QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3940|回復: 6

[原創]《风尘三侠》启示

凌晨时分,从咖啡沙龙嘅聚会返到嚟“寂寞的心有聊/撩俱乐部”,同粤语协会班人讨论咗一下有关杂志嘅问题,又安抚咗一个经常凌晨时分帮趁“寂寞的心有聊/撩俱乐部”嘅人,我就返归睇电视——因为我知道翡翠台有《风尘三侠》做。

《风尘三侠》系我比较钟意嘅电影之一。

程仁(梁家辉饰)、陈大文(梁朝伟饰)、同毛周朱(郑丹瑞饰)合称“风尘三侠”,共同住喺香港市区嘅一间唐楼里面。程仁放浪不羁,女友多不胜数,但基本上都系有性冇爱,唯一感情同关系都比较好嘅就只有相识六年嘅惠芳(袁咏仪饰)——而实际上,惠芳只系佢解决生理需要嘅工具。陈大文性格内向,有个拍咗拖十年但极之势利嘅女友Joyce(刘锦玲饰),将于三个月后结婚。毛周朱就胆小怕事,唔敢识女仔,所以一直都冇女朋友。

一日,陈大文嘅妹妹珠珠(朱茵饰)从美国返嚟,住入呢个三口之家,一时间搞到程仁心猿意马。陈大文认识咗任职夜总会公关嘅阿Cat(柏安妮饰),但系又慑于Joyce嘅雌威,唯有一脚踏两船。毛周朱喺介绍所嘅安排下,认识咗失婚嘅Michelle(周文健饰),两人甚为投契,后来毛周朱先发觉佢原来系个同性恋者。

惠芳因为忍受唔到程仁嘅风流成性,终于把心一横,决定嫁去美国。喺中秋节晚上,正系陈大文准备结婚前嘅一个礼拜,惠芳向程仁提出咗分手,程仁喺极失意之下强吻咗一直心仪自己嘅珠珠,陈大文见到,遂与之大打出手,并且离家出走,去咗阿Cat屋企逃避,到结婚当日先返屋企。毛周朱好认真噉学习佢一直以为系英文嘅法文,因而结识咗酷似周慧敏嘅Francis(周慧敏),并得到Francis嘅青睐。

珠珠见程仁心情惆怅,遂开解之,使其明白心中真正爱嘅系惠芳,于是赶去惠芳屋企,希望可以挽回呢段感情,点知最后都系缘悭一面。程仁睇完惠芳留畀佢嘅信之后,终于明白爱情系点样一回事。于是就赶去教堂点醒陈大文,解除婚约而选择同阿Cat一齐。毛周朱则爆冷抱得美人归,娶到貌美如花嘅Francis。

真系令人慨叹人生如此奇妙,如此出人意表!

我最喜欢惠芳向程仁提出分手前,敬告珠珠嘅一段说话:佢有好多缺点,如果你包容唔到佢呢啲缺点嘅,就唔好畀呢段感情发生——真系道出咗爱情嘅真义!

面对呢个人欲横流嘅社会,无论系对金钱、权力嘅渴求,抑或系对肉体上欢愉嘅追求……都充斥喺我哋嘅身边,我哋又点能够唔睇下呢部《风尘三侠》呢?

虽然系1993年嘅作品,但人类对肉体、情感嘅追逐,又何曾停止过,改变过呢?

再过几日就到情人节嘞,有啲嘢系唔系应该由得佢发生,各位自己思考!个人十分钟意《风尘三侠》里面嗰首《JaJumBo》——堪称改编歌曲嘅经典,完全表达到部戏嘅主题同好多人嘅心声,我去亲卡拉OK都钟意揾呢只歌。

呢篇嘢係春節前寫個噃~

《風塵三俠》主題曲嘅歌詞,我貼過啦,當時重討論其中嘅正字添,喺呢個帖度:http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=117&ID=4050

1993年真係有好多好電影睇。

《風塵三俠》喺嗰年都有分提名最佳電影。結果輸咗畀《新不了情》。

當年嘅提名名單:

• 重案組
    (嘉禾電影香港有限公司出品)
  • 風塵三俠
    (電影人製作有限公司出品)
  • 誘僧
    (泰影軒製作有限公司出品)
  • 新不了情
    (無限影畫電影製作有限公司出品)
  • 搶錢夫妻
    (許氏影業有限公司出品)

嗰年真係《新不了情》嘅一年。

《風塵三俠》嘅導演而家都好紅喇。

呢篇嘢的确系2月11号写嘅,旨在喺情人节之前告诫下啲人唔好玩弄感情。

见Wai今日讲开1993年嘅电影,我觉得不可不提啰——虽然系市井之作,但亦不流于表,几有教育意义!

《新不了情》睇得多会厌,反而《风尘三侠》百看不厌!

《风尘三侠》可能输在个故事有啲俗——但呢个先至系反映现实!

我觉得袁咏仪喺《新不了情》嘅演出都唔及《阿飞与阿基》咁出彩!(当年佢凭《阿飞与阿基》攞“最佳新人奖”)

?《阿飞与阿基》同样都系一部百看不厌嘅电影!

我屋企有呢首歌,返去揾到之后传上嚟啊
[此帖子已經被作者於2007-3-15 12:57:40編輯過]
首歌重好聽。