QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7352|回復: 15

[輸入法] [討論]唔知有冇大俠愿意做一個專門為廣東人而用嘅五筆輸入法??

最好係用傳統輸入法做嘅五筆!!有輸簡出繁功能。

好似海峰五筆噉樣可以輸出七萬多個漢字,詞匯方面主要以廣東話為主。加上一啲我哋

常用但是唔係我哋廣東人特有嘅??

唔知有冇人做??或者有冇必要做??

好有必要做,我早就好希望有噉樣嘅五筆輸入法誕生。但好嘥精力及時間,而且要比較專業嘅人士去做,恐怕難以搵到人無償去做。另外就唔想打簡出繁喇,最好就根據傳統字嘅結構去編碼,無論係單字或詞組。
QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-13 17:30:55的發言:
  好有必要做,我早就好希望有噉樣嘅五筆輸入法誕生。但好嘥精力及時間,而且要比較專業嘅人士去做,恐怕難以搵到人無償去做。另外就唔想打簡出繁喇,最好就根據傳統字嘅結構去編碼,無論係單字或詞組。

哈哈 打简出繁我觉得有都唔错 至少可以喺有唔识写嘅时候用得上!! 虽然有唔少错误!!

我已经叫海峰博士帮我做一个只有单字嘅五笔(唔知几时可以做好佢话最近好忙)。到时我就自己加词组!!虽然唔係好科学不过都总比冇好!!

[此帖子已經被作者於2006-12-13 18:03:18編輯過]
QUOTE:
以下是引用huang在2006-12-13 17:59:57的發言:

哈哈 打简出繁我觉得有都唔错 至少可以喺有唔识写嘅时候用得上!! 虽然有唔少错误!!

我已经叫海峰博士帮我做一个只有单字嘅五笔(唔知几时可以做好佢话最近好忙)。到时我就自己加词组!!虽然唔係好科学不过都总比冇好!!

就係因為打簡出繁經常出錯所以先唔推薦,不過極點五筆打簡出繁做得比較成功可以借鏡,我而家就係用緊佢呢個功能。由於傳統字我經已熟絡咗,好想用傳統字本身嘅結構拆字打單字或詞組,逐隻打單字就冇乜問題嘅,但速度慢,如果根據傳統字結構編碼,譬如打gkde就可以打出「頭髮」噉就最好嘞。

用倉頡喇!!!!

絶對係好嘢!!

QUOTE:
以下是引用殺人王在2006-12-13 18:13:15的發言:

用倉頡喇!!!!

絶對係好嘢!!

可以打詞組嗎??打字快唔快?? 我就冇呢個心機再學一套編碼啦

QUOTE:
以下是引用余OK在2006-12-13 18:09:17的發言:

就係因為打簡出繁經常出錯所以先唔推薦,不過極點五筆打簡出繁做得比較成功可以借鏡,我而家就係用緊佢呢個功能。由於傳統字我經已熟絡咗,好想用傳統字本身嘅結構拆字打單字或詞組,逐隻打單字就冇乜問題嘅,但速度慢,如果根據傳統字結構編碼,譬如打gkde就可以打出「頭髮」噉就最好嘞。

我都聽講過極點打簡出繁做得係比較好。不過我就只係鍾意傳統界面嘅五筆。我自己用海峰五筆

只要記住幾個比較容易出錯嘅字就可以達到比較好的效果!不過我覺得如果打字比較熟練嘅話打單字都唔會慢好多? 我就比較鍾意打單字

QUOTE:
以下是引用huang在2006-12-13 18:15:54的發言:

可以打詞組嗎??打字快唔快?? 我就冇呢個心機再學一套編碼啦

倉頡五無詞組,但係三代有

如果要打字快,用普通嘅五筆都可以喇.打熟咗一樣快

我知其它五筆都得不過我覺得冇廣東人自己嘅五筆好似唔係幾好噉啫。

如果有一個專打白話嘅五筆你話有幾好??

打入简体输出繁体有好多输入法都有...当中有包括五笔的,好似风清扬,极点之类的

我记得原来有一个粤语五笔输入法......很好用,只是现在不知道在哪下了....
最好嘅方法就係你自己添加詞組
念青五笔啰. 一直都用紧, 但可惜linux版冇再更新.
[em03]

倉頡系吖意思呀!!

点打加???

因粤语拼音很少人学过,拼音输入法较难用,十分希望有一個專打白話嘅五筆输入法。
學粵語拼音我個人覺得易過學五筆。