QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4526|回復: 10

[會員專欄] 之28: 我会做好呢份工!

新一届香港特首选举, 一如所料, 毫无悬念, 最终落定尘埃. 得悉结果而眼泛泪光之曾荫权先生能否履诺, “做好呢份工”, 有待任中任後七百万香港铜煲及中央政府之评价, 此事于我无涉. 选举过程中, 笃定当选之曾先生放低身段, 除褒呔, T, 明知全香港仅八百壮仕有权投票, 依然落区, 家访, 洗楼, 叫咪, 派单张, 造势大会(做细? 唔想做大?), 选后谢票巡行……实行假老虎当作真老虎来打”, 落力演出. 无他, 近则冀望得票数超越提名数, 增加圈内认受性, 远则冀望民调指数飙升, 增加圈外认受性, 以利今后强政励治”.

相较岭北, 我等岭南人有幸近距离, 甚至于零距离, 一观此剧. 至于观後感怀, 则见仁见智, 暂且按下不表, 在下于此仅斋谈有关褒呔先生之八卦事项:

曾荫权乃南海九江人士. 清末民初, 九江物民丰, 富甲一方, 是故有两龙不认顺(), 九江不认南()”一说. 其父当差于港英警队, 其弟荫培亦子承父业, 其自身亦一早投身港英公务员体系, 打皇家工, 效忠于远居伦敦之事头婆”. 是故数年前香港左阵何止可讥之港英余孽”, 若在下居于阵中, 索性一不做二不休, 讥之余孽之家”. 但时也运也, 前任老懵董忽然脚痛不支, 前上司陈四万良心而又早已挂冠而去, 及後左阵持出身论亦无碍最高当局拍板, 决意兵行险着. 于是乎, 曾先生时运高照, 匆忙履新, 出任新的特首. 当然, 曾先生为人醒目, 民意亦一直高企, 中央刮目相看, 左阵之疑云怨气亦渐息矣.

有道是一人得道, 鸡犬升天”, 古今中外, 举世皆然. 其弟荫培荣休之前, 亦官至香港警队一哥”. 其妹景旋, 近日亦升职至渣打银行中国区总裁. (附带一提: 令香港成为亚洲最重要金融中心, 超越东京, 褒呔竞选政纲之一.) 个中几分个人能力, 几分关联交易, 谁人知晓?

两年前褒呔荣升特首, 即远赴山东与全国曾子后裔一道共祭其远祖. 而曾子後人中, 另一港澳知名人士爱国曾或曰领呔(Gold Lion)一向属于左阵, 褒呔本视同陌路, 但高则讲爱国一家, 爱国不分先後”, 低则讲宗族情, 乡党谊”, 于是乎真也罢, 假也罢, 把臂言欢. 日前选举之後, “褒呔曾更与领呔曾作一深情熊抱, 足证政治之事, 无永远之朋友, 无永远之敌人, 惟有永远之利益.

褒呔之竞选口号我会做好呢份工”, 的确已深入民心. 整容师版之我会隆好你个胸”, 狐狸精版之我会睺实你老公”, 麻雀友版之我会碰好呢对东等等精彩版本亦不断出现. 讲至麻雀, 近十数年以来, 岭南称二筒叶子媚”, 四万陈方安生”. 日前在下搓雀耍乐, 忽见八索图案上半“M”, 下半“W”, 宛如褒呔”. 敢问日後, 岭南会否戏称八索曾荫权曾当奴(Donald)”?

呢篇文搞。“二筒”,“葉子媚”。我都差啲唔記得咗呢個人。

當奴做得呢份工,冇高薪睇佢做唔做。

QUOTE:
以下是引用Wai在2007-3-28 19:38:16的發言:

當奴做得呢份工,冇高薪睇佢做唔做。

咁讲就错嘞喔,以佢嘅资历人脉同能力去商业机构做嘅话,人工比做特首高N倍喔.

人啊,去到一定嘅层面啊,追求嘅就唔净系钱嘎啦,佢做特首更注重嘅系日后佢系历史中嘅地位.

特首假假地都叫做封疆大吏,做咗特首都叫做光宗耀祖,为后世子孙所景仰.

[此帖子已經被作者於2007-3-28 20:55:18編輯過]

楼上睇得太浅了啩!权力&地位&金钱 呢个组合好多时候都相辅相成!佢先做咗嘅呢段时间可能冇乜衰嘢,但日后你点会包佢冇呢?或者有你(我)都唔知道!

所以讲多都嘥气~都系钟意听啲“八卦”多啲!哈哈!日后定论评价日后先会见分晓嘅!

回应Wai兄, Monfan兄:

"曾当奴"一名, 暗藏玄机:

"曾"若读做"层", "曾当奴"即可解作: I was a slave, 效忠港英.

"曾"若读做"争", "曾当奴"即可解作, I am trying hard to be a slave, 效忠中央.

"当奴", 做牛做马, 辛勤程度甚于"当(公)仆", 中央焉能不喜?

QUOTE:
以下是引用西关原居民在2007-3-29 9:40:47的發言:

回应Wai兄, Monfan兄:

"曾当奴"一名, 暗藏玄机:

"曾"若读做"层", "曾当奴"即可解作: I was a slave, 效忠港英.

"曾"若读做"争", "曾当奴"即可解作, I am trying hard to be a slave, 效忠中央.

"当奴", 做牛做马, 辛勤程度甚于"当(公)仆", 中央焉能不喜?

所以我說西關兄老于設局,看,豈非如此?

西關兄講得好。原來係噉解。

聽佢講:“我會做好呢份工”。我諗佢同好多打工仔噉返工放工,有錢又一日。唔同嘅係佢同打阿爺份工頭。

睇完西關兄一段戲說“當奴”,令我諗起“麥當奴”改成“麥當勞”嘅故事。因爲泱泱大國,豈能“當奴隸的人們”,唯有“勞動是最光榮的”。

再回应Wai兄, 及Malsony兄, Ungoo兄, Monfan兄:

万一将来某日, "褒呔"如其前任, 忽然"脚痛", 决意劈炮唔捞, "曾当奴"一名, 又可解作"憎当奴": I hate to be a slave.

Sh.....呢个秘密, 我地自己知道就算啦. 中央一贯伟大光荣正确, 拣唔拣"褒呔", 一定有原因, 无须话过我地知. 我地亦无谓申请戴"反中乱港"的帽子. 切记切记!

QUOTE:
以下是引用ungoo在2007-3-29 11:21:59的發言:
睇完西關兄一段戲說“當奴”,令我諗起“麥當奴”改成“麥當勞”嘅故事。因爲泱泱大國,豈能“當奴隸的人們”,唯有“勞動是最光榮的”。

“懶音”青年,會說“勿當奴”,切合“國歌”第一句。國情教育有成果,認真“有骨氣”。[em17]
[此帖子已經被作者於2007-3-29 12:33:05編輯過]
亞當奴家吓民望插水,又副焗長又梁展文事件,o依樣嗰樣,搞到一鑊泡,可能就嚟連份奴才工都保唔住.