QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 余OK

[其它] 國際粵方言研討會第一手資訊

廣西已經失守,下一個就是廣東了。香港是最後堡壘,也不知道能挨多久……
QUOTE:
以下是引用dengjun在2006-12-13 4:35:06的發言:

-------------------------------------------------

研究粵語嘅呢班人,95%唔識講粵語,

------------------------------------------------

这句话根据不足。根据我参加过一次国际粤方言会议的情况来看,应该是99%都会说粤语的,只是他们在会上使用普通话作为工作语言而已。

如果真係99%識講粵語,噉就更加不可理解喇。點解要規定用普通話嚟討論,人哋香港人想講返粵語討論都遭到打壓?用意何在?其實根本全程可以用粵語討論,喺香港得,喺廣西點解唔得?呢個分明係主辦人以及與會者嘅一種自卑心理以及政治畏懼心理作怪。

我想問,如果你嘅母語係粵語,而同你一齊討論嘅人又個個可以聽得明粵語(而且大部分人嘅母語都係粵語),噉點解你要講另一種語言?你遷就嘅係邊個?係極力推普嘅政府?

QUOTE:
以下是引用南汉在2006-12-13 13:44:28的發言:

大家一起吃饭的时候,还是经常讲粤语的。与会者大约有60%会讲粤语吧。另外,很多人发表的文章跟广州话没有多大关系。还有讨论桂北土话的呢。假如会议在香港举行,情况就不会是这样的了。

不过粤方言区“土产”的研究方言的年轻学者真的比较少。你倒说得口响,又不见你去研究。我从事研究工作是没什么希望的了(我的英语糟透了),将来就要看你了。

雖然我好尊重所有研究粵語嘅學者,但我始終覺得,與其關埋門研究,不如將粵語文化普及滲透到身邊嘅人。我覺得好似而家噉做一個粵語網站推廣粵語,效果比寫幾篇論文好得多。或許。。。。。。。。我自己亦確實唔夠料寫。

[灌水]

顺便一提。从这一届开始,粤方言研讨会由两年一届缩短为每年一届。2007年将会回到广州暨南大学举行,2008年(应刘村汉先生邀请)将会在桂林广西师范大学举行,2009在香港------

值得一提的是,广西第二大粤语城市梧州很想举办,遗憾的是他们的请求被拒绝了。

在桂林举办粤方言研讨会,真的有点另类。桂林算不算粤语城市?假如桂北土话(分布在桂林郊区)算粤语的话,那桂林勉强也算是粤语城市。只是桂林会说“白话”的人真是太少了

[此帖子已經被作者於2006-12-14 18:59:19編輯過]

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

“國際粵方言研討會”呢個名有啲搞嘢。

想問吓而家呢個組織對粵文化帶嚟咗啲乜嘢貢獻?除咗論文集之外?有冇啲實質嘢,好似學校演講,師生交流,慈善show之類。

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-14 18:37:25的發言:

想問吓而家呢個組織對粵文化帶嚟咗啲乜嘢貢獻?除咗論文集之外?有冇啲實質嘢,好似學校演講,師生交流,慈善show之類。

理论指导实践,你也别太小看理论了。现在协会的粤语拼音方案是从哪里来?还不是学术界研究出来。

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-13 21:10:30的發言:

如果真係99%識講粵語,噉就更加不可理解喇。點解要規定用普通話嚟討論,人哋香港人想講返粵語討論都遭到打壓?用意何在?其實根本全程可以用粵語討論,喺香港得,喺廣西點解唔得?呢個分明係主辦人以及與會者嘅一種自卑心理以及政治畏懼心理作怪。

我想問,如果你嘅母語係粵語,而同你一齊討論嘅人又個個可以聽得明粵語(而且大部分人嘅母語都係粵語),噉點解你要講另一種語言?你遷就嘅係邊個?係極力推普嘅政府?

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-13 21:13:38的發言:

雖然我好尊重所有研究粵語嘅學者,但我始終覺得,與其關埋門研究,不如將粵語文化普及滲透到身邊嘅人。我覺得好似而家噉做一個粵語網站推廣粵語,效果比寫幾篇論文好得多。或許。。。。。。。。我自己亦確實唔夠料寫。
  講得好!正係唔想粵語好似祇係當成文物噉畀學者愛嚟「考古」,即使做幾多學術報告論文都好,都抵唔返一種優秀嘅語言變成古董一樣,意義噉又何嘗抵得及我哋呢啲「二打六」所做嘅嘢呢?應該堂而皇之噉讓佢出得廳堂、入得實驗室。
QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-14 18:37:25的發言:

貢獻當然有,除咗論文集,重有好多理論,書籍,文獻等等。但係,以咁大個組織,咁多專家,可以做嘅嘢本來可以更多,而唔單單係喺自己嘅象牙塔裏面做幾篇論文。既然粵語有廣泛嘅群衆基礎,點解唔將所有嘅研究成果變得更大衆化,更平民化呢?似乎參與呢個研討會嘅大部分人都唔會噉做。至於南漢講到嘅粵語拼音方案,的確係香港語言學會嘅一個貢獻,亦係學術研究者中比少有嘅較多外人知道嘅一個成果。當然,粵語協會推崇呢套方案以及圍繞佢所做嘅在綫字典以及輕鬆輸入法亦使其增色不少。

冇錯,理論係指導實踐,但而家理論太多喇,如果呢啲理論堆積喺度,冇人去用,遲早都會變返廢物。我概嘆嘅就係有幾多個呢啲學者能够將理論擺落實踐,用之於廣大粵民呢?唔客氣啲講句,爲研究而研究,又有乜意義?

