QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3726|回復: 8

[南派功夫] [讨论]广州咏春拳禁忌之-------横力

我们大家讨论一吓什么叫横力,为什么不要横力??? em4:

Re:[讨论]广州咏春拳禁忌之-------横力

横力即系靠大力啦,咏春就系为咗四两拨千斤,唔系靠大力嘅。 不如讨论吓点样巧用力。

横系唔系野蛮的意思,甘横力就系死牛甘大力啦

据我所知詠春拳讲究行直线,喺唔喺如果出手打嘅唔喺一点打散咗就叫横力呢? 我觉得虽然詠春拳讲究短、直、快,但喺如果打嗰阵先直线攻击(或者横线攻击)再突然转面横面攻击(直线攻击)依种平面十字进攻可以收到比纯直线攻击更大嘅攻击效果,唔知依种算唔算喺横力; 唔该雄哥讲解下“横力”喺一种点样嘅力量仳大家参考一下! em19:

high_hand在2004-09-16 17:47:54说道:[br]据我所知詠春拳讲究行直线,喺唔喺如果出手打嘅唔喺一点打散咗就叫横力呢? 我觉得虽然詠春拳讲究短、直、快,但喺如果打嗰阵先直线攻击(或者横线攻击)再突然转面横面攻击(直线攻击)依种平面十字进攻可以收到比纯直线攻击更大嘅攻击效果,唔知依种算唔算喺横力; 唔该雄哥讲解下“横力”喺一种点样嘅力量仳大家参考一下! em19:
high_hand兄:你对咏春拳的理解确实不错,咏春拳讲究行直线和讲究短、直、快是不要比对方听到自己力向,如用摊手接对方打来的拳,如果我们不是用直线向前接,而是向两边发力的话,给对方听到力,那对方就会马上漏打或改变其它手法攻击你了。

平面十字进攻唔算横力。

既然咏春拳讲究行直线和讲究短、直、快,甘横力应该指呢d发劲方法之外的力咯。汉语有时好含蓄的,只能意会,不可言传。

哦,噤我明了,我之前响论坛都发表过关于摊手嘅理解,同雄哥你嘅见解一样,只喺我唔知原来唔行直线仲归纳咗个名叫横力,有时唔同师傅所说嘅名词虽然讲同一样嘢但喺就唔同。 练小念头练得多,我都觉得摊手行直线会比横拨更悭力,更易用肘去推动,直线摊得多,我依家觉得就算向横行直线都可以用肘推动,呵呵呵! em6: em3:

南拳北腿孙中山在2004-09-17 16:36:56说道:[br]既然咏春拳讲究行直线和讲究短、直、快,甘横力应该指呢d发劲方法之外的力咯。汉语有时好含蓄的,只能意会,不可言传。
你可以参考下詠春版入面有一篇叫摊手嘅文章,虽然简单,但喺好多人初初玩都会忽略咗! em6: