QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz

[衣食住行] 粵裔朋友用緊咩即時通訊軟件

使君子一路叫人唔好投資大陸及香港房地產,話唔值,印像中幾年前已經有類似言論,而現實係乜?現實係近年陸港樓價升左好多,唔知使君子有否後悔當初冇買樓,仍要做租奴,每月準時交租俾業主?
mbingkwan 發表於 2017-9-19 08:46
使君子一路叫人唔好投資大陸及香港房地產,話唔值,印像中幾年前已經有類似言論,而現實係乜?現實係近年陸 ...

我同父母皆有自持物业。我系2015年8月楼价飙升前上车,一笔过,无需按揭供款。父母住所,系2001年楼价底部时入手。 按香港标准,我同父母皆享有千几两千呎室内活动范围

RE: 粵裔朋友用緊咩即時通訊軟件

使君子 發表於 2017-9-4 21:05
西欧的低学历低收入白人青少年,普遍对华人不太友好。在慕尼黑街头,有身高米八几的「烂马达」串女搭着她米九几的男友,迎面走来,轻蔑嗌我一句Scheiss(比英文shit恶劣很多)。

慕尼黑号称「全德人口最稠密」,但市政厅对出的大马路相当荒凉,残残旧旧,缺乏生气。

在捷克布拉格,有几个金毛蓝眼的小学升中年龄段靓妹,在我背后大嗌「chink chong ling long」,「xian jin」(现金),「tou fu tou fu」(豆腐??),我拧转身,向她们做左手中指插右手指圈的动作,她们即刻脸红收声

scheiß=shit,sch對應sh,例子有school(兩讀,一係skul,另一讀shul)。ei對應i。ß對應t
估唔到論壇重喺度,唔好意思講自己係版主~~
telegram(我用緊)

plus(我用緊,都係基於telegram)

wire(我用緊)

twinme(我用緊)

minds既附屬encrypted chat(我用緊)