QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4264|回復: 11

[南派功夫] [讨论]有无人练过藤圈手!

据我所知詠春流传落嚟有一套用藤圈去训练嘅方法,主练双手同行同埋手臂嘅张力和基本功,现时见过就只有米机黄黄师傅有教授藤圈手嘅训练方法,不过和我之前所听闻嘅藤圈手训练方法不尽完全,想知大家有咩睇法!~ 特别请练过嘅发表下意见,未练过都可以发表下意见同问题架!~ em13: em12: em10: em9:
匿名  發表於 2004-9-19 08:10:45

Re:[讨论]有无人练过藤圈手!

米机黄只有十二式, 俱我所知吾止甘少,有无人知除左十二下之外,仲边d????

我只系知道正手嘅,交叉手嘅唔系好清楚

正圈反圈各12式,总共24式。

藤圈手主练双手同行同埋手臂(即归肘)嘅张力和基本功,其实不用多少式来限制去练,就是用基本12式自由陪搭来练,可陪搭转马一起来练就会有无穷无尽的招式了。

luolicheng在2004-09-19 00:10:45说道:[br]米机黄只有十二式, 俱我所知吾止甘少,有无人知除左十二下之外,仲边d????
米机黄十二式可唔可以详细讲嚟听下吖? em2:

雄哥有练?~ em6: 通常练到咩程度先会练藤圈手呢? 据我所知有搭、摊、拦打、仲有伏手冲锤之类几下,边位有练开可唔可以再讲d出嚟仳大家见识下吖? em2:

我都想见识一下??有边个可以讲下

藤圈手系点嘎?

藤圈手喺以前d詠春人用嚟练功嘅一种方式,有d似北派一d拳种,都喺用一个藤圈去固定双手嚟做出各式各样提升功力嘅动作,区别喺詠春拳嘅圈比外家嘅圈明显细好多,目的喺要求练习者做到归肘同埋响一片细范围内做出各样想做嘅动作,顺便练埋手嘅张力同手桥嘅硬度,不过依家好多家詠春拳都逐渐失去咗依种噤有特色嘅练功方法,所以想睇下边位识就上嚟介绍一下! em6:

乜d圈手5系全部都一样嘎咩?

系藤圈手啊,唔系佛山咏春练嗰种两人圈割手练习。