QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5285|回復: 19

[語義解譯] 關於琴晚《羊城晚報》登嘅“一戙都冇”

我第一次聽咋。
  neo係邊處人?呢句都唔算「古董嘢」,廣府人都應該週不時聽到。
[此帖子已經被作者於2007-2-1 20:30:45編輯過]

請參考《正字正確》對「戙」字嘅闡述:

http://www.cantonese.asia/school/2006/200609/school_20060928155804.html

我係廣州人嚟咖,不過真係第一次聽。可唔可以用呢個詞組吓句,加深印象?

你係未見過呢個字,唔係未聽過呢個詞。

過一棟。一棟樓。

楼上正解,就系 栋 呢个读音

打pair或者打麻雀果阵你就会听到“输到一戙都冇”呢句说话。

“一戙都冇”係“冇晒辦法”,“無可奈何”嘅意思。
没晒符
去搵幾位伯父玩天九,到時你地就知乜叫「一戙都冇」。不過記住要帶多少少錢!!!
以下是引用roblin100391在2007-2-21 22:02:22的發言:
没晒符

唔该,以后讲“冇晒符”!

唔好用普通话嘅思维去谂嘢同写广州话,对你冇乜好处,而且会令人觉得好难顶!

以下是引用李四在2007-6-19 23:38:30的發言:
去搵幾位伯父玩天九,到時你地就知乜叫「一戙都冇」。不過記住要帶多少少錢!!!

鼓吹赌博定当交学费?[em01][em01][em01]

「一戙都冇」係來自天九,唔關麻雀或啤牌事。只不過大家借用作輸清,乜都冇噉意思。

一戙都冇 來自 天九牌 的述語。

天九牌一副共三十二張牌,分文武兩門,稱文子武子,互不統屬;文以'天'牌為尊,以下依次為'地'、'人'、'鵝'、'梅'等;武以'九'最大,以下依次為'八'、'七'、'六'、'五'等,故名'天九'。

遊戲由四人同玩,各取牌八張,一人先出牌一張到四張,如他出文子,其他三家須跟出文子,沒有文子的只好'墊'牌,四家中出牌最大者勝,取得一到四'戙'(音如洞),再由他作主出第二輪牌,一直到出完八張牌,最後一輪獲勝稱為'結牌',他才是這鋪牌的真正贏家。餘者以取得四'戙'為歸本,得三'戙'輸一,得兩'戙'輸二,得一'戙'輸三;最後'一戙都冇'的加罰一'戙'共輸五。

其中規定,必須總共取得兩'戙'以上'才能結牌'。也就是說,假如到第七張牌的時候還未能取得一'戙',也就沒有'結牌'的資格,最後成為大輸家,謂之『一戙都冇 』。

1.天九牌是:天地人〔和〕梅,不是天地人〔鵝〕梅
2.一戙都冇,是打天九時,被人〔扭〕到一戙都冇,即唔夠人〔扭計〕之意.
1.天九牌是:天地人〔和〕梅,不是天地人〔鵝〕梅
2.一戙都冇,是打天九時,被人〔扭〕到一戙都冇,即 ...
香江白丁 發表於 2011-3-25 14:55

睇怕白丁係後生仔,未玩過天九,所以唔知天九有『鵝』牌,更唔知『一戙都冇』係乜意思。

回覆 16# 李四

香港人稱天九牌之順序為『天地人鵝』,在下是知道的,但下愚認為不及『天地人和』講究傳統。『天地人和』是指『天地人』三才之『和諧』共處,產生萬事萬物,其中帶有中國人的宇宙觀。

『和/鵝』牌另一稱是『替〔弟+刀〕刀』。記得有一鋪天九牌,是這樣的:

東家做莊:四人七,雜八,至尊
南家 :
西家 :四天九,四和/鵝五
北家 :

西家上手該八隻牌,牙刷刷,攤出來,說:任你東家鬼祟。你估東家怎麼扭到他祇得一戙?
回覆 3# 余OK

請問「正字正確」一欄係邊度?你提供嘅鏈接自動轉到粵語協會主頁啦...無睇都正字正確嘅相關內容,搜索亦都搜唔到

[quote]回覆  李四

香港人稱天九牌之順序為『天地人鵝』,在下是知道的,但下愚認為不及『天地人和』講究傳統。 ... (quote)

我相信 "鵝" 牌本為 "和", 天地人和是正確的.

只是 "和" 意為勝負不分, 為避免誤會 (特別是賭局), 便轉音為 "鵝".

粵語有不少這類現象, 如"班鳩" 便轉音為 "斑溝" 以避開粗口音.
回覆 10# 李四

原來呢個詞喺梗用嘅.....