QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11269|回復: 24

[資料收集] 粵式俗稱謂收集

喺我哋嘅日常生活中有時鍾意以花名稱呼人,呢啲花名好多都好得意,而且有啲係約定俗成嘅,雖然係花名,但好多都係出於善意嘅昵稱所以唔好話係攞嚟羞辱人。下面舉啲例子,拋磚引玉,大家有諗到嘅請回帖嚟贈慶:[Post=20]

大嚿衰——形容有啲人倚住自己牛高馬大,蝦蝦霸霸,搞到好乞人憎
  番瓜添——好似叫阿添嘅都有機會得到呢個花名
  冬菇椗——以前有個同學叫「鍾×勝」,畀人起咗個噉嘅花名
  豬頭丙、盲炳、懵丙、莨丙——叫阿炳嘅都好少逃出呢啲噉嘅花名?嘞,怪就怪爹哋媽咪幫你起錯名
  大頭文、大頭華——乜叫阿文、阿華嘅都好大個頭嘅咩
  砂煲權——叫阿權嘅睇嚟一打就碎
  大聲公——當然係稱呼高八度聲線嗰啲人啦
  大隻廣——會唔會係因為廣州人懶音成「大隻講」得嚟嘅就唔知,不過我呢邊肯定係讀gwong2嘅
  肥婆霞——有咁啱得咁巧,識得好多叫阿霞嘅都好肥
  木嘴桂——以前有兩個一男一女同學,個名都有個「桂」字,個嘴都有啲異形
  奸人堅——都係畀香港嗰個「名人」害起嘅
  爛花生——叫阿生嘅都唔好得去邊
  豆腐蔥——叫阿聰嘅都可以食
  鷄 粥——呢個係由「佳叔」轉音過嚟嘅,當然唔係每一個佳叔都有張悅楷(與「佳」同音)咁響朵嘅
  爛砂缸——有同學叫阿江畀人噉叫過
  唔敢喐——雖然「吳」「唔」有懶音之嫌,但唔可以否認姓吳嘅最難改名,例子數不勝數,唔舉咁多淨舉一個,主人公名叫吳錦郁
  大碌柱——唔使講呢個夠經典喇啩,叫阿柱嘅呢個花名人人有份,永不落空
  特 首——近年嘅產物,叫建華或健華嘅獲得呢項桂冠都係拜老懵董所賜
  大粒癦——面部有特別明顯印記嘅通常都得到此稱呼,或者姓麥嘅都有可能
  佘太君——比較少人姓佘,但佘太君睇嚟好多人知
  大肚黃——粵語「黃」「王」不分,姓黃嘅一般噉樣介紹自己個姓或畀人區分佢係姓邊個wong4,而姓王嘅就係「三劃王」嘞
  人王全——曉拆字嘅都明解啦

[/Post]
[此帖子已經被作者於2007-3-15 22:19:17編輯過]

兩個閙人嘅:

爛春袋
豬頭炳

兩個同毒品有關嘅:

大麻成
道友成

補充一個:大食懶,愛嚟稱呼嗰啲好食懶做之徒。
大蛇,形容啲人好懶惰。
豬肉榮 蛇仔明
牙刷苏。姓苏的都畀砣衰哂。
姣婆四、臭四、肥婆四——四字真係樣衰啊
花仔明——花仔就即係青頭仔。

番梘強,調轉讀就係意思。

竇窿昆,李我講過

聾耳陳,唔知係唔係姓特別易聾?

大眼雞

高腳七

大口狗

大喊十,同廣東十兄弟傳說有關

口水威

叉燒蘇,咸蛋黃,傻仔明。

我哋以前個“姥幣”班長叫“吳韻楚”畀人叫佢“唔認錯”叫足三年~

初二個班主任叫“黃佰玲”,唔知邊個幫佢改咗個花名叫“黃白藍”

而家個班主任姓“車”,“車老師,車老師”諧音變成“車路士”

重有啲根據性格生造出嚟嘅名,例如:“賈詩雯”(假斯文)

粵語花名重有好多固定格式,前兩個字特徵,後一個字本名。

QUOTE:
以下是引用youshangwei在2007-3-15 20:54:13的發言:
豬肉榮 蛇仔明

我高中嗰班有個叫“陳?明”嘅都畀人叫“蛇仔明”。

肥婆蘭,
姣婆珍,
豬肉榮,
賣蛇坤。
豬肉榮,(老)

以前有個同學叫啊盛,我地果陣時學緊一個單詞「crossing」。所以叫他,鳩佬盛。

賣魚勝

菠菜莲/肥婆莲

孱仔威、吊眼辉

沙膽雄...

四圍娟...

口水坚