南汉:“理论指导实践,你也别太小看理论了。现在协会的粤语拼音方案是从哪里来?还不是学术界研究出来。”

我冇睇少理論嘢。

我意思係問有幾多實質嘢我哋可以由呢啲理論嘢裏面獲益得到嘅?

粵語拼音方案梗係好嘢喇,想問吓普唔普及啫。

QUOTE:
以下是引用Wai在2006-12-17 12:32:35的發言:

又唔使非要喺廣州聚會。

喺佛山,順德,珠海,深圳聚會,又可以出去行吓,又可以傾吓偈。

有无搞错!珠海都无网友,不而来东莞啦。近过深圳好多,交通都好方便。

我係噉舉吓例啫。

東莞都唔錯呀,有全中國最大嘅shopping centre.

[灌水]

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-14 23:45:43的發言:

貢獻當然有,除咗論文集,重有好多理論,書籍,文獻等等。但係,以咁大個組織,咁多專家,可以做嘅嘢本來可以更多,而唔單單係喺自己嘅象牙塔裏面做幾篇論文。既然粵語有廣泛嘅群衆基礎,點解唔將所有嘅研究成果變得更大衆化,更平民化呢?似乎參與呢個研討會嘅大部分人都唔會噉做。至於南漢講到嘅粵語拼音方案,的確係香港語言學會嘅一個貢獻,亦係學術研究者中比少有嘅較多外人知道嘅一個成果。當然,粵語協會推崇呢套方案以及圍繞佢所做嘅在綫字典以及輕鬆輸入法亦使其增色不少。

冇錯,理論係指導實踐,但而家理論太多喇,如果呢啲理論堆積喺度,冇人去用,遲早都會變返廢物。我概嘆嘅就係有幾多個呢啲學者能够將理論擺落實踐,用之於廣大粵民呢?唔客氣啲講句,爲研究而研究,又有乜意義?

或许是我讲得不够仔细。粤方言研究的对象并不仅仅是广州话。其中研究广州话的部分实际意义是比较重大的。另外,也不能说理论堆积。假如没有一篇又一篇论文的讨论,好的粤语拼音方案是不会出来的。

当然,也不是所有粤语次方言研究都是无用功,譬如说邓钧先生著的《开平方言字典》《台山方言字典》,就是理论应用到实际中的典范。

另外,我本人极力推荐各位去看一看中山大学罗伟豪先生的文章,罗伟豪先生对广州话的研究很有心得,而且实际意义已比较大。我手上有他今年的文章,但是没有电子版,我也没有扫描仪,想发给大家看都很困难。

这一次去广西,见了几位广西“白话家园”的网友,跟他们一起聚餐,发现他们的活动搞得比我们更加有声有色(基本上每周聚会一次),也非常值得我们学习。我们的联谊活动搞得相对少了点。杭州的粤语论坛也搞得不错,每个星期都集中授课(粤语课)。

南漢講得啱,粵協應該多啲搞聚會,唔係淨係停留喺網絡交流。

要頻繁搞聚會,困難唔少,首先就係好多人都唔係廣州嘅,要去一次廣州聚會唔係咁容易,另外就係高手唔夠多,好難固定到聚會嘅議論內容。

所以目前最迫切嘅工作就係擴大影響力,吸引更多高層次嘅人。只要有人氣,乜嘢都容易辦。

QUOTE:
以下是引用highyun在2006-12-17 11:58:27的發言:

要頻繁搞聚會,困難唔少,首先就係好多人都唔係廣州嘅,要去一次廣州聚會唔係咁容易,另外就係高手唔夠多,好難固定到聚會嘅議論內容。

所以目前最迫切嘅工作就係擴大影響力,吸引更多高層次嘅人。只要有人氣,乜嘢都容易辦。

并唔系你想象中那样,他们的聚会基本上都是些联谊交流,是聚会,不是会议。基本上都是市内的网友参加,大家AA制出来吃顿饭,顺便讨论一些粤语问题而已。

又唔使非要喺廣州聚會。

喺佛山,順德,珠海,深圳聚會,又可以出去行吓,又可以傾吓偈。

QUOTE:
以下是引用南汉在2006-12-17 12:13:25的發言:

并唔系你想象中那样,他们的聚会基本上都是些联谊交流,是聚会,不是会议。基本上都是市内的网友参加,大家AA制出来吃顿饭,顺便讨论一些粤语问题而已。

其他社區我見過啲網友成大班經常出嚟吃喝玩樂,但要以傾談粵語為主嘅論壇組織到比較多嘅志同道合者相對嚟講難好多。如果第時數量擴大咗,可以考慮吓平時搞多啲活動。
如有機會,下届研討會舉辦時,粵協可否組織旁聽?

下一届(2007年12月)就在广州举行。选择好自己感兴趣的学术报告,就可以自行到分会场。

到时候我们组织好一起去听一下吧。可以随便进去听的

[此帖子已經被作者於2006-12-31 15:14:31編輯過]