QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5242|回復: 15

最仆街嘅歌詞

QUOTE:
以下是引用﹎JαУSōи在2006-12-21 20:31:19的發言:
如果吾用怎麽,用“點解”好似怪怪哋?

我哋本嚟係人,但係学狗行路、四脚爬爬耐咗,再用两只脚行路嘅时候,就会有你讲嘅呢种感觉嘞,“怪怪哋”。

粵語歌嘅音樂、意境、數量都係冇得頂嘅,只係絕大多數嘅歌詞就認真仆街嘞,乜嘢“的、么、了”“什么”“怎么”,亂七八糟。

其中最仆街嘅就係譚詠麟嘅《夢幻的笑容》里邊嘅一句歌詞:

“活像夢幻的笑容。。。”,

搞到連“活像”呢啲噉嘅垃圾詞都出埋嚟,真仆街。

好。讲得好!![em17]
如果吾用怎麽,用“點解”好似怪怪哋?
真的吗?
我只不過係就呢句流行歌詞而言,
流行曲係有距通俗嘅一面,但但通俗歌詞絕對吾係距哋唯一表達嘅選擇
加上所講嘅仆街歌詞都係以前古人有用到過既,
我經常聽粵劇都會聽到呢D詞,冇可否認距哋嘅存在
究竟係邊個學爬先呢?
佢地係垃圾,你作就係粗俗!
QUOTE:
以下是引用﹎JαУSōи在2006-12-26 12:00:55的發言:
我只不過係就呢句流行歌詞而言,
流行曲係有距通俗嘅一面,但但通俗歌詞絕對吾係距哋唯一表達嘅選擇
加上所講嘅仆街歌詞都係以前古人有用到過既,
我經常聽粵劇都會聽到呢D詞,冇可否認距哋嘅存在
究竟係邊個學爬先呢?

如果用我哋嘅純正母語寫歌,唔知得唔得呢?唔知你會唔會接受呢?
QUOTE:
以下是引用芬1012在2006-12-21 22:11:21的發言:

我哋本嚟係人,但係学狗行路、四脚爬爬耐咗,再用两只脚行路嘅时候,就会有你讲嘅呢种感觉嘞,“怪怪哋”。

點解你唔可以簡簡單單一句“邯鄲學步”,要講咁大堆廢話呢~

QUOTE:
以下是引用羊城惜花人在2007-2-26 16:36:57的發言:

點解你唔可以簡簡單單一句“邯鄲學步”,要講咁大堆廢話呢~

因為佢話用粵文寫歌詞“怪怪哋”,搞到我好火滾。

唔係幾明點解會有人話以粵文寫歌詞係“怪怪哋”?
粵語歌嘅音樂、意境、數量都係冇得頂嘅,只係絕大多數嘅歌詞就認真仆街嘞,乜嘢「的、么、了」「什么」「怎 ...
芬1012 發表於 2006-12-21 12:04

有人話冇問題喎
係好扑街下
咪住先,大家知唔知好偏僻嘅地方叫「山旮旯」;細嘅水塘叫「氹仔」。呢啲原本都係北方語(唔信就自己問下啲老北京或者老天津),唔通讀下古詩又話佢唔係講粵語咩,要知道唔少古詩都係用南方音寫嘎,你用粵語讀完再用國語讀下就證明到嘎啦,完善嘅語文都應該有書面語同埋口語。咪咁偏激啦。
喂!瞓醒嗱,無人講嘢囉。咪以為識講幾句粗口就識粵語,其實粵語多數啲字都好古雅。
喂!瞓醒嗱,無人講嘢囉。咪以為識講幾句粗口就識粵語,其實粵語多數啲字都好古雅。 ...
sungkaiman 發表於 2010-8-8 04:30

你噉講就唔合喇,甚多人都認定「粵話粗口」係正宗「粵話」,你唔曉一兩句佢就當你係外省人,鬼理你古雅唔古雅