QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5650|回復: 7

[語義解譯] 有无人知道“3唔识7”呢句话的来由?[讨论]

请教各位粤语高手。

Re:有无人知道“3唔识7”呢句话的来由?[讨论]

仲有“9唔搭8” em2:

3唔识7,是指完全不认识(一般指人);9唔搭8,形容两件完全不相关的事

人哋问来由啊

有 很 多 俗 語 是 用 數 目 字 構 成 的 , 其 中 「 三 唔 識 七 」 一 語 , 三 和 七 是 數 目 字 ; 「 衣 撈 七 」 的 「 衣 」 , 是 由 「 二 」 字 轉 音 變 成 的 , 實 際 上 是 用 二 和 七 兩 個 數 目 字 組 合 而 成 的 俗 語 。 類 似 數 目 字 構 成 的 俗 語 是 很 多 的 , 這 裡 先 談 這 兩 句 俗 語 的 來 源 。 為 甚 麼 不 叫 「 四 唔 識 八 」 , 或 叫 做 「 三 唔 識 九 」 , 而 一 定 叫 作 「 三 唔 識 七 」 呢 ? 這 便 先 要 了 解 三 與 七 的 關 係 , 知 道 一 些 民 間 風 俗 , 才 能 明 白 其 中 的 奧 妙 。 廣 東 珠 江 三 角 洲 一 帶 , 包 括 香 港 和 澳 門 在 內 , 從 前 人 們 並 非 常 常 在 家 裡 開 牌 局 的 , 只 有 在 新 年 期 內 才 由 家 長 特 許 玩 些 簡 單 的 牌 局 作 為 賀 年 的 娛 樂 , 這 種 牌 局 , 是 用 天 九 牌 來 玩 的 , 名 叫 「 合 十 」 , 玩 時 每 人 各 取 兩 張 牌 , 看 看 這 兩 張 牌 合 成 是 否 共 十 點 , 如 果 兩 張 牌 合 共 十 點 的 話 便 作 輸 , 如 果 合 成 共 九 點 , 則 贏 面 很 大 , 只 要 莊 家 的 牌 不 是 九 點 , 便 算 贏 了 。 通 常 玩 牌 時 , 是 先 開 一 張 牌 , 然 後 用 手 甩 另 一 張 , 如 果 先 開 的 牌 是 三 點 , 必 定 大 叫 「 唔 要 七 」 , 因 為 三 點 加 七 點 就 是 十 點 , 是 一 定 輸 的 。 所 以 對 於 全 不 認 識 而 又 認 親 認 戚 的 人 , 必 定 這 樣 說 : 「 我 同 你 三 唔 識 七 。 」 因 為 「 三 」 和 「 七 」 構 成 輸 的 牌 局 , 對 於 不 明 來 歷 而 又 認 親 認 戚 的 , 稱 之 為 「 三 唔 識 七 」 , 是 有 提 防 被 騙 之 意 。 至 於 「 衣 撈 七 」 , 也 是 出 自 新 年 的 這 種 合 十 的 牌 局 , 因 為 二 和 七 合 成 是 九 點 , 故 「 衣 撈 七 」 一 語 , 貪 有 九 成 九 之 意 , 常 見 用 此 語 時 , 是 這 樣 說 的 : 「 我 衣 撈 七 都 唔 會 去 的 。 」 意 即 九 成 九 不 會 去 。 至 今 在 珠 江 三 角 洲 的 若 干 農 村 , 這 種 合 十 的 牌 局 , 在 農 曆 新 年 時 仍 是 婦 孺 作 為 新 年 娛 樂 的 玩 意 兒 。

呢度封咗,去唔到个网址搵资料,阴功!

highyun在2004-09-19 21:11:42说道:[br]呢度封咗,去唔到个网址搵资料,阴功!
乜网站啊?点解比封?

5猪呢~!