QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10645|回復: 23

[轉貼]《滿城盡帶黃金甲》嘅影評,值得睇。

睇咗其他影評人嘅評論,佢哋都認為呢齣電影比起張導演嘅前作“英雄”,“十面埋伏”,今次係重文戲多過武戲,畀觀眾睇電影,唔係睇打鬥。

講到服裝嘅效果,男嘅着金甲,女嘅着低胸,啲佈景咁貴價,都係為咗吸引鬼佬市場,啱啱咁好又同電影嘅主旨襯到。“金玉其外,敗絮其中”。

講到導演,今次用咗好多嘅舞台設計,搞到齣電影似舞台劇多啲。

今次齣電影咁成功,引用石琪嘅話“大概只有經歷過文革武鬥,現在畸形暴發的中國大陸,才會拍出這麼浮華、荒淫、毒辣和狂殺的怪片。”

《滿城盡帶黃金甲》古怪
(明報)12月 27日 星期三 05:05AM

【明報專訊】張藝謀導演這部最新古裝大製作,不是娛樂片,而是充滿亂倫和殘殺的家庭倫常大悲劇,並用極誇張的豪華宮闈包裝,擴展為一個國家政權的大醜聞大屠殺。此片竟然成為中國迎賀新年的賣座戲,很古怪,甚至變態,但無疑有好大膽的政治諷喻。

《滿城盡帶黃金甲》把一九三三年曹禺創作的著名話劇《雷雨》,自由改編為唐朝以後五代十國時代。片名來自唐朝造反殺人王黃巢的《不第後賦菊》詩﹕「待到秋來九月八,我花開後百花殺。衝天香陣透長安,滿城盡帶黃金甲。」黃巢喜歡的菊花和殺氣,亦在片中鋪張炮製出來。

此片加插大打大殺,主體則保持話劇格局。周潤發與鞏俐演國王、王后,等於《雷雨》的資本家周樸園及太太蘩漪,兩夫妻勾心鬥角,王后被迫天天飲藥便按照原劇而大大加料。前妻所生太子劉燁(即大少爺周萍)與王后通姦,又與同母異父的的李曼(即女僕四鳳)相戀亂倫,跟原劇一樣。

原劇的前妻侍萍、改嫁之夫、周家小少爺(舊粵語片《雷雨》由李小龍飾演)都變相出現。次子魯大海就變為二王子周杰倫,身世簡單了一些,但同樣向父王作反。

曹禺廿三歲寫出《雷雨》,驚世駭俗,不過那些亂倫、愛恨和死亡,太奇情巧合。這個古裝電影版本就變本加厲,盡力賣弄金碧輝煌的布景道具,華貴香艷的服裝(宮中女人都酥胸半露),飛來飛去的打鬥。劇情還在原劇以外搞出重陽夜宴大陰謀,夫妻父子各有軍隊在禁宮大決鬥,用數碼特技弄到人山人海,殺得死屍無數。

發哥夠奸 鞏俐表情好

大概只有經歷過文革武鬥,現在畸形暴發的中國大陸,才會拍出這麼浮華、荒淫、毒辣和狂殺的怪片。片中幾乎全無好人,周潤發演得老奸巨猾,佔戲最重和表情最好是鞏俐,都不是善男信女。此片的政治性,是顯出一個中式政權家族的殘酷內鬥,最有諷刺性是王宮廣場大屠殺後,統治者不變,迅速地洗血漬和滿鋪花朵,粉飾太平盛世。

石琪

轉貼自香港雅虎http://hk.news.yahoo.com/061226/12/1yv4n.html

[此帖子已經被作者於2006-12-27 7:25:38編輯過]
一個發展中國家,竟然為咗一部電影,用咗幾個億,浪費數以千萬計嘅鮮花,對呢樣嘢,我始終唔係太認同。不過市場就係咁現實,喺中國,只要有錢賺,咪話摧殘鮮花,就算放毒藥落食品都大把人做。
唔知大家記唔記得阿才子講過嘅一句話形容大陸嘅現狀--“冇錢開飯,有錢叫雞”
就係囉,浪費。
呢出野都唔講乜

正如Wai生所講,此片非常“點題”

另外喺選材方面亦做咗啲功夫~,例如:用“周杰倫”則取其名之“倫”字,以反應此片之中嘅“亂倫”~

為咗以免中途作嘔,所以我係決定咗唔睇呢齣戲嘅啦~

我聽有啲人話呢出嘢同十幾年前嘅唔知乜乜事件有關喎,不過我睇咗幾次都睇唔出嚟。

張導演啲電影係好有嗰啲嘢嘅諷刺意味,果真難估到噉都畀播,原來錢係大晒嘅喺內地。

“最後嗰度王宮廣場大屠殺後,統治者又冇變,同時好快手噉洗血漬同滿鋪花朵粉飾太平盛世。”你哋可以自已對號入座喇。

齣電影重反諷咗好多嘢,好似個皇宮整到成個夜總會噉,裏面全部都係宮女喎。

黃巢喜歡的菊花和殺氣,哈哈黄巢的确系个杀人狂,只系政府中意区所谓的农民出身,所以将区当成农民起义领袖来睇。

噉睇嚟張導演真係好識玩暗喻。

重記得佢齣“活著”,而家內地重係禁播添。

睇嚟佢唯有玩暗諷。

有香港評論話此劇有點影射6 4.
最後一幕,係幾有諷刺力,至於似乜就自已對號入座喇。「金玉其外,敗絮其中」。

滿城盡帶黃金甲好血腥~成套戲都一般般...入戲院為咗睇下大場面~

[em04]

齣戲用咗舞台劇方式演繹,幾有實驗性質。劇情夠嘅。觀眾未必接受到。

垃圾导演+垃圾演员+垃圾制片嘅电影,贴埋钱,揾八人大轿请我都唔睇!

你未細心欣賞過又點知好唔好呢?

個導演前幾齣戲係拍得唔好,重脫離劇情。

今次算係佢回歸劇情,畀返觀眾睇電影嘅感覺。

我喺外國電影節睇嘅。啲人都覺得ok喇。

劇情嚟講,佢係落咗好心思。當然冇十幾年前齣《活著》講 民膈 講都咁搞鬼喇。但係今次應該係報咗被人禁播嘅仇喇。

[此帖子已經被作者於2007-2-1 19:12:04編輯過]
簡直係變態電影,變態社會嘅變態產物。

我都係最鍾意張導演拍《活著》嗰時嘅對白:“咱们現在家里养着小雞,雞長大了就變成鴨,鴨長大了就变鵝,鵝長大了就變成羊,羊長大了就變成牛;牛長大了呢?牛长大了啊,那就到共產主義了....”

好明顯嘅中國色彩,傳統中國人覺得牛就係最好嘅。有牛有地,就係好。

今次黃金甲嘅主題都好明顯喇。導演幾用心o架。

《英雄》,《十面埋伏》同《滿城盡帶黃金甲》可以講係張藝謀嘅古裝暴力三部曲,亦係佢否定佢自已以前所提倡嘅父愛,母愛,倫理嘅作品(《紅高梁》,《菊豆》,《大紅燈籠高高掛》,《秋菊打官司》,《我的父親母親》,《千里走單騎》)。嚟一次反諷,嚟次終極暴力篇。

我諗呢兩年都唔會有佢嘅作品出現。