——重复用字,唔使我弹啦!

QUOTE:
以下是引用禾苗小昭在2007-4-15 14:23:09的發言:

粵講粵精彩

以宣传口号计,呢个唔够感染力!

“粤讲粤精彩”如果作为一个栏目都可以嘅,可惜近来呢类题目见得多咗,就唔觉得佢新鲜嘞!

QUOTE:
以下是引用粵嚟粵掂在2007-4-15 15:18:45的發言:

應該要有一啲可以代表我哋大粵嘅標誌性圖案印喺T恤上高!

比如五羊石像,紅色嘅木棉花,喺南越皇陵裡頭發現嘅犀角杯,我哋大粵嘅開基聖祖趙佗像,鎮海樓等。

T恤最好以海藍色調為主,黑色太沉唔好!字體用白色。

你可以自行设计多个LOGO,不过今次暂时无法采用。

黑色底衬黄色字会好sharp,一啲都唔沉!

盧總串錯英文單字。

Concentrate our attention on Cantonese.
呢件嘢唔係出咗街呀嘛?

关我Q事!唔系我嘅主意!

你睇清楚系边个嘅作品,又有边个附议再讲!