QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4862|回復: 9

[粵協錯字] 网站纠错!~!~!~

喺网站度,睇见个错误处。希望改晒拉

第6章 粗口語法。6。3语助词的位置------------“否定结构”中的“佢有冇幫你?有☆!(你可有幫忙你?沒有!)”

希望改正下了,免得误了小孩子?

QUOTE:
以下是引用lyuegufan在2007-3-5 22:35:34的發言:

第6章 粗口語法。6。3语助词的位置------------“否定结构”中的“佢有冇幫你?有☆!(你可有幫忙你?沒有!)”

希望改正下了,免得误了小孩子

都唔知你系道讲乜!

「佢有冇幫你?有☆!(你可有幫忙你?沒有!)」

應改爲「佢有冇幫你?有☆!(他可有幫你忙?沒有!)」

有个问题好唔明,嗰个网站系用"",究竟呢个写法系咪正写?

如果系嘅话,""呢?

究竟边个先啱?

QUOTE:
以下是引用Hugo_030在2007-4-4 21:12:05的發言:

有个问题好唔明,嗰个网站系用"",究竟呢个写法系咪正写?

如果系嘅话,""呢?

究竟边个先啱?

应该係“屌閪”
QUOTE:
以下是引用lyuegufan在2007-3-5 22:35:34的發言:

希望改正下了,免得误了小孩子

应该改为:“佢有冇幫你?有閪!”

以下是引用gboss在2007-4-25 11:15:31的發言:
应该係“屌閪”

究竟“屄”同“”有咩分别?

但係我玩香港服務器嘅網Game時

好多人都係打"西"格

係米因為倉頡冇個"閪"字呢?

好多人唔识打个“屌”字,就噉打个“丢”或者“叼”嚟代替添!

屌屄先係正確寫法。

「屌」就公認啦。
「屄」字,其實係會意字:尸,《說文》陳也。象臥之形。
尸下加穴,屄《康熙字典》:布非切,音卑。女子陰。
因爲時代演變,從《康熙字典》注音嚟睇,「音卑」已經唔係準確嘅記音符號。

因爲此「屄」亦都係北方人講「你媽的bī」個「bī」字。我哋南方人同樣講「你媽個hai1」,咪就係呢個「」囉。