QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4270|回復: 7

[會員影評]1993年嘅電影

呢幾日放假喺屋企煲碟,咁啱畀我搵返1993年嘅幾出電影,又得咁啱呢幾出電影都係喺嗰年齊齊被電審局禁播。

呢三出電影好有來頭嘅,佢哋就係陳凱歌嘅《霸王別姬》,張藝謀嘅《活着》,重有嘅就係田壯壯嘅《藍風箏》。佢哋都喺嗰年嘅國際電影節攞咗大獎。引用葛優講嘅嘢:“我冇可能再有機會遇到同演到咁好嘅劇本(活着)。”。我喺度就唔細詳講《霸王別姬》同《活着》。喺呢度我諗住同你哋講吓田壯壯導演嘅《藍風箏》,點解呢出戲咁吸引我,除咗電影嘅整體效果之外,佢嘅經歷都值得一提。

《藍風箏》係有咖仔份投資嘅,1993年嘅中國應該都唔會咁接受國產片嘅製作有日本仔嘅份。就算喺而家,章子怡喺前排演咗日本藝妓就被人話係中國最可憐嘅演員,呢啲就係啲觀眾未搞清乜嘢係藝術,乜嘢係乜嘢喇,更何況嗰時係1993年嘅中國。

嗰年係點呢?1993年,《藍風箏》喺東京影展攞獎,成班中國代表團退席抗議,出戲即刻喺內地禁播,你睇電審局做嘢幾高效率呀,佢哋都好update啫,喺影展先第一次睇出電影。我覺得最慘嘅係田壯壯,佢之後十年冇得拍電影,一個導演冇得拍電影,你話慘唔慘。出戲裏便啲演員都被人再培訓嘅再培訓,再教育嘅再教育,受罰嘅受罰。而家田壯壯學乖咗喇,幫學院培訓新人,做導師,噉先有返機會出山。幾年前拍咗《小城之春》,而家就嚟有得睇佢年幾前拍成嘅《吳清源》。之不過我欣賞佢嘅係佢份執着。同年嘅導演好少有佢呢份堅持。你睇陳凱歌同張藝謀都接受上便嘅招手拍大製作。唔知佢哋重記唔記喺1993年大家齊齊被人禁播嘅嘢呢?

講返出電影,從劇本本身嚟講,田壯壯被人哋禁十幾年唔畀拍電影係正常嘅。點解噉講呢?

1993年呢三出戲都同時講到文革,之不過陳凱歌同張藝謀喺佢哋嘅電影裏便都係部分描寫。田壯壯就認真犀利喇,成出戲都係講呢樣嘢。呢啲就係堅持。而佢唔係為咗出位,佢用嘅祇用從佢細細個嗰時喺四合院住嘅回憶嚟描寫出電影啫。

講劇情嘅嘢喇。出電影嘅主線好簡單,用兩母子嘅經歷嚟做主線,做阿媽嘅經歷過三次婚姻,噉做仔嘅就有過三個老豆。佢嘅老公佢嘅老豆經歷過嗰一場文化變遷,該左嗰時變咗右,該右嗰時變咗左,畀人玩殘。成出電影可取之處係母子嘅感情,做老母嘅為人父母。

副線同樣出色,屋企親戚個個都經歷文化變遷,四合院嘅街坊,好有人情味。電影就係講人情味。做仔嘅慢慢大個咗,大個仔咗就夠膽同啲打過佢老豆啲兵仔隻抽,打爆佢哋個頭。呢啲噉嘅兵如果唔打,寫劇本嗰個就要畀人打喇。

呢出電影嘅政治隱喻手法好簡單,每個細節都好易明,導演嘅苦心,祇係諗住帶畀大家喺一個文化變遷嘅時代裏便嘅一出親情電影。最具爭議性嘅係藍風箏係代表乜嘢呢?風箏係自由自在嘅,同個天空好襯。1993年嘅天空好藍,而家呢?天空海闊任鳥飛,自由噉飛。飛走嘅風箏,斷尾嘅風箏,中國人嘅命運。諗起黃子華講過乜嘢係中國人—就係命運好難預測嘅人。風箏嘅隱喻,好有意思。導演喺電影裏便講宿命,同杜Sir嘅好似。

呢出電影最好嘅地方就係故事好平淡。中國需要嘅係平淡自然,街坊嘅和諧生活,點解要接受咁多規條呢?

講到呢度,我發覺1993年真係中國電影最百花齊放嘅一年,當年香港出《誘僧》,造就咗葉錦添,李碧華。電影嘅色彩好經典。亦都搵到盧燕。

1993年嘅電影好精彩,而家嘅中國電影呢?係唔係驚咗禁播,抑或冇咗份堅持。

Wai

25/02/2007

[此帖子已經被作者於2007-2-26 22:32:06編

霸王別姬》睇過,《活著》聽過未睇過,但阿Wai推薦呢齣就連聽都未聽過喇。好懷念97以前嘅電影,産量又多又好睇。

张艺谋只正垃圾,把鬼!

陈凯歌亦唔见得有咩好!

田壮壮就唔地随嘞。

介绍你睇另外一部同样系1993年嘅香港作品:

《风尘三侠》启示

我就觉得百看不厌嘞!

喺網度搵埋呢出電影嘅海報帖喺埋喺度,重有《誘僧》嘅海報。

張藝謀同陳凱歌嘅前期嘅作品係好寫實嘅。嗰年嘅導演都拍寫實為主,好歸於現實,可惜成日被人禁。

後期佢哋兩位嘅作品就冇咁接近平淡。

[此帖子已經被作者於2007-2-26 22:33:19編輯過]

《藍風箏》真係值得睇嘅。

被人禁播到而家,從嚟未喺中國首映過。

而家得美國版,雖然係英文字幕,反正都係講中文嘅。

我都好有興趣睇返呢兩齣戯。

呢牌除睇咸碟外都好少睇電影

咸片我都有好介紹,藝術咸片都有好嘢。你搵吓一出叫Short Bus嘅電影嚟睇喇。故事幾過癮。

你可以喺呢度睇吓介紹:

http://www.grouppower.com.tw/shortbus/

幾得意嘅。

想講吓,台灣有院線制同分級制,亞洲嚟講,電影種類算多選擇嘅地區。

[此帖子已經被作者於2007-3-16 7:50:11編輯過]