QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3164|回復: 4

[詩詞歌賦] 鵲橋仙?情人節 二首 (粵語/古典版)

平時寫古典詩詞,近來兼寫埋粵語作品。情人節過左無耐,貼作獻下醜:

?

鵲橋仙?情人節 二首

?

粵語版
當街當巷,如膠似漆,成咋型男索女。拍拖幾可咁黐纏?點少得、買花條數。
花言巧語,熊腰虎背,錫下面珠呢處。唔該放電企開啲,咪教壞、隔籬細路。

?

古典版
大街小巷,如膠似漆,幾許紅男綠女?星交月映證纏綿,怎少得、鮮花無數。
甜言蜜語,熊腰虎背,情釀酒窩深處。任他佳節影雙雙,當此際、甜心滿路。  2007.2.25

唔係話用粵語寫詩唔好,只不過以上嘅詩好顯然係先成古典版,再改粵語版。因此古典原版順暢自然好多,粵語版相對而言比較牽强,有啲地方唔夠傳神,似有爲粵語而粵語嘅感覺。
QUOTE:
以下是引用highyun在2007-2-25 11:20:39的發言:
  唔係話用粵語寫詩唔好,只不過以上嘅詩好顯然係先成古典版,再改粵語版。因此古典原版順暢自然好多,粵語版相對而言比較牽强,有啲地方唔夠傳神,似有爲粵語而粵語嘅感覺。

其實係寫咗粵語版先,之後至用古典版次韻。

可能寫咗幾年古典詩詞,一下子粵語入墨唔太慣。

加上,詞牌格律同用韻所韻,未夠放。

多謝指教!

[此帖子已經被作者於2007-2-26 0:20:39編輯過]
好似冇乜韻律~
QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-2-26 16:20:52的發言:
好似冇乜韻律~

平仄據詞譜,用韻據詞譜。

呢個詞牌第一次用,加上《鵲橋仙》嘅節奏本身同其他詞牌好大分別。

有興趣可參見古典文學嘅網站或者書籍。