QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7421|回復: 15

[語義解譯] [原創]“唔该”同“多谢”系有分别嘅!

今日畅谈广州话嘅内容系顺应Isabella嘅要求,讲下我哋经常都会讲嘅两句说话,亦都系
好容易讲错、用错嘅两句说话。

出外食饭或者购物嘅时候,要埋单嘞,经常会听见啲侍应生或者售货员讲:唔该几多几多钱。

错!错!错!大错特错!

日常生活当中,我哋少不免会得到人哋送赠一啲物件或者给予帮助:

喺英文里面,向人道谢、表示感激,通常会讲“Thanks”或者“Thank you”——
如果感谢嘅程度比较深就会讲:“Thank you very much!”

日文就有分敬体同简体,敬体会话“ありがとうございます”,简体就话“どうも”,对平辈或者
晚辈讲“どうも、ありがとう”或者“どうも”就可以嘞,最客气嘅讲法就系“どうも、ありがとうご
ざいます”。

普通话就得“谢谢”,最多喺后面嗰个对象词上面落些少功夫,用“你”或者“您”去区分对方受
尊敬嘅程度——可见角乳嘅文化系几咁贫乏!

但广州话就好唔同嘞!广州话向人表示感谢,唔同嘅场合,唔同嘅情景,有唔同嘅讲法。

如果人哋帮你手做嘢,或者你麻烦咗人哋,咁你就应该讲“唔该”,例如:唔该递支笔畀我;唔该
借借;唔该你帮手斟杯水;唔该借问声,呢个地方应该点去……

如果人哋送咗一啲嘢畀你,你可以讲“多谢”——例如,如果你生日,我送本书畀你,你可以同我
讲“多谢”;或者你去完旅行返嚟,带咗一啲当地嘅特产手信畀我,我都应该同你讲声“多谢”……

咁好嘞,好似上述要埋单嘅时候,应该点讲呢?

——冇错,应该讲“多谢”!因为喺单交易里面,我哋给予对方一个成交嘅机会,仲有金钱,所以
应该讲“多谢”——多得我哋畀机会佢赚钱。

最简单嘅例子就系,你畀钱个乞儿,佢都唔会话“唔该”,只会讲“多谢”。

但现实有好多时候,有啲人喺某啲环境下,系唔识得点样讲嘅,下面就简单举一下例子,大家各自
去体会。

比如喺人屋企食饭,食完一碗之后,主人家通常都会好热情咁帮你装过一碗,呢个时候,我哋应该
讲咩呢?——答案应该系“唔该”。虽然碗饭系主人“畀”我哋食嘅,算系“给予”,但个实质就系,
个主人只不过系“帮”我哋装碗饭啫,我哋由于对人哋屋企嘅架步唔熟悉,需要人哋嘅帮忙,所以应该
讲“唔该”。当然,当我哋享用完呢餐饭之后,可以讲“多谢你餐饭”或者“多谢你嘅招呼”。就好似
如果你畀碗饭个乞儿或者露宿者食,佢都会同你讲声“多谢”一样。(哈哈哈!)

好嘞,换转喺外面嘅食肆食饭又点呢?如果你要攞菜牌嚟睇、点餸、冲茶、添饭、换毛巾、叫埋单
……都应该叫“唔该”,而唔系“多谢”。因为呢餐饭唔系食肆嘅老板或者员工畀你食嘅,佢哋只不过
系喺你食饭嘅过程当中为你提供服务,给予帮助。到你埋单找数嘅时候,佢哋重要同你讲“多谢”添。

喺日常生活当中,对于人哋给予嘅帮助,我哋有时都可以讲“多谢”嘅,但系就要睇环境啰,而且
喺“多谢”后面,通常都会有个宾语。例如,而家我就要多谢大家帮我投票嘞!虽然表面上,系我麻烦
咗各位投我嘅票,但实际上我系“得到”咗大家嘅信任同支持,系你哋“给予”咗我动力,所以我应该
“多谢”咁多位一直以嚟对我嘅支持、鼓励同批评,等我可以不断进步!请大家继续支持我,不断帮我
投票啊!你哋嘅每一票都系咁关键咖!唔该晒!

我哋平时用多啲“唔该”、“多谢”等呢类礼貌用语,可以拉近人与人之间嘅距离,增添社会祥和
气氛。但系如果唔识用,乱咁讲嘅话,就好容易会闹笑话。如果喺旧时,唔识得正确使用“唔该”同埋
“多谢”,系会被视为无礼,或者系冇家教嘅。因此我哋要留意:“唔该”同“多谢”系有分别嘅!

“唔該幾多幾多錢。”,條友留口呀?

盧總講得啱,多啲“唔該”,“多謝”,呢個社會會和諧啲。

盧總原創,實要加精啦。

“唔該幾多幾多錢”呢種表達方法冇問題。通常呢類疑問詞出現喺叙述句嘅時候,都會出現呢種連用嘅情况。例如:“佢成日話自己點慘點慘。”“成日計住晒人哋攞咗幾多幾多”……

我唔係噉样理解喔.? 我觉得d waiter讲 "唔该几钱几钱"係唔该个顾客攞几多钱出嚟,然之后收咗钱就话 "多谢"

“盛惠二百二十文。”收咗錢之後會講聲“多謝。”

学咗小小,多謝

普通话就得「谢谢」,最多喺后面嗰个对象词上面落些少功夫,用「你」或者「您」去区分对方受

咁就可以睇出贫乏?

QUOTE:
以下是引用卢总在2007-2-22 14:52:10的發言:

普通话就得“谢谢”,最多喺后面嗰个对象词上面落些少功夫,用“你”或者“您”去区分对方受

太過以偏蓋全啦!

如果係咁,掉返轉諗,粵語無「你」、「您」之分,唔通咁又係文化貧乏?

受教受教~~
  呢個話題以前都討論過吓,一齊加埋入嚟:

「多謝」同「唔該」可唔可以混用?

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=108&replyID=20494&id=2779&skin=0

[轉貼]「唔該」與「多謝」

http://bbs.cantonese.asia/dispbbs.asp?BoardID=108&replyID=10860&id=1289&skin=0

我认为"唔该几多几多钱"冇问题

"唔该"同"多谢"系有分别,但系好多时候,"唔该"已经有咗"多谢"嘅含义.呢个系语义嘅扩展,个人认为冇任何问题

BTW,按传统,waiter应该讲"盛惠几多几多钱"然后收钱之后再讲"多谢"

"唔该"一般做"请"或"劳驾"解. 喺"唔该几多几多钱"呢句入面,完全可以作"唔该(畀)几多几多钱"解,系"唔该"顾客畀钱呢个动作.

别人送给你东西,要说多谢;别人帮你忙,要说唔該。

我顶佢雅虎知识堂攞咗我呢篇文章去用,又唔署我个名,重要归类喺「外语」里面!

http://ks.cn.yahoo.com/question/1407022205928.html

边个有注册开嘅,帮我插下佢!原文地址应该系:

http://general-lo.blogcn.com/diary,2223783.shtml

賤到出汁
卢总喱篇文章的确写得几清楚,将「唔该」与「多谢」使用语境教会咗我哋,但我觉得下文有啲欠妥:

原帖由 卢总 於 2007-2-22 22:52 發表   咁好嘞,好似上述要埋单嘅时候,应该点讲呢?

——冇错,应该讲「多谢」!因为喺单交易里面,我哋给予对方一个成交嘅机会,仲有金钱,所以

应该讲「多谢」——多得我哋畀机会佢赚钱。 

卢总係喱到无讲清楚讲「多谢」嘅究竟係边方面,係顾客讲抑或店主讲呢?虽然之后係针对外出食饭嘅情况已经清楚讲明「唔该」与「多谢」点样用,但我觉得係上文都应该讲明一下,因为你嘅具体解释并非放係前面。
真係多谢曬喔